Βαρουφάκης: Είμαστε επίσημα η μόνη χώρα που δεν επωφελήθηκε καθόλου από το QE

Με έντονη κριτική σχολιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον τερματισμό του πρόγραμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE (αγορές ομολόγων) το Δεκέμβριο του 2018.

Μέσω tweet και επικαλούμενος τα συνολικά 2,4 τρισ. ευρώ του προγράμματος από τα οποία όπως σχολιάζει «δεν επωφελήθηκε η Ελλάδα ούτε κατά 1 ευρώ», ο πρώην Υπουργός Οικονομικών μιλά για «βασανιστήριο του πνιγμού» (waterboarding) για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους.

«Είναι πλέον επίσημο: Η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που δεν ωφελείται ούτε κατά 1 ευρώ από το πρόγραμμα 2,4 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ, το οποίο σχεδιάστηκε για καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό, θα είναι και η μόνη χώρα η οποία υπέφερε περισσότερο από τον χειρότερο αποπληθωρισμό μέχρι τώρα: η Ελλάδα! Το waterboarding (βασανιστήριο πνιγμού) δεν τελειώνει ποτέ!»

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ πρόκειται να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων 2,4 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, βάζοντας τέλος σε μια εποχή. Ένα «εξωπραγματικό πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής, στο οποίο πολλοί οικονομολόγοι απέδωσαν την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά το οποίο ταυτόχρονα έγινε αιτία διχασμού για την ίδια την Τράπεζα», όπως σχολιάζουν οι Financial Times.

Πηγή: www.newmoney.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας