Εκδήλωση του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της Λάρισας (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Λάρισας στις 23 του Οκτώβρη από τα Γερμανοφασιστικά στρατεύματα διοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, τα Τομεακά Συμβούλια της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας, το πρωί της Τρίτης 23 Οκτώβρη, στην πλατεία Τ. Γαργαλιάνου (Εργατικού Κέντρου).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια της χορωδίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Τηλέμαχος Καλόγηρος, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας. Στη συνέχεια έγινε ομιλία για το ιστορικό της απελευθέρωσης και τη συμβολή του ΚΚΕ ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφανιών.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Παζιάνας, στέλεχος του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος ανέφερε ότι: «Συμπληρώνονται σήμερα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τους Γερμανοιταλούς φασίστες κατακτητές. Συμπληρώνονται σήμερα 74 χρόνια από τη μέρα Νίκης και λευτεριάς, ύστερα από 4 χρόνια βάρβαρης σκλαβιάς, αλλά και ενός τιτάνιου αγώνα του απροσκύνητου λαού μας, της εργατικής του τάξης, της ανυπότακτης νεολαίας μας που πάλεψαν να κρατήσουν ελεύθερη τη χώρα μας; μέσα από τις γραμμές του ελληνικού στρατού στο έπος της Αλβανίας και στα οχυρά της πατρίδας μας αλλά και στη συνέχεια να την απελευθερώσουν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης.

Οι κάτοικοι της πόλης μας αλλά και της περιοχής μας έδωσαν βροντερό παρόν σ’ αυτό τον ηρωικό αγώνα του λαού μας. Η συνολική προσφορά τους ήταν σημαντική και στην αντίσταση στην εισβολή των Γερμανοιταλών φασιστών αλλά και στη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση, όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μαχητών του ΕΛΑΣ προέρχονταν από τα μέρη μας.

Επέτειος όπως η σημερινή δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν απλά μέρες τιμής και μνήμης. Είναι μέρες που πρέπει να δυναμώνουν τη θέληση και τη φωτιά του αγώνα, να δίνουν ώθηση στην πάλη του λαού μας για καλύτερες μέρες. Μέρες σαν τη σημερινή πρέπει να μας θυμίζουν ότι οι ηρωικές σελίδες της ιστορίας γράφονται από λαούς που δεν αφήνουν τις τύχες τους στα χέρια κανενός σωτήρα ή διαχειριστή αλλά με μαζικό συλλογικό αγώνα, χωρίς να υπολογίζουν κόπους και θυσίες συντρίβουν τους; Ταξικούς εχθρούς τους είτε σε πόλεμο είτε σε ειρήνη.

Είναι όμως ανάγκη να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα εκείνης της περιόδου που σύντομα περιγράφουμε σαν Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. ΄Εναν ταξικό πόλεμο που έκαναν οι καπιταλιστές για την προστασία και επέκταση των συμφερόντων τους, με άξονα τους φασίστες Γερμανοιταλούς αλλά και τους Ιάπωνες στην περιοχή της Ασίας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν ταξικός πόλεμος όχι επειδή το λέμε εμείς, όχι γιατί το λένε οι κομμουνιστές, αλλά επειδή το λένε τα γεγονότα.

Πόσοι μονοπωλιακοί όμιλοι ευρωπαϊκοί αλά και αμερικάνικοι χρηματοδοτούσαν τον Χίτλερ;

Εναντίον ποιου λαού και ποιας χώρας στράφηκαν κυρίως οι Ναζί με στόχο να την εξαφανίσουν γιατί αποτελούσε το παράδειγμα για τους άλλους λαούς κόντρα στα συμφέροντα των καπιταλιστών; Ποιος λαός έδωσε τόσους νεκρούς όσους όλοι οι άλλοι μαζί, ποιοι αγωνιστές αποτέλεσαν το κόκκινο πανί των φασιστών. Σίγουρα, οι αριθμοί το λένε, η Σοβ. ΄Ενωση, ο λαός της και οι απανταχού της γης κομμουνιστές.

Επομένως και η στάση απέναντι σ΄έναν τέτοιο ταξικό πόλεμο, από μέρους των εκπροσώπων της κάθε τάξης δεν είναι ίδια. Δεν αληθεύει η άποψη ορισμένων ότι όλοι οι ΄Ελληνες αντιμετώπισαν τους φασίστες εισβολείς με τον ίδιο τρόπο. Ας ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα.

Πρώτα μια αναφορά στη στάση της αστικής τάξης. Ένα τμήμα της συνεργάστηκε ανοιχτά με τους κατακτητές. Οι δοσίλογοι σχημάτισαν κατοχικές κυβερνήσεις (Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλος, Ράλλης). Ο τελευταίος δημιούργησε τα τάγματα ασφαλείας, που συνεργάζονταν με τους κατακτητές εναντίον των αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.

Πρωτεργάτες στο εγχείρημα των Τ. Ασφ. ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος και ο «φιλελεύθερος» Στυλ. Γονατάς. Παράλληλα δρούσαν οι «Χίτες», στήριγμα κι αυτοί των φασιστών και διώκτες του αγωνιζόμενου λαού . Ένα άλλο κομμάτι της αστικής τάξης μαζί με το παλάτι διέφυγε στο Κάιρο, παίρνοντας μαζί του και το απόθεμα χρυσού της χώρας μας.

Από την άλλη μεριά σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση ήταν η δράση του λαού, της εργατικής τάξης. Τον Ιούλη του 41 η εργ. τάξη δημιουργεί το εργατικό ΕΑΜ προπομπό του ΕΑΜ. Το Σεπτέμβρη του 41 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική σύσκεψη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου όπου πήραν μέρος το ΚΚΕ, το ΣΚΕ, το κόμμα της ΕΛΔ και το ΑΚΕ. Το Νοέμβρη του 41 ο Θανάσης Κλάρας ( ο γνωστός μας Άρης) πάει από την Αθήνα στη Ρούμελη, με απόφαση της Κ.Ε. του ΚΚΕ να ερευνήσει τη δυνατότητα οργάνωσης ένοπλου αγώνα. Στις 2 Φλεβάρη του 42 πραγματοποιείται η ιδρυτική σύσκεψη του ΕΛΑΣ και στις 16 Φλεβάρη του 42 ιδρύεται ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ.

Η δράση του ΕΑΜ πήρε όλες τις μορφές πάλης . ΄Εσωσε το λαό από την πείνα, δημιούργησε φύτρα λαϊκής εξουσίας (αυτοδιοίκηση, λαϊκή δικαιοσύνη).

Στις 10 Μάρτη του 44 ορκίστηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, το κεντρικό πολιτικό όργανο διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών. Μετά από εκλογές (23 Απρίλη του 44) εκλέγεται το Εθνικό Συμβούλιο με έδρα τις Κορυσχάδες. Στις εκλογές πήραν μέρος για πρώτη φορά στη χώρα μας οι γυναίκες και οι νέοι των 18 χρόνων. Συμμετείχαν περίπου 1,8 εκ. χωρίς να περιλαμβάνονται η Κρήτη, Αν. Μακεδονία-Θράκη, νησιά του Αιγαίου όταν στις εκλογές του 36 πήραν μέρος περίπου 1 εκ. ψηφοφόροι. Χάρη στο ΕΑΜ δεν στάλθηκε ούτε ένας Έλληνας εργάτης στα Γερμανικά εργοστάσια , παράλληλα , οργάνωσε απεργίες , διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, διαβήματα, πλατιά προπαγανδιστική δουλειά.

Επίσης το ένοπλο τμήμα του ο ΕΛΑΣ καθήλωσε στη χώρα μας 8 με 12 εχθρικές μεραρχίες, προξένησε 30.000 απώλειες και 6.500 αιχμαλώτους στους κατακτητές. Κατέστρεψε γέφυρες, σιδ. συρμούς, αυτοκίνητα και εξασφάλισε τον εξοπλισμό των ανταρτών κυρίως από τις επιχειρήσεις, κατά των φασιστών. Ο ΕΛΑΣ είχε τον έλεγχο των 2/3 της χώρας μας την άνοιξη του 44 και το 90% τη στιγμή της απελευθέρωσης. Μαχητές του ΕΛΑΣ και τμήμα του ιππικού έδωσαν το σύνθημα της απελευθέρωσης της πόλη μας σαν σήμερα πριν από 74 χρόνια.

Δυστυχώς σήμερα, οι καπιταλιστές και τα τσιράκια τους προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Προσπαθούν να εξισώσουν το θύτη με τα θύματα. Να εξισώσουν τον φασισμό-ναζισμό με τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό. Σ’ αυτή την προσπάθεια αμνήστευσης του φασισμού βρίσκουν έδαφος, και τα φαντάσματα του παρελθόντος, οι διάδοχοι των ναζιστών, οι κληρονόμοι των δοσίλογων, των ταγμάτων ασφαλείας, οι εγκληματίες της Χ.Α. να στάξουν το φαρμάκι τους στις ψυχές των εξαθλιωμένων, να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα τους αγωνιστές, τους κομμουνιστές και να εξυπηρετήσουν παντοιοτρόπως τα αφεντικά τους, τους καπιταλιστές. Ακόμη να τονίσουμε πως δε γίνεται να τιμάς ταξικά τον αγώνα της Εθν. Αντίστασης σήμερα και να υποστηρίζεις πως αυτό μπορεί να γίνει συμμετέχοντας ταυτόχρονα στις λυκοσυμμαχίες των καπιταλιστών της ΕΕ και του ΝΑ;ΤΟ, που είναι οι ίδιοι σχηματισμοί με άλλο όνομα που μακελεύουν τους λαούς διαχρονικά για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, σε βάρος των λαών.

Ας πάψουν λοιπόν, οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι όσοι ξεπούλησαν ιδέες και αξίες, να αναζητούν αριστερό άλλοθι στην ιστορία για την πολιτική που ακολουθούν. Τα αφιερώματα, οι ημερίδες και οι γιορτές για το ΕΑΜικό κίνημα δεν μπορούν να καλύψουν τα ΜΠΡΑΒΟ από τον Τράμπ, τον Γιούνγκερ, τον Μοσχοβισί, τον ΣΕΒ. Δεν μπορούν να κρύψουν τους ύμνους του κ. Τσίπρα προς τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, προς την ΕΕ, προς το ΝΑΤΟ που είναι κατά τον κ. Τσίπρα εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας!!!

Ας πάψουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να υποκρίνονται για την άνοδο αντιδραστικών- ακροδεξιών- φασιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την ΕΕ. Τις αιτίες της ενίσχυσής τους ας τις ψάξουν στο σύστημα που υπηρετούν. Στους ανταγωνισμούς των αστικών ρευμάτων του εθνικισμού και του κοσμοπολιτισμού π[ου αλλληλοτροφοδοτούνται!
Ας τις ψάξουν στις πλατείες των «αγανακτισμένων». Εκεί που η ΧΑ τράφηκε από το μίσος που καλλιεργεί το σύστημα προς το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Κι αν στη Γερμανική κατοχή ήταν οι Χίτες τα όπλα του συστήματος, τώρα οι πολιτικοί τους απόγονοι είναι οι Χρυσαυγίτες, που η εγκληματική τους δράση θα καταδικαστεί μέσα στο λαό από την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών μέσα στις μαζικούς φορείς του εργατικού- λαϊκού κινήματος.

Η ιστορική πείρα δείχνει τον αναντικατάστατο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, την ανάγκη να δρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε νομιμότητα ή παρανομία, με αποτέλεσμα, με συνέπεια, με κομματικές οργανώσεις σε πλήρη λειτουργία, να μην αυτοδιαλύεται μέσα σε άλλους σχηματισμούς, να μην απομακρύνεται από τον στρατηγικό του στόχο, την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας στην κατάλληλη στιγμή σε επαναστατικές συνθήκες, για να οδηγήσει στη νίκη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Σ’ αυτή την προοπτική το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του και παλεύει καθημερινά για να σταθεί ο λαός μας όρθιος, να βάλει στο επίκεντρο τις δικές του ανάγκες και διεκδικήσεις, να διαλύσει τη θολούρα που καλλιεργούν με τα ψευτοδιλήμματα και τις κάλπικος διαχωριστικές γραμμές που υψώνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά και όσα κόμματα αποτελούν τους πρόθυμους συμμάχους του νέου διπολισμού.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να ενταθεί κι άλλο η αντιπολεμική μας δράση. Καμία ανοχή στην αμφισβήτηση και στην επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια και παντού.

Έξω από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. ΄Εξω οι βάσεις του θανάτου από την πόλη μας αλλά και από όλη τη χώρα!

Η εργατική τάξη, η νεολαία τα άλλα λαϊκά στρώματα, πρέπει να υπερασπιστούν το μέλλον τους, τη ζωή τους, να διεκδικήσουν τη λύση των προβλημάτων τους.

Με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού, στους χώρους δουλειάς, στους φορείς του μαζικού κινήματος, στις εργατικές λαϊκές συνοικίες. Αυτή η προοπτική ανοίγει το δρόμο για την οριστική απαλλαγή του λαού από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Η ακούραστη δουλειά των κομμουνιστών και κομμουνιστριών να δυναμώσει αυτή την προοπτική. ΘΑ ΕΙΝΑΙ η καλύτερη ΤΙΜΗ στους ΤΙΜΗΜΕΝΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ !!!

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης , του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ, του ΔΣΕ, των κατοπινών δύσκολων χρόνων των διώξεων, των φυλακίσεων και των εξοριών!!!».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας