Επίτιμος Δημότης Λαρισαίων ο Μπρούνο Ελί – Τιμήθηκε μαζί με τον Αθανάσιο Τζιαφάλια (ΦΩΤΟ)

Μία σημαντική βραδιά για τη Λάρισα και την αρχαιολογία ήταν η σημερινή για την πόλη καθώς, ο Μπρούνο Ελί και ο Αθανάσιος Τζιαφάλιας τιμήθηκαν από τον Δήμο Λαρισαίων για το έργο τους, με τον πρώτο να ανακηρύσσεται και Επίτιμος Δημότης Λαρισαίων στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Η απόφαση να τιμηθούν οι δύο αρχαιολόγοι ελήφθη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων στη συνεδρίασή του της 28ης Αυγούστου, μετά από εισήγηση του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη. Μάλιστα ο δήμαρχος στο λόγο του ανέφερε το έργο και των δύο επιστημόνων, τονίζοντας πόσο σημαντικό ήταν το έργο τους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε παράλληλα χαιρετισμό από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Στ. Σδρόλια. Ενώ στη συνέχεια έγινε η ανάγνωση του ψηφίσματος αναγόρευσης του Μπρούνο Ελί σε επίτιμο δημότη Λαρισαίων και βράβευσης του Αθ. Τζιαφάλια για την προσφορά του από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Τάχο.

Επίσης δόθηκε περγαμηνή στον Μπρούνο Ελί και πλακέτας στον Αθ. Τζιαφάλια από τον δήμαρχο. Για να μιλήσουν στη συνέχεια και τα δύο τιμώμενα πρόσωπα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απόδοση στο πιάνο μουσικών κομματιών από τον μαέστρο της Συμφωνικής του ΔΩΛ Χρήστο Κτιστάκη.

O δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης ανέφερε για τους δύο αρχαιολόγους τα εξής:

«Στην αποψινή μας εκδήλωση τιμούμε δύο σημαντικούς επιστήμονες που τα μέγιστα έχουν συνεισφέρει στην γνώση του ιστορικού παρελθόντος της Θεσσαλίας, ειδικότερα στην ιστορία της πόλης μας της Λάρισας και στην αποκάλυψη των δύο αρχαίων θεάτρων της. Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να τιμούμε όσους έχουν αναλώσει την ζωή τους στην αποκάλυψη της ιστορίας, της γλώσσας, του τρόπου ζωής των προγόνων μας.

Γι αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, ομόφωνα, αποφάσισε στις 28 Αυγούστου αφενός να ανακηρύξει τον αρχαιολόγο – επιγραφολόγο κ. Μπρούνο Ελί σε Επίτιμο Δημότη Λαρισαίων και αφετέρου να τιμήσει τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Αθανάσιο Τζιαφάλια για την συνολική προσφορά του στην αποκάλυψη και αναστύλωση των αρχαίων θεάτρων της πόλης.

Ο Μπρούνο Ελί γεννήθηκε το 1937 στη Γκρενόμπλ της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, αλλά, όπως ομολόγησε ο ίδιος αισθάνεται, μισός Έλληνας. Ας τον κάνουμε λοιπόν Λαρισαίο, ας τον συμπεριλάβουμε στους εκλεκτούς πολίτες αυτής της πόλης, αναγνωρίζοντας την προσφορά του σ’ αυτή.

Το αξίζει. Γιατί εδώ και πενήντα χρόνια είναι ο ακούραστος μελετητής της ιστορίας της, είναι ο αθόρυβος και αεικίνητος Γάλλος ιστορικός και αρχαιολόγος της Θεσσαλικής γης.

Ο άνθρωπος ο οποίος έστρεψε την προσοχή του νεαρού Helly στη Θεσσαλία ήταν ο καθηγητής Πουγιού, κοντά στον οποίο σπούδασε επιγραφική και ελληνική νομισματική. Έτσι από το 1961 άρχισαν τα ταξίδια του Helly στη Θεσσαλία, τα οποία συνεχίζονται με πολύ μεράκι μέχρι σήμερα. Ένας Λυονέζος στη Λάρισα να συνεχίζει την παράδοση των προγόνων του που κατά την αρχαιότητα δέχτηκαν στην πόλη τους Έλληνες εμπόρους και αργότερα ενσωμάτωσαν εργαζόμενους και μορφωμένους μετανάστες.

