Το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» άντεξε 2 μέρες – Πώς «κάηκε» γρήγορα

Μόνο για δύο ημέρες έμεινε στο «τραπέζι» της συζήτησης για το Σκοπιανό η ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν».

Αν και αρχικά φαινόταν πως η Αθήνα «ζύγιζε» αυτή την εκδοχή, το σενάριο για αυτή τη λύση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τελικά… κάηκε γρήγορα.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε το «Μακεδονία του Ιλιντεν», υπολογίζοντας ότι δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση στη χώρα του, κάτι που έγινε γνωστό έπειτα από διαρροές μέσω των σκοπιανών ΜΜΕ, την Παρασκευή. Λίγες ώρες αργότερα, από τη Βουλή, στη συζήτηση για τη Novartis, στελέχη της αντιπολίτευσης καλούσαν την κυβέρνηση να διαψεύσει ότι συζητούσε αυτή την πρόταση.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ήρθε το πρώτο ηχηρό «όχι». Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η ΝΔ απάντησε ότι είναι απαράδεκτο ακόμη και να συζητιέται το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν». Ακολούθησε, το πρωί του Σαββάτου, η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό, αλλά και ο κύκλος των τηλεφωνικών επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν και διαφάνηκε ξεκάθαρα η κάθετη διαφωνία της αντιπολίτευσης.

Ο ένας μετά τον άλλον, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης απέρριψαν αυτό το σενάριο, τονίζοντας ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» ενισχύει τον αλυτρωτισμό, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Την ίδια ώρα, στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ για τις τελευταίες εξελίξεις, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια. Και μπορεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός να έστειλε μήνυμα, επιμένοντας στο «Μακεδονία του Ιλιντεν» -ανέφερε ότι είναι μια λύση για την οποία είναι έτοιμος να προχωρήσει, ότι είναι «το λαμπρό μας μέλλον» και ότι αποτελεί πιθανό συμβιβασμό- αλλά η Αθήνα είχε αρχίσει ήδη να απομακρύνεται από αυτό το σενάριο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, το απόγευμα του Σαββάτου. Σε αυτή, καλωσόρισε την πρόθεση της ΠΓΔΜ για εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό, με ονομασία erga omnes, αλλά κάλεσε τα Σκόπια να συνεχίσουν οι συζητήσεις για λύση με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Επειτα από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, ήρθε και η αμερικανική παρέμβαση στο Σκοπιανό, μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ο Πενς συνεχάρη μεν τον Ελληνα πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό του ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά τόνισε ότι ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία Πενς-Τσίπρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Μάικ Πενς, αναφέρει η ανακοίνωση εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πηγή:  iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας