Επιχείρηση «Τρίαινα» στη Μύκονο: Ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 4 εκατ. ευρώ στο Nammos

Συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων και είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη απο χθες στη Μύκονο, με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

Η επιχείρηση σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει καταρτίσει το επιτελείο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, έως και την Τετάρτη, αποτελείται από 56 άτομα και φέρει την κωδική ονομασία «Τρίαινα», λόγω των τριών παράλληλων στοχεύσεών της κατά τους ελέγχους που διεξάγονται.

Οι στοχεύσεις αυτές είναι οι εξής:

Πρώτον, μετά την πρώτη φάση του ελέγχου σε κάθε επιχείρηση οι ελεγκτές παραμένουν σε αυτήν ώς το τέλος της ημέρας προκειμένου να έχουν μία σαφή εικόνα για το ύψος των ημερήσιων εισπράξεων υπό την δική τους παρακολούθηση. Τις εισπράξεις αυτές τις συγκρίνουν με τα έσοδα που έχει δηλώσει η επιχείρηση τις προηγούμενες ημέρες και στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες διαφορές αρχίζει η φάση της επιβολής των προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία.

Δεύτερον, ελέγχουν για τυχόν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, γνωστό φαινόμενο διάπραξης φοροδιαφυγής απο τους επιτήδειους. Ειδικότερα ελέγχουν αν έχουν γίνει παρεμβάσεις στις ταμειακές μηχανές με την εισαγωγή σε αυτές ειδικών λογισμικών τα οποία ακυρώνουν στο τέλος όσες αποδείξεις έχουν «χτυπηθεί». Ετσι περιορίζονται σημαντικά οι εισπράξεις που δηλώνονται στις φορολογικές αρχές.

Τρίτον, «τσεκάρουν» αν η επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία. Στην περίπτωση αυτή προχωρούν στη δέσμευση των εισπράξεων της ημέρας αλλά και επιταγών που υπάρχουν στο ταμείο. Γι΄ αυτό άλλωστε τις ομάδες των ελεγκτών συνοδεύει και δικαστικός επιμελητής.

Η επιχείρηση ελέγχων επεκτείνεται σε όλα τα είδη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί της Μυκόνου, από ξενοδοχεία και δραστηριότητες θαλασσίων σπορ, ξαπλώστες κτλ μέχρι την εστίαση, τα νυχτερινά μπαρ αλλά και επιχειρήσεις μετακίνησης τουριστών. Μάλιστα υπάρχει και εφεδρική ομάδα ελεγκτών στην περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει.

Ενδεικτικά όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες που συμμετέχουν στην επιχείρηση χθες εντοπίστηκε στον Ορνό επιχείρηση με πειραγμένη ταμειακή μηχανή, ενώ σε γνωστό ιταλικό εστιατόριο κατασχέθηκαν οι εισπράξεις λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία. Σε ανάλογη περίπτωση ελέγχου στο γνωστό κέντρο Νάμμος όπου διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία μη ρυθμισμένες ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ η εταιρία έσπευσε να τις αποπληρώσει άμεσα.

Πώς δουλεύει η επιχείρηση «Τρίαινα» 

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ με τη συνδρομή αστυνομικών και δικαστικών οργάνων, βγαίνουν «παγανιά» σε μαγαζιά, το παίζουν πελάτες και περνούν ώρες ολόκληρες για να υπολογίσουν τί αποδείξεις κόβουν οι καταστηματάρχες.

Αλλά και αφού ξεκινήσει ο έλεγχος, οι εφοριακοί ελεγκτές μπορεί να παραμείνουν δίπλα στην ταμειακή μηχανή για ώρες, προκειμένου να φανεί τί ημερήσιο τζίρο εμφανίζει το μαγαζί από την στιγμή που άρχισαν να κόβονται κανονικά οι αποδείξεις.

Και όταν αποκαλυφθούν και ξεκινήσει ο έλεγχος, συγκρίνουν τί είδαν ότι καταναλώθηκε, τί κόπηκε με αποδείξεις στη μηχανή, τί τζίρο εμφάνιζε η ταμειακή τις προηγούμενες ημέρες και και τί τζίρο δήλωνε και πριν ένα χρόνο ακόμη ο ίδιος επιχειρηματίας.

Για τη διευκόλυνση των ελεγκτών στη συγκεκριμένη διαδικασία τις ομάδες των ελεγκτών συνοδεύει και δικαστικός επιμελητής.

Η επιχείρηση «Τρίαινα» σαρώνει όλα τα είδη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί της Μυκόνου, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια έως δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ, ξαπλώστρες, μεταφορά προσώπων VIP, καταστήματα εστίασης, μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας