Μπαργιώτας: «Με τρίμηνη καθυστέρηση ο Ξανθός κάνει δεκτή την πρόταση της ΔΗ.ΣΥ. για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης»

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας με τη ΔΗ.ΣΥ., κ. Κώστα Μπαργιώτα, απάντησε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός σχετικά με τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης.

«Έχω την εύλογη ερώτηση και το εύλογο παράπονο ότι τον Ιούλιο καταθέσαμε τροπολογία για τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης για τους εξαρτημένους από τις ψυχότροπες ουσίες και η απάντηση του κ. Μαντά -μιας και απουσιάζατε στο εξωτερικό εκείνη την εποχή- ήταν «επί της ουσίας συμφωνούμε κλπ, αλλά ορισμένες λεπτομέρειες λείπουν, άρα δεν κάνουμε δεκτή την τροπολογία». Τα ερωτήματα, λοιπόν, που προκύπτουν είναι τα εξής:  Ποιες είναι οι λεπτομέρειες που απομένουν να διεκπεραιωθούν; Αν έγινε κάτι τέτοιο και επειδή η αναφορά σας στην επιστολή της 25ης Σεπτεμβρίου είναι πολύ γενικόλογη, θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω: πότε θα γίνει και με ποιον τρόπο;  Γιατί πείτε με καχύποπτο, αλλά με καλένδες μοιάζει» είπε ο κ. Μπαργιώτας.

Με τρίμηνη καθυστέρηση ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι ουσιαστικά κάνει δεκτή την τροπολογία της ΔΗ.ΣΥ. για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Συγκεκριμένα είπε: «Εκτός από την Αιτιολογική Έκθεση που είναι σχεδόν ταυτόσημη, τα τρία στοιχεία τα οποία υπάρχουν είναι ότι: Πρώτον, προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών των δομών με υπουργική απόφαση, που το εξειδικεύει περισσότερο. Δεύτερον, προβλέπεται ένα μητρώο καταγραφής των ληπτών υπηρεσιών αυτού του τύπου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, ένα registry δηλαδή. Και το τρίτο -και ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα- είναι ότι προβλέπεται πως δεν θα διώκονται αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα έχουν προβλήματα παραβατικότητας και συλλήψεων από την αστυνομία κ.λπ. στον βαθμό που παρακολουθούνται και εντάσσονται σε αυτό το μητρώο το οποίο προανέφερα… Επί της ουσίας είναι στην ίδια κατεύθυνση και νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία στο αμέσως επόμενο διάστημα να τη συζητήσουμε στη Βουλή».

Ο βουλευτής εξέθεσε, επίσης, τον προβληματισμό του για την ανυπαρξία Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Ναρκωτικών και τον μη ορισμό Εθνικού Συντονιστή. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Τι έγινε από το 2013 μέχρι σήμερα; Προφανώς δεν έχει γίνει τίποτα, απαντώ εγώ. Περιμένω τη δικιά σας θέση. Γιατί δεν έχει οριστεί ακόμα νέος Εθνικός Συντονιστής; Θα οριστεί νέος Εθνικός Συντονιστής στα πλαίσια μιας υπηρεσίας η οποία δούλεψε πέντε χρόνια χωρίς να έχει παράξει τίποτα; Τελικά θα καταργηθεί; Θα πάρετε στο Υπουργείο την πρωτοβουλία και τη συγκεκριμένη υπηρεσία; Ο σχεδιασμός για τα ναρκωτικά θα γίνεται υπό τον συντονισμό της εθνικής Αρχής ή θα γίνεται από τον Υπουργό και το Υπουργείο; Και τέλος πάντων, τι έγινε αυτά τα τριάμισι χρόνια;».

Ο Υπουργός παραδέχτηκε την πολυετή ολιγωρία. «Υπάρχει μια καθυστέρηση -και αυτό είναι αλήθεια- και στην αντικατάσταση της Εθνικής Συντονίστριας, της οποίας έληξε η θητεία το καλοκαίρι, και στην εκπόνηση ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων… Ο βασικός λόγος είναι ότι θεωρούσαμε προϋπόθεση, για να προχωρήσουμε σε αυτό μια συνολική θεσμική αλλαγή στον ν. 4139. Δεν είχαμε, δυστυχώς, τη δυνατότητα του κατάλληλου πολιτικού και νομοθετικού χρόνου για να γίνει αυτό το πράγμα. Είμαστε σε συνεννόηση αυτήν την περίοδο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να δούμε κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες. Έχουμε ήδη κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά. Είναι στην τελική φάση επεξεργασίας αυτές οι αλλαγές. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τον θεσμό αυτόν και όχι να τον καταργήσουμε, προφανώς, ούτε να μεταφέρουμε την αρμοδιότητα στο Υπουργείο».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας