Φιέστα για χρέος και Eurogroup απόψε στο Ζάππειο – Κοινή συνεδρίαση Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ!

Υπό τον πρωθυπουργό η πανηγυρική κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – Στις 19:30 στο Ζάππειο η… φιέστα της κυβέρνησης για τη συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος – Ενημερώθηκαν οι βουλευτές να μη φύγουν από την Αθήνα ή να επιστρέψουν αν έχουν ήδη φύγει – Χωρίς… γραβάτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός

Μια φιέστα για να γιορτάσουν τη συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους ετοιμάζουν απόψε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Στις 19:30 το απόγευμα θα γίνει στο αίθριο του Ζαππείου κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δυο κομμάτων που συνθέτουν τη συγκυβέρνηση. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και όλοι περιμένουν αν θα φορέσει… γραβάτα!

Από νωρίς το πρωί υπήρχε η πληροφορία πως ο Αλέξης Τσίπρας προγραμμάτιζε δήλωση προς τους πολίτες. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι θα συνεδρίαζε στις 18:00 η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, αποφασίστηκε να συνεδριάσουν από κοινού οι βουλευτές των κομμάτων που αποτελούν την κυβέρνηση.

Έτσι, στις 19:30 θα γίνει η κοινή, πανηγυρική, συνεδρίαση στο Ζάππειο. Και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ειδικά οι βουλευτές της επαρχίας. Οι οποίοι κλήθηκαν να μην φύγουν, ενόψει Σαββατοκύριακου, για την επαρχία. Κι αν κάποιους δεν τους… πρόλαβαν, τους ειδοποίησαν να γυρίσουν!

Ήδη, ο πρωθυπουργός (χωρίς γραβάτα) επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει.

Τι φέρνει η συμφωνία στο Eurogroup

Η απόφαση του eurogroup θεωρείται ιστορική για την Ελλάδα καθώς, τουλάχιστον στα χαρτιά, η χώρα τον Αύγουστο βγαίνει από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια. Η συμφωνία σίγουρα δίνει ανάσα στο κράτος. Προβλέπει και χρηματοδότηση, αλλά και μείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Ωστόσο όλα όσα παρέχονται, για ακόμη μια φορά, προβλέπουν αυστηρή εποπτεία και τήρηση μέτρων που για τον απλό Έλληνα πολίτη φέρνουν νέα μείωση του εισοδήματος με περικοπές και αύξηση των φόρων.

Στο eurogroup (το τελευταίο για το ελληνικό μνημόνιο) υπάρχουν αναφορές για το μέλλον της Ελλάδας σε βάθος 42 ετών!

Σε ό,τι αφορά στο άμεσο μέλλον, από τώρα και ως το 2022, αποφασίστηκε η χώρα να είναι υπό τον διαρκή έλεγχο των δανειστών της (Ευρώπη και ΔΝΤ) ανά τρεις μήνες. Ο έλεγχος αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται η δεκαετής επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα με την υπογραφή του 2ου μνημονίου, με δεκαετή περίοδο χάριτος στην πληρωμή της πρώτης δόσης το 2033 αντί του 2023.

Εγκρίθηκε η τελευταία δόση ενώ η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας ύψους 24,1 δισ. ευρώ για τους επόμενους 22 μήνες, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.

Παράλληλα θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών κρατών από τα ελληνικά ομόλογα.

Καμία (πραγματική) αλλαγή για τους πολίτες

Αν υπάρχει μια θετική είδηση για τους απλούς πολίτες από την απόφαση του eurogroup τότε αυτή βρίσκεται στην αναφορά σε επικαιροποίηση του κατώτατου μισθού. Αυτή η απόφαση μπορεί να ληφθεί από τον αρμόδιο υπουργό στην Ελλάδα, βάσει όσων έχουν αποφασιστεί, ωστόσο δεν αναμένεται να είναι μια μεγάλη αύξηση που θα αλλάξει τα δεδομένα, ούτε θα έχει την επεκτασιμότητα που θα είχε στην προ μνημονίων εποχή.
Από εκεί και ύστερα για τους Έλληνες πολίτες η συμφωνία περιλαμβάνει τα υψηλά πλεονάσματα ύψους 3,5% για το επόμενο διάστημα ως το 2022 και δέσμευση για πλεονάσματα 2,2% για το διάστημα ως το… 2060!

Για να προκύψουν τα πλεονάσματα θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και αυξήσεις στη φορολογία.

Έτσι η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει και
– τη μείωση των συντάξεων που ουσιαστικά θα σημάνει απώλεια από μια ως και τρεις συντάξεις για τους συνταξιούχους, αλλά και
– τη μείωση του αφορολόγητου που θα σημάνει αύξηση του φόρου (ίση με έναν βασικό μισθό) για όλους τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες.

Ταυτόχρονα περιλαμβάνει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Οι οποίες θα φέρουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και τις εμπορικές και τουριστικές περιοχές.

Στην ίδια συμφωνία περιλαμβάνονται και τα μέτρα για
– τις αυξήσεις των πλειστηριασμών έτσι ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, αλλά και
– ο εκσυγχρονισμός του συστήματος Πρόνοιας ο οποίος μεταφράζεται με περικοπές των σημερινών επιδομάτων μέσω αλλαγών των κριτηρίων αλλά και μειώσεων των πραγματικών ποσών που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.

Πηγή: newsit

Δείτε επίσης

Βρείτε μας