Λάρισα: «Όχι» του Συμβουλίου Εφετών στο τουρκικό αίτημα έκδοσης Τούρκου που κατηγορείται για τρομοκρατία

Ο Burak είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα και κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση – Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην εκδοθεί λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα
«Όχι» στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Agarmis Burak είπε χθες το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο Agarmis Burak, 24 ετών, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, που διαμένει στην Ολλανδία εδώ και 17 χρόνια, είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με άλλους οκτώ συμπατριώτες του στην Αθήνα. Έκτοτε κρατείται στις φυλακές Λάρισας.

Ζήτησε να μην εκδοθεί για τον κίνδυνο βασανιστηρίων

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον φοιτητή για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, γεγονός που ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο 24χρονος είπε ότι θέλει να επιστρέψει στην Ολλανδία, ενώ υποστήριξε ότι οι τουρκικές Αρχές τον διώκουν επειδή αγωνίζεται για την δημοκρατία.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στην Τουρκία γιατί πιστεύει πως θα υποστεί βασανιστήρια. Κατά την διάρκεια της δίκης κατέθεσαν δύο μάρτυρες οι οποίοι υποστήριξαν πως η πολιτική κατάσταση στη Τουρκία δεν είναι καλή, δηλώνοντας βέβαιοι πως εφόσον εκδοθεί ο Agarmis Burak θα υποστεί βασανιστήρια.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης

Ο εισαγγελέας πρότεινε να είναι αρνητική η απόφαση για την έκδοση του 24χρονου με το σκεπτικό ότι η κατάσταση στην γειτονική χώρα δεν είναι καλή για περιπτώσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη απορριπτική απόφαση του Συμβούλιο Εφετών Λάρισας στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση Τούρκου κρατουμένου, καθώς την Μεγάλη Εβδομάδα υπήρξε αρνητική γνωμάτευση και για την έκδοση στην Τουρκία του αρθρογράφου Ali Ecram Gokoglou που βρίσκεται στις φυλακές Λάρισας.

Πηγή: protothema

Δείτε επίσης

Βρείτε μας