Έγινε κομμάτι της ζωής της Θεσσαλίας, έγινε ο δικός μας Bruno με το ιδιαίτερο χάρισμα που τον διακρίνει να είναι φιλικός με τους ανθρώπους που συνεργάζεται. Παρόλο που είναι συνταξιούχος τώρα, παραμένει στρατευμένος πάντα στην επιστήμη και στην έρευνα για την αρχαία Θεσσαλία.

Όταν έγινε διευθυντής στο παράρτημα της Λυών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Γαλλίας, και διευθυντής στον Οίκο της Ανατολικής Μεσογείου του Πανεπιστημίου της Λυών, δημιούργησε μία ομάδα ιστορικών και αρχαιολόγων, στους οποίους ανέθεσε την μελέτη τμημάτων της Θεσσαλίας.

Σ’ αυτή την ομάδα οφείλουμε επίσης μια ιδιαίτερη τιμή, γιατί συνέδραμαν στην προσπάθεια του Bruno, o καθένας με τις ιδιαίτερες γνώσεις και την εξειδίκευσή του στη μελέτη των ιστορικών πηγών και των αρχαιολογικών ευρημάτων. Σε συνέντευξή του ο Bruno δηλώνει υπερήφανος ακόμη «για τη µακραίωνη παράδοση συνεργασίας από το 1846, Ελλήνων και Γάλλων αρχαιολόγων».

Θεωρεί ότι αποτελεί έναν κρίκο της. Έτσι εξηγείται και η καλή συνεργασία του Μπρούνο µε το Θανάση Τζαφάλια και τους συναδέλφους από το Βόλο και την Καρδίτσα.

Το αρχειακό υλικό της Λυών είναι ανεκτίμητο, είναι η καλύτερη συλλογή για τη Θεσσαλία διεθνώς. Στη δημοσίευση του υλικού με τις επιγραφές του Άτραγα συμμετέχει όλη η γαλλική ομάδα.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Helly, με τις επισκέψεις του στη Θεσσαλία, συγκέντρωνε υλικό το οποίο επεξεργαζόταν στη Λυών σε συνεργασία μ’ αυτή την εκλεκτή ομάδα επιστημόνων. Δημοσίευσε τις μελέτες του στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά της Ευρώπης και συμμετείχε σε πάμπολλα επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις για την αρχαία Θεσσαλία. Διοργάνωσε δύο σημαντικά συνέδρια στη Λυών, για την ιστορία-αρχαιολογία της Θεσσαλίας, το 1974 και το 1990, στα οποία συμμετείχαν πολλοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Οι εκδόσεις των θεσσαλικών επιγραφών γίνονται υποδείγματα για νεότερους αρχαιολόγους και επιγραφολόγους, καθώς είναι ο μόνος που είναι ολοκληρωτικά δοσμένος στις θεσσαλικές επιγραφές.

Η μελέτη των επιγραφών, οι οποίες ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες, του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει και να μεταδώσει και σ’ εμάς πολλές πτυχές της αρχαίας θεσσαλικής ιστορίας: τους θεούς των Θεσσαλών, τη λατρεία και τα προσηγορικά τους ονόματα, το ημερολόγιο των Περραιβών, τους αγώνες και τους καταλόγους των νικητών, τη δομή της διοίκησης των πόλεων, τα νομίσματά τους, τη γλώσσα τους, τις ιδιαιτερότητές τους και πολλά άλλα.

Το 1973 εξέδωσε το δίτομο έργο για την ιστορία και τις επιγραφές των Γόννων και το 1995 το βιβλίο του, To θεσσαλικό κράτος. Ο Αλεύας ο Πυρρός, οι Τετράδες και οι ταγοί της Θεσσαλίας . Το 2013 εξέδωσε το βιβλίο «Γεωγραφία και Ιστορία των Μαγνήτων της Θεσσαλίας».

Πολλές από αυτές τις σελίδες, μεταφράσθηκαν από τον Τζίνο Πολέζε και τον Κώστα Σαμαρά και δημοσιεύονται σε συνέχειες στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο» που εκδίδει δύο φορές τον χρόνο, ανελλιπώς από το 1980, ο Κώστας Σπανός, και στους οποίους οφείλουμε επίσης μια ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση για την προσφορά τους στη γνώση της ιστορίας του τόπου μας.

Ένας άλλος τομέας με τον οποίο ασχολήθηκε ο Bruno Helly είναι η σεισμικότητα της Θεσσαλίας. Εδώ και δέκα χρόνια, σε συνεργασία με τον ιταλό καθηγητή Ρικάρντο Καπούτο μελετούν τη σεισμικότητα της περιοχής μας και δημιούργησαν το Πρώτο Ευρωπαϊκό Μουσείο Αρχαιοσεισμολογίας στον Τύρναβο. Αυτό θα εξηγήσει και τις καταστροφές που υπέστη το αρχαίο θέατρο της πόλης μας.

Ο Βruno Helly είναι ο επιστήμονας που με το έργο του φώτισε και συνεχίζει να φωτίζει και την καθημερινή ζωή των Θεσσαλών.

Πιστεύοντας πως οι επιγραφές φωτίζουν αρκετά την καθημερινή ζωή των Θεσσαλών και τους θεσμούς τους, αποφάσισαν με τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων, το Θανάση Τζαφάλια να συγκεντρώσουν όλον αυτόν τον γραπτό πλούτο και να δημιουργήσουν το πρώτο corpus των θεσσαλικών επιγραφών.

Η μελέτη και η έκδοση των επιγραφών του Άτραγα, του Πυθίου και του αρχαίου θεάτρου της πόλης μας φέρνει νέα στοιχεία για την πολιτική του Κοινού των Θεσσαλών, για τις σχέσεις τους με πολλές περιοχές του Ελληνισμού, για τη γλώσσα και τις συνήθειές τους.

Η συνεργασία του Bruno Helly με τον Ισπανό Ραμόν Γκαρσία, καθηγητή σε γερμανικό πανεπιστήμιο, ο οποίος ασχολείται ειδικά με την αιολική-θεσσαλική διάλεκτο και είναι ο κατεξοχήν μελετητής των διαλεκτικών επιγραφών της περιοχής μας, έχει άριστα αποτελέσματα για την εικόνα της αιολικής διαλέκτου.

Ο Μπρούνο Ελλύ, συγκαταλέγεται µεταξύ των 5-6 επιστημόνων, παγκοσµίως, οι οποίοι γνωρίζουν τόσα πολλά για την κλασική Θεσσαλία και τη διάλεκτό της.

Οι επιγραφές αναδεικνύουν επίσης και μια άγνωστη πνευματική Λάρισα. «Οι Θεσσαλοί» είπε σε συνέντευξή του στην «Ελευθερία» ο καθηγητής, «είχαν τη φήμη ότι ήταν αγρότες, δηλαδή άνθρωποι τραχείς (άγριοι), της υπαίθρου. Στην πραγματικότητα ήταν οι κάτοικοι μιας περιοχής της Ελλάδας, με τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραμμάτων- ποιημάτων, μετά την Αθήνα!». Από τη μελέτη των επιγραφών μαθαίνουμε πως «οι αρχαίοι Θεσσαλοί ήταν λογοτέχνες και ποιητές»!

Συνέβαλε στην ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της πόλης μας. Μετά την αποκάλυψή του άρχισε η μελέτη και η τεκμηρίωση των ευρημάτων για την ιστορία της Λάρισας και του θεάτρου. Το θέατρο αυτό ήταν των Λαρισαίων και όχι του Κοινού των Θεσσαλών. Έχουμε περίπου 600 επιγραφές! Η συμβολή του Bruno Helly και των Γάλλων επιγραφολόγων στην ιστορία της πόλης μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική!

Τώρα έχουμε πιο ακριβή γνώση για την ιστορία του Κοινού των Θεσσαλών, μετά τη Μακεδονική βασιλεία. Οι Λαρισαίοι είχαν συνεργασία με τους Ρωμαίους όχι μόνο στον οικονομικό, αλλά και στον τομέα του πολιτισμού. Από τη μελέτη των επιγραφών συμπεραίνουμε πως οι Θεσσαλοί συνεργάστηκαν με τους Ρωμαίους, «έχτισαν» ένα «δίκτυο» συνεργασίας με μεγάλες οικογένειες συγκλητικών της Ρώμης.

Τον 1ο αιώνα π.Χ. που είχε επεκταθεί η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε όλη τη Μεσόγειο, οι Θεσσαλοί έμειναν ως αυτόνομο κράτος. Αυτό συνέβη λόγω των σχέσεων που είχαν με τη Ρώμη και τη Σύγκλητο και φυσικά για οικονομικούς λόγους. Έχουμε και μια μεγάλη επιγραφή του 2ου αιώνα π.Χ., όταν έστειλαν οι Θεσσαλοί, στο τέλος του χειμώνα – κάτι δύσκολο εκείνη την εποχή- 3.500 τόνους σιτάρι στους Ρωμαίους, για να βγει ο χειμώνας στη Ρώμη!

Η μελέτη της θεσσαλικής ιστορίας έχει ενδιαφέρον, γιατί δεν αφορά μόνο την τοπική ιστορία της Θεσσαλίας, αλλά αποτελεί μέρος της ελληνορωμαικής ιστορίας.

Η συμβολή του Bruno Helly στην ανάδειξη της αυτόνομης εξέλιξης της αρχαίας Θεσσαλίας ήταν σημαντική, καθώς μέχρι πρότινος όλοι θεωρούσαν πως η Αθήνα ήταν το κέντρο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

 

 

Η σύντομη αυτή αναφορά στον επιστήμονα και άνθρωπο, που τόσα προσέφερε στη Λάρισα και την ευρύτερη θεσσαλική περιοχή, καταδεικνύει την αναγκαιότητα να του προσφέρει σήμερα η πόλη μας ένα αντίδωρο στο δώρο που μας έχει χαρίσει επί τόσα χρόνια. Η Λάρισα, η πόλη που τόσο αγάπησε, η πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσσαλίας, η πρώτη των πόλεων του αρχαίου Κοινού των Θετταλών, τον ανακηρύσσει σήμερα επίτιμο δημότη της.

Αγαπητοί συμπολίτες, ένας λαμπρός επιστήμονας από τη Γαλλία, με ευρείες προοπτικές ακαδημαϊκής πορείας στην πατρίδα του, εμπνεύσθηκε, γοητεύθηκε και ελκύσθηκε από την ιστορία της περιοχής μας και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην έρευνά της. Η πράξη μας αυτή σήμερα αποτελεί μια χειρονομία αναγνώρισης, ευγνωμοσύνης και ανταπόδοσης για το έργο του.

Η μελέτη της Ιστορίας και το ενδιαφέρον των λαών της Ευρώπης για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά είναι τα πιο γερά θεμέλια στα οποία στηρίζεται η σύγχρονη Ευρώπη. Είναι οι γέφυρες του πολιτισμού που ενώνουν τους λαούς και τους οδηγούν στη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη. Αυτό ο Bruno Helly το έκανε πράξη με τη ζωή και το έργο του. Γι αυτό αξίζει την ιδιαίτερη αγάπη και το θαυμασμό μας.

Ο έτερος των τιμωμένων σήμερα είναι σ’ όλους εμάς του Λαρισαίους πολύ γνωστός. Πρόκειται βεβαίως για τον Αθανάσιο Τζιαφάλια. Πρόκειται για τον γεννημένο στον Πρόδρομο Καρδίτσας αρχαιολόγο ο οποίος ταύτισε την επιστημονική του πορεία με την περιοχή μας και ειδικότερα την πόλη της Λάρισας. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Φιλοσοφική του ΑΠΘ εργάσθηκε από το 1971 – 1973 ως βοηθός στο Σπουδαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1974 διορίστηκε ως επιμελητής αρχαιοτήτων και τοποθετήθηκε στο Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το 1975 μετατέθηκε στην Λάρισα στην, τότε, ΙΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων. Από το 1995 – 2007, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, διετέλεσε Προϊστάμενος της Εφορείας. Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του στη Λάρισα συμμετείχε ως Έφορος Αρχαιοτήτων στην επιτροπή εκτέλεσης έργων Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού για την κατασκευή του Διαχρονικού μας Μουσείου που θεμελιώθηκε το 1996 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 ενώ ασχολήθηκε συστηματικά και με τις αναγκαίες διαδικασίες αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου συνδέοντας έτσι το όνομά του με αποφασιστικά βήματα που το έχουν φέρει μέχρι την σημερινή του κατάσταση.

Πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό πως η αποκάλυψη του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της πόλης μας είχε χαρακτηρισθεί με υπουργική απόφαση ως συστηματική ανασκαφή. Ο Αθ. Τζιαφάλιας υπήρξε διευθυντής της καθόλη την διάρκεια της θητείας του. Για την ανασκαφή και την ανάδειξη αυτού του μεγαλοπρεπούς μνημείου εργάσθηκε επί δεκαετίες μέχρι την συνταξιοδότησή του στις αρχές του 2007.

Ωστόσο και όταν απεχώρησε από την Υπηρεσία, συνέχισε να εργάζεται μέχρι το 2015, συνταξιούχος πια, εθελοντικά για το αρχαίο θέατρο, ως Πρόεδρος της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με στόχο την συντήρηση και στερέωση αρκετών τμημάτων του μνημείου. Από το 2016 μέχρι τον Μάρτιο του 2018 εργαζόταν σχεδόν καθημερινά στο μνημείο, αφού είχε οριστεί από το Σωματείο «Διάζωμα» ως επιστημονικός σύμβουλος της ομάδας σύνταξης της μελέτης συνολικής αποκατάστασης του μνημείου.

Ωστόσο σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του και για το Β’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης το οποίο ανέσκαψε από το 1985 και μετά, αποκαθιστώντας τα μάρμαρα που είχαν εξαχθεί κατά την εκσκαφή θεμελίων ανέγερσης συγκροτήματος οικοδομών στη θέση τους και δίνοντάς του την μορφή που έχει σήμερα.

Φυσικά η δραστηριότητα του Αθ. Τζιαφάλια είχε εκταθεί και σε άλλες ανασκαφικές εργασίες. Ως βοηθός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε μεγάλες ανασκαφές που διενεργούσαν καθηγητές αρχαιολογίας στο Μινωικό Ανάκτορο Ζάκρου στην Κρήτη, στους Φιλίππους Καβάλας, στο Δίον, στη Βεργίνα και στο Πανθεσσαλικό Αρχαίο Ιερό στη Φίλια Καρδίτσας. Ως επιμελητής στο Μουσείο Θεσσαλονίκης διενήργησε ανασκαφές στην Αρχαία Ποτείδαια και στην Αρχαία Άκανθο στην Χαλκιδική.

Κατά την περίοδο της θητείας στον Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας διενήργησε ανασκαφές στο Ασκληπιείο Τρίκκης, επί μία δεκαετία, στο Πελινναίο Τρικάλων, στους Γόμφους, στον Άτραγα, στην επαρχία Αγιάς, στην πόλη της Λάρισας (οικόπεδα μέσα στην πόλη), στον Κραννώνα, στον Αγιο Γεώργιο, επί μια 15 ετία, στους Γόννους, στα Φάρσαλα, στην Ελασσόνα και στην Περραιβική Τρίπολη.

Το επιστημονικό του έργο συμπληρώνεται με σειρά ανακοινώσεων σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, πάνω από 180 επιστημονικές πραγματείες σε ελληνικά και διεθνή αρχαιολογικά περιοδικά, σειρά διαλέξεων σε Λάρισα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα αλλά και τέσσερα αυτοτελή βιβλία αρχαιολογικού περιεχομένου.

Μαζί με τον Μπρούνο Ελί, ως διευθυντής επιστημονικής ομάδας επιγραφικών, δημοσίευσε το 2017 το corpus των επιγραφών του Άτραγα, έργο που βραβεύθηκε από την Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και Επιγραφικής στο Παρίσι.

Υπό την διεύθυνσή του πάλι μαζί με τον Μπρούνο Ελί, τον Δημήτρη Καραγκούνη και την ομάδα των Γάλλων Επιγραφικών ολοκληρώνεται σύντομα το corpus των επιγραφών της Περραιβικής Τρίπολης.

Παραλλήλως, μαζί με τον Δημήτρη Καραγκούνη, επί δεκαετίες επιβλέποντα μηχανικό του Αρχαίου Θεάτρου, ετοιμάζει τρία βιβλίου, που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο θα έχει τίτλο «Από το Καστρί Αγιάς και την Περαχώρα Τυρνάβου στο αρχαίο θέατρο Λάρισας» και αφορά στην προέλευση του υλικού του μνημείου, το δεύτερο θα τιτλοφορείται «Διαδικασίες αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου Λάρισας» και το τρίτο «Αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές στην Περραιβική Τρίπολη (Άζωρος, Δολίχη και Πύθιο Ελασσόνας)».

Ειδικότερα για το Αρχαίο Θέατρο της πόλης μας ετοιμάζονται, υπό την διεύθυνσή του, άλλα δύο βιβλία. Στο ένα, με την συνεργασία του Μπ. Ελί, του Δ. Καραγκούνη και των Γάλλων επιγραφικών, θα παρουσιάζεται ένα μεγάλο corpus 1.200 επιγραφών και στο άλλο, με την συνεργασία του Δ. Καραγκούνη, θα περιγράφεται αποκλειστικά η αρχιτεκτονική μορφή του μνημείου στο σύνολό της.

Από όλα τα παραπάνω καθίσταται απολύτως σαφής η επιλογή μας να τιμήσουμε, ως Δήμος, τους δύο αυτούς επιστήμονες για την εξαιρετικά σημαντική προσφορά τους στον τόπο μας.

Φυσικά και πολλοί άλλοι έχουν μέχρι σήμερα προσφέρει πολλά στην γνώση του ιστορικού παρελθόντος της πόλης, στην αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου, στην διεύρυνση των πολιτιστικών υποδομών της πόλης μας. Η πόλη ούτε τους ξεχνά, ούτε τους αγνοεί. Πολύ σύντομα θα αποδοθεί και σ’ αυτούς η οφειλόμενη τιμή και θα εκφραστεί η ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά τους.

Επιτρέψτε μου, φίλες και φίλοι, στο σημείο αυτό και πριν κλείσω να αναφέρω ορισμένα πράγματα για το κορυφαίο μνημείο της πόλης μας το Αρχαίο Θέατρο, το οποίο μπαίνει στην τελευταία φάση των εργασιών που θα οδηγήσουν, όπως όλοι αισιοδοξούμε, μέσα στα επόμενα χρόνια, στην ολοκληρωμένη και λειτουργική του απόδοση όχι μόνο στους Λαρισαίους αλλά στο σύνολο όσων θα το επισκέπτονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά την ιστορική απόφαση του ΚΑΣ, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με την οποία εγκρίθηκαν οι μελέτες της νέας φάσης αποκατάστασής του, το στοίχημα για όλους μας είναι πλέον να κερδίσουμε τον χρόνο και να αναδείξουμε το εξαιρετικό αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό αυτό μνημείο.

Με βάση τις μελέτες που εγκρίθηκαν θα αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει και αφορούν στην κατολίσθηση του κεντρικού τμήματος και των τριών πρώτων σειρών , θα συμπληρωθούν τα εδώλια που λείπουν με μέλη που βρέθηκαν στην ανασκαφή και νέο μάρμαρο έτσι ώστε να συμπληρωθεί όλο το κυρίως θέατρο, τμήμα των αναλημματικών τοίχων και μικρό τμήμα του επιθεάτρου, θα κατασκευαστεί αγωγός συγκέντρωσης των επιφανειακών υδάτων από το διάζωμα ώστε να διοχετεύονται στο δίκτυο της πόλης.

Όλα τα παραπάνω τελούν πλέον εν αναμονή της προκήρυξης της πρόσκλησης των έργων από την Περιφέρεια για να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Οι περισσότεροι από εσάς, είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε και παρακολουθείτε τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει από την πρώτη ημέρα της θητείας μας στην υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου, προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και να ξεκινήσουν τα έργα.

Και αυτό γιατι αποτελεί βαθιά μας πίστη και πεποίθηση ότι το Αρχαίο Θέατρο δεν είναι μόνο έργο πολιτισμού, αλλά έργο ανάπτυξης της πόλης.

Ετσι, από πολύ νωρίς, στους πρώτους μήνες της θητείας μας, συγκαλέσαμε ειδική σύσκεψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας την ουσιαστική εμπλοκή του Δήμου Λαρισαίων στην υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου. Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις και συζητήσεις μας, τόσο με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όσο και με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Η ουσιαστική αυτή εμπλοκή, δρομολογήθηκε με την χρηματοδότηση μέρους των μελετών, ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και το έργο να είναι ώριμο για χρηματοδότηση. Πολύτιμος συμπαράστατης σ΄ αυτή την προσπάθεια ήταν και το Σωματείο «Διάζωμα», το οποίο επίσης ενεπλάκη ενεργά. Αυτές οι συνέργειες οδήγησαν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο και την Περιφέρεια. Ετσι σήμερα ήμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε πλήρως εγκεκριμένες μελέτες και πλέον η Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι σε θέση να δρομολογήσει έργα, όταν ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την χρηματοδότησή των έργων που είναι εξασφαλισμένη, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Διαχειριστική Αρχή αφενός και το κεντρικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ετσι σήμερα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών ζητημάτων αλλά και των γενικότερων ελέγχων, βρισκόμαστε κυριολεκτικά μπροστά σε μια νέα σελίδα για την υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Εφορεία και δήμος, προχωράμε στο θέμα των κατεδαφίσεων στην ανατολική πλευρά του θεάτρου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται από το Δήμο, οι διαδικασίες και για την απαλλοτρίωση και κατεδάφιση του Κοινόχρηστου Χώρου μπροστά από το Αρχαιο Θέατρο, το περίφημο πλέον ΚΧ 867 Γ, που περικλείεται από τις οδού Βενιζέλου, Απόλλωνος, Υδρας και Παπαναστασίου.

Ο Δήμος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 7 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τις συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις. Οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη, θα θέλαμε να είναι πιο γρήγοροι ρυθμοί, αλλά αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί τις εγκρίσεις τριών υπουργείων, του Συμβουλίου της Επικρατείας, πριν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.

Κυρίες και κύριοι,

η υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου, είναι εδώ και τριάντα χρόνια ένα από τα μείζονα και κεντρικά θέματα της πόλης. Πολλοί άνθρωποι έχουν ασχοληθεί ενεργά στην υπόθεση αυτή. Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που έχουν αφιερώσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους σ΄ αυτό το μνημείο. Δυο απ΄αυτούς ανθρώπους τιμούμε σήμερα:

Τον Bruno Helly και τον Θανάση Τζιαφάλια.
Τον Θανάση Τζιαφάλια και τον Bruno Helly.

Τους τιμούμε και τους ευχαριστούμε για όσα έκαναν – και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να κάνουν – για τον Αρχαίο Θέατρο και την Λάρισα!

Δείτε επίσης

Βρείτε μας