Χρυσοί Σκούφοι 2018: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Κορυφώθηκε το φετινό σαφάρι των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων με την απονομή των Χρυσών Σκούφων, αναδεικνύοντας θριαμβευτή για το 2018 το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι.

Κερκυραϊκό χρώμα έχει πλέον η κορυφή των καλύτερων ελληνικών εστιατορίων μιας και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε πρώτο στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων ανεβαίνοντας μάλιστα βαθμολογικά σε σχέση με πέρυσι.

Το «Etrusco» βαθμολογήθηκε φέτος με 17 στα 20 και δυο Χρυσούς Σκούφους πιστοποιώντας πως ο Έκτορας Μποτρίνι βρίσκεται στην καλύτερή του φόρμα, και ανέβασε τη γαστρονομική του πρόταση στο πιο ψηλό μέχρι σήμερα σημείο. Ανασκάπτει τις προσωπικές του γευστικές μνήμες από την Κέρκυρα, τα Επτάνησα και την Ιταλία και κεντάει εξαιρετικές δημιουργίες με ευρηματικούς συνδυασμούς και υψηλή τεχνική.

Δεύτερο ελληνικό εστιατόριο αναδείχθηκε το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη.

Συνολικά, η γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, που απονέμει τα βραβεία, διένυσε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια δοκιμάζοντας σχεδόν 6.500 πιάτα σε εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες όλης της χώρας.
Φέτος βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφo 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα. Δύο από αυτά βραβεύονται για πρώτη φορά. Πέντε από τα βραβευμένα εστιατόρια δημιουργούν ελληνική κουζίνα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως 15 από τα 24 χρυσοσκουφάτα εστιατόρια βρίσκονται σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.

Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στο «Varoulko Seaside» του Λευτέρη Λαζάρου.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2018

· Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

· Funky Gourmet, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

· Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
· Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
· Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

· Fresco, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
· Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
· Ocean Restaurant, Κρήτη, 15,5/20 και ένας σκούφος
· Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
· Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
· Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

· Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
· Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
· CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
· GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
· Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
· Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
· Lycabettus, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
· Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος
· Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
· Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
· Premiere, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
· Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
· Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Βραβείο κοινού
· Varoulko Seaside, Αθήνα

Η τελετή των 25ων Χρυσών Σκούφων παρουσίασαν η Ναταλία Δραγούμη και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος και ήταν αφιερωμένη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκηνή της υψηλής γαστρονομίας, από την οποία άλλωστε προέρχονται και οι πέντε Έλληνες σεφ που, αφού άφησαν για λίγο τα τριάστερα εστιατόρια στα οποία εργάζονται, ήρθαν στην Ελλάδα ειδικά για να δημιουργήσουν το diner de gala της βραδιά: O Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Κατάρας ήρθαν από το τριάστερο

Οι 5 σεφ που δημιούργησαν το δείπνο για την τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2018, μαζί με τον Αστέριο Κουστούδη executive chef της Μ. Βρεταννίας

«Geranium» της Κοπεγχάγης όπου εργάζονται σε υψηλές θέσεις δίπλα στον σπουδαίο σεφ Rasmus Kofoed. Ο Φίλιππος Χρονόπουλος ήρθε από το Παρίσι, όπου αφού δούλεψε δίπλα στους διάσημους σεφ Alain Passard και Joel Robuchon, συγκέντρωσε πάνω του τους προβολείς, κερδίζοντας το 2015 το πρώτο του αστέρι Michelin για το «Restaurant du Palais Royal». Από το Παρίσι ήρθε και ο Μιχάλης Παπαφίλης, καθώς εργάζεται δίπλα στον Eric Frechon στο τριάστερο «ιEpicure».
Τέλος, ο Γιώργος Παπαζαχαρίας ήρθε από το Όσλο» και την ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης του τριάστερου «Maaemo αφού πριν πέρασε από κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων και σεφ του κόσμου («Fat Duck», «Quique Dacosta», «L’Air du Temps»).
Οι πέντε σεφ παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μενού βασισμένο σε ελληνικές γεύσεις έτσι όπως τις «μετέφρασαν» μέσα από το φίλτρο των δικών τους διεθνών εμπειριών. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο τέλος της βραδιάς οι πέντε δημιουργοί καταχειροκροτήθηκαν από ένα ενθουσιασμένο κοινό 280 περίπου προσκεκλημένων.

Μαζί τους χειροκροτήθηκε και όλη η ομάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρετανίας» με επικεφαλής τον executive chef Αστέριο Κουστούδη.

Συμπεράσματα και διαπιστώσεις για την ελληνική γαστρονομία

Τα συμπεράσματα και οι διαπιστώσεις για το γαστρονομικό τοπίο της χώρας, έτσι όπως εξήχθησαν στο γευστικό οδοιπορικό των Χρυσών Σκούφων, είναι όπως πάντα άφθονα και χρήσιμα.
Παρά την κρίση, τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στη χώρα μας καλά κρατούν, άλλα διατηρώντας και άλλα εξελίσσοντας το επίπεδο τους.
Η δε ελληνική κουζίνα και τα εστιατόριά της που θα έχουν από φέτος τα δικά τους αυτόνομη, ξεχωριστή τελετή βράβευσης, εκσυγχρονίζει τις κλασικές γευστικές αξίες φλερτάροντας σε πολλές περιπτώσεις και αυτή με την υψηλή γαστρονομία.

Την απονομή στο κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας έκανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ενώ Χρυσούς Σκούφους απένειμε ακόμη η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, ο διακεκριμένος Βρετανός δημοσιογράφος (BBC, Good Food Channel, National Geographic Traveler, κ.ά) Jonathan Phang, o Spirit Marketing Manager της Coca Cola 3 Eψιλον (εκπροσωπώντας το sdingle malt whiskey Macallan) κος Φώτης Σιαδήμας, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου, ο Business Executive Officer της Nestlle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος. Το Βραβείο Κοινού απένειμε – εκπροσωπώντας την μπίρα Kaiser – ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος.

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες.

Πηγή:  iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας