Υπό κατάληψη η Σορβόννη – Την επέμβαση της αστυνομίας ζητά ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Pantheon-Sorbonne (Paris 1) ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε την επέμβαση των δυνάμεων της τάξεως στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Τολμπιάκ στο Παρίσι, που τελούν υπό κατάληψη από τα τέλη του Μαρτίου, θεωρώντας ότι «μία κόκκινη γραμμή παραβιάστηκε» μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Η Τολμπιάκ έχει γίνει ένα από θερμά σημεία της κινητοποίησης των φοιτητών κατά της μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, που αφορά και άλλα πανεπιστήμια στη Γαλλία.

«Η σοβαρότητα των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο Pierre-Mendes-France δεν επιτρέπει την εγγύηση της ασφάλειας των προσώπων» και ο πρόεδρος Ζορζ Χαντάντ θεωρεί ότι παραβιάστηκε μία κόκκινη γραμμή…Κατά συνέπεια ζήτησε από τον διοικητή της αστυνομίας τη συνδρομή του ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του κέντρου», αναφέρεται σε μήνυμα που στάλθηκε σήμερα το πρωί στους φοιτητές, το διοικητικό προσωπικό και τους διδάσκοντες.

(φωτο: AFP)

Το πανεπιστήμιο δεν έχει διευκρινίσει τον χρόνο της αστυνομικής επέμβασης.

Ο Ζορζ Χαντάντ υπενθυμίζει στο μήνυμά του ότι δεν είχε την πρόθεση να προσφύγει στις δυνάμεις της τάξης, παρά μόνο σε περίπτωση σοβαρών επιθέσεων κατά προσώπων ή υλικών στοιχείων.

Σε επιστολή που απηύθυνε προς την αστυνομική διοίκηση τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Paris-1 γράφει ότι κατόπιν της ανακάλυψης βομβών μολότοφ εντός των εγκαταστάσεων το κέντρου Pierre-Mendes-France και των βίαιων επεισοδίων τη νύκτα της 6ης προς την 7η Απριλίου, η ασφάλεια του κέντρου δεν είναι πλέον εγγυημένη.

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου κατέθεσε επίσης μήνυση για τα αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάληψης των χώρων του πανεπιστημίου.

Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής μπροστά από το κτίριο της Τολμπιάκ που τελεί υπό κατάληψιν από τις 26 Μαρτίου από φοιτητές και ακτιβιστές. Νεαροί με κράνη και οπλισμένοι με μπαστούνια του μπέιζμπολ πέταξαν αντικέιμενα κατά των καταληψιών του πανεπιστημιακού κτιρίου όπου βρίσκονταν περί τα 300 άτομα.

Κατά τα επεισόδια αυτά δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ έξι άνθρωποι συνελήφθησαν και θα δικαστούν.

Την Κυριακή, το προσωπικό ασφαλείας ανακάλυψε πέντε βόμβες μολότοφ στο εσωτερικό του πανεπιστημιακού κιτρίου, γεγονός που προκάλεσε την έναρξη έρευνας.

Η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γαλλίας κατήγγειλε χθες «την επάνοδο κάποιου είδους άκρας αριστεράς και κάποιου είδους άκρας δεξιάς που επιδιώκουν να πλακωθούν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή φωτο: EPA/MAXPPP, AFP

Δείτε επίσης

Βρείτε μας