ΕΚΤ: Εμπορικός πόλεμος, γεωπολιτικές αβεβαιότητες απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Καμπανάκι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας χτυπάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς όπως εξηγεί ο εμπορικός πόλεμος και άλλοι παράγοντες έχουν ενισχύσει τους κινδύνους.

«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές του προστατευτισμού έχουν αυξηθεί, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δραστηριότητα και το εμπόριο» αναφέρει στο μηνιαίο δελτίο της η κεντρική τράπεζα. «Άλλοι καθοδικοί κίνδυνοι συνδέονται με την πιθανότητα πιο περιοριστικών πιστωτικών συνθηκών, με τη μεταρρύθμιση της κινεζικής οικονομίας και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, ειδικά με αυτές που πυροδοτεί το Brexit» συμπληρώνει.

Οι επισημάνσεις αυτές αντηχούν τα όσα είπε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου. Η κεντρική τράπεζα, αν και αποφάσισε να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση και τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του έτους, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως και το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς.

Αναλυτές δεν αποκλείουν οι εμπορικές διαμάχες, αλλά και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να αποφύγει τις αυξήσεις επιτοκίων έως και το φθινόπωρο του 2019. Σημειώνουν δε πως σε αυτή την περίπτωση, λίγο μετά τις πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, δηλαδή στις αρχές του 2020, θα ακολουθήσουν… μειώσεις από την Federal Reserve των ΗΠΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας