Στη Λάρισα αύριο ο βραβευμένος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Στίβεν Μπερνστάιν

Εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς τιμή του συγγραφέα, σκηνοθέτη και παραγωγού “Steven Bernstein”, με θέμα «Η ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου και οι πρωτοβουλίες του S. Bernstein στην Ελλάδα για την δημιουργία σύγχρονων κινηματογραφικών στούντιο και διεθνούς σχολής κινηματογράφου»

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Μεζούρλου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα,

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19:00

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνει προς τιμήν του διάσημου Συγγραφέα, Σκηνοθέτη και Παραγωγού “Steven Bernstein” διάλεξη με θέμα την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου και την μεγάλη πρωτοβουλία του σκηνοθέτη σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ, με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονων κινηματογραφικών στούντιο και διεθνούς κινηματογραφικής σχολής, στο νησί της Σύρου.

Η παραπάνω Τιμητική διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των 30 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας(*), μεταφέροντας το μήνυμα προσφοράς του Πανεπιστημίου στην επιστήμη και τον πολιτισμό.

Την Τιμητική Διάλεξη θα προλογίσει ο διακεκριμένος ηθοποιός, συνεργάτης του Πανεπιστημίου κ. Τάσος Νούσιας και η κα Άντα Σδράλη, εκπρόσωπος του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου Λάρισας. Μετά το πέρας της διάλεξης θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με το ακροατήριο.

Ευχαριστούμε ειδικά την ομάδα των εθελοντών του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου Λάρισας, καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Ακολουθεί μικρό βιογραφικό σημείωμα.

–          Director Steven Bernstein DGA, ASC wrote and directed the award winning feature film «Decoding Annie Parker» (U.S. theatrical release Summer 2014) which won Best Actress for Samantha Morton at The Seattle International Film Festival and also won Bernstein The Alfred P. Sloan Foundation Feature Film Award at The Hamptons International Film Festival. Bernstein was a 2013 nominee for The ASC Award for Outstanding Achievement in Cinematography for his work on Magic City. Bernstein began his film career as a cinematographer in the United Kingdom, first doing documentaries, then commercials (for which he won several awards including the Cannes Golden Lion). He went on to shoot many landmark feature films for both studios and independents including the highly acclaimed «Like Water For Chocolate» and the Oscar winning «Monster.»He is also the author of the best selling book «Film Production» about the process of film making. He has authored several other books and screenplays and his new film about Dylan Thomas, «Dominion» from his original screenplay, starring Rhys Ifans, John Malkovich, Romola Garai, Rodrigo Santoro, Tony Hale and Zosia Mamet, will be released in 2015.

IMDb Mini Biography By: R. Barth (http://www.imdb.com/name/nm0077149/bio?ref_=nm_ov_bio_sm)

 —

Ο Steven Berstein είναι κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης σεναριογράφος και συγγραφέας.

Ως μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών Αμερικής και της  Αμερικανικής Κοινότητας Κινηματογραφιστών, έχει στο ενεργητικό του ένα πλούσιο, κινηματογραφικό, συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο.

Ξεκίνησε την κινηματογραφική του σταδιοδρομία ως κινηματογραφιστής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχικά κάνοντας ντοκιμαντέρ και έπειτα διαφημίσεις, για τις οποίες κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Λιονταριού στις Κάννες.

Ακολουθεί μικρή αναφορά στην πρόσφατη δράση του κυρίως στο χώρο του κινηματογράφου αλλά και σ΄ αυτή του συγγραφέα- σεναριογράφου:

΄Εγραψε και σκηνοθέτησε την βραβευμένη ταινία μεγάλου μήκους «Decoding Annie Parker» (Η θεατρική έκδοση στη Αμερική, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2014), η οποία κέρδισε το βραβείο «Καλύτερης ηθοποιού» για την Samantha Morton στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ και επίσης, ο ίδιος κέρδισε το Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους «The Alfred P. Sloan Foundation Feature Film Award» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Hampton.

Το 2013,  ήταν υποψήφιος για το βραβείο ASC Award for Outstanding Achievement in Cinematography για το έργο του «Magic City»..

Προχώρησε σε γυρίσματα πολλών ταινιών μεγάλου μήκους τόσο για τα στούντιο, όσο και για ανεξάρτητους, όπως το εξαιρετικά αναγνωρισμένο «Like Water For Chocolate» και το «Monster» που κέρδισε Όσκαρ Α΄γυναικείου ρόλου για την Σαρλιζ Θερόν. Η τελευταία του ταινία για τον Dylan Thomas, «Dominion» με πρωταγωνιστές τους Rhys Ifans, John Malkovich, Romola Garai, Rodrigo Santoro, Tony Hale και τον Zosia Mamet, ηδη διανύει πολύ καλή πορεία στα διεθνή φεστιβάλ και θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες το 2018.

Εχει εμφανιστεί ως ηθοποιός σε πολλές ταινίες και είναι πολύ έμπειρος ομιλητής και λέκτορας. Αποτελεί μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών Αμερικής και της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών. Είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που είχε επιτυχία ως σκηνοθέτης (βραβευμένος στα Dominion και Decoding Annie Parker,), σεναριογράφος, παραγωγός, κινηματογραφιστής (υποψήφιος ASC Award) καθώς και συγγραφέας του best seller βιβλίου «Film Production» που σχετίζεται με τη διαδικασία παραγωγής ταινιών. Για το «Film Production» έχει γραφτεί : Πρόκειται για ένα ΄ ανώτερο οδηγό για όλες τις βασικές πτυχές της τεχνικής μιας ταινίας, γραμμένο με σαφήνεια και έξυπνα εικονογραφημένο ώστε να καλύπτει τα πάντα όσα δηλαδή τόσο ο αρχάριος όσο και ο έμπειρος κινηματογραφιστής πρέπει να γνωρίζει για τις πρακτικές της κινηματογραφίας.

«Κάθε δημιουργός κινηματογραφιστής … θα ήταν ο καλύτερος επαγγελματίας  με την απορρόφηση αυτού του θεμελιώδους σώματος γνώσης».

Οι διαλέξεις του Μπερνστάιν, ένα άλλο πεδίο δραστηριοτήτων του, είναι πολύ φημισμένες τόσο στις ΗΠΑ  όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συγκεκριμένες είναι οι μόνες διαλέξεις που θα δώσει φέτος. Για τις διαλέξεις στην Ελλάδα μάλιστα δηλώνει την πρόθεσή του να μεταδίδονται αυτές ζωντανά στα νησιά.

Η άλλη πλευρά της δράσης του στη χώρα μας μέσα από τη ματιά και τις επιδιώξεις του κ. Μπερνστάϊν είναι αποκαλυπτική του τρόπου που βλέπει τα κινηματογραφικά πράγματα γενικά και σε σχέση  με τη χώρα μας.

Το όραμα

Έχοντας εμπειρία στη δημιουργία κινηματογραφικών βάσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως στον Καναδά με το Βανκούβερ και το Τορόντο, έχει βάλει πλώρη για την δημιουργία διεθνούς σχολής κινηματογράφου στην Σύρο καθώς και την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο στον κόσμο. Με σκοπό, φυσικά, να προσελκύσει μεγάλες παραγωγές από το εξωτερικό, και να έρθουν κεφάλαια που θα αναζωογονήσουν την εγχώρια οικονομία σε έναν τομέα που υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες οι οποίες μένουν αναξιοποίητες.

Λάτρης της χώρας μας την οποία, όπως είπε, θεωρεί δεύτερο σπίτι του, δηλώνει την επιθυμία του να δημιουργήσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σύρο Σχολή Κινηματογράφου.  Όπου κάθε χρόνο θα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός υποτροφιών αποκλειστικά για  Έλληνες  υπηκόους ώστε να την παρακολουθούν χωρίς την καταβολή διδάκτρων.

—–
(*) Tο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε (μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο) το 1984, τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα και το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας άρχισαν να δέχονται τους πρώτους φοιτητές κατά το ακαδημαϊκό έτος 1988-89. Σήμερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει 18 τμήματα και κατανεμημένα σε πέντε πόλεις της κεντρικής Ελλάδος. Βλέπε www.uth.gr

 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας