Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το εργατικό Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιούλη, στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα, το εργατικό Φεστιβάλ που διοργάνωσαν οι κλαδικές Οργανώσεις των ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ με σύνθημα «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος! …Σίγουρος δρόμος… 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ …τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος…»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, άνοιξε με χαιρετισμό ο Αλέξης Ζορμπάς, γραμματέας του ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ.

Ακολούθησε παρουσίαση συλλογικής εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα – εργοδοτικά εγκλήματα και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα rock συναυλία και ακολούθησε λαϊκό γλέντι, ενώ στο χώρο επίσης λειτούργησαν έκθεση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, έκθεση βιβλίου.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Γ. Πρωτούλης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της κυβέρνησης στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας γυρνούν όλη τη χώρα και διαφημίζουν στη μεγαλοεργοδοσία τα προγράμματα μαθητείας που είναι εργαλείο επιδότησης του κεφαλαίου με τζάμπα νεανική εργασία με αντάλλαγμα ένα μισθό πετσοκομμένο που τον πληρώνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Περάστε κόσμε δηλαδή, εδώ νέα παιδιά για τζάμπα δουλειά! Θα δεχτούμε αυτό να είναι το μέλλον για τα νέα παιδιά;

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τις αρχές του 2017 τρεις στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και λαμβάνουν μόλις 389,65 ευρώ μεικτά!!!

Με άλλα λόγια, αφού αφαιρεθούν οι εργατικές εισφορές, ο καθαρός μισθός ανέρχεται σε 326 ευρώ! Με αυτά τα ψίχουλα αμείβονται κάθε μήνα, όποτε τα βρουν οι 636.424 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νέοι και νέες.

Τα εργατικά ατυχήματα που υπήρχαν και εδώ στη Λάρισα με νέους ανθρώπους να αφήνουν τα κορμιά τους στη δουλειά δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα! Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και δείχνουν και την αύξηση των «εργατικών ατυχημάτων» από το 2010. 5.721 εργατικά ατυχήματα το 2010! Πάνω από 7.000 φέτος! Ανάλογη κατάσταση και με τους θανάτους στη δουλειά. 65 θάνατοι πάνω στην δουλειά το 2010, 73 το χρόνο που μας πέρασε!».

Ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε ότι «δεν αλλάζει η κατάσταση, οι συνθήκες ζωής και δουλειάς αν δεν πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους.

Πρώτα πρέπει να νικηθεί η αδράνεια και ο φόβος, η έλλειψη ταξικής οργάνωσης σε κάθε κλάδο και χώρο για να νικηθεί η ισχυρή εργοδοσία και οι μηχανισμοί της, το κράτος της. Να ηττηθούν πολιτικά και μέσα στο κίνημα οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής στον καπιταλιστικό μονόδρομο, το μονόδρομο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί με όλους τους τρόπους η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ που είναι πρόταση για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των καπιταλιστικών κρίσεων, της ανεργίας, των πολέμων, της προσφυγιάς, της ανάπτυξης για το καπιταλιστικό κέρδος και πάλι από την αρχή.

Σημαίνει ότι σήμερα οι σύγχρονες ανάγκες περιλαμβάνουν τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, την αύξηση του ελεύθερου χρόνου, των διακοπών, της αναψυχής και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το βιοτικό επίπεδο.

Για σκεφτείτε στην Ελλάδα γράφτηκε για πρώτη φορά σε απεργιακή σημαία το αίτημα για 8ωρη δουλειά το έτος 1894 στο Λαύριο και σήμερα εν έτη 2018 μετά από έναν και πλέον αιώνα ξανανομοθετούν το 12ωρο στην καρδιά της Ευρώπης, τη δουλειά τις Κυριακές!

Τώρα είναι ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα εργατικό ταξικό μαχητικό μαζικό με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των καπιταλιστών».

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το ζωντάνεμα των Σωματείων, την απαλλαγή των εργατικών οργανώσεων από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, την άνοδο των αγώνων και των διεκδικήσεων για όλα τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, για όλα όσα απασχολούν τους εργαζόμενους».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας