Μπαργιώτας: «Η εποχή που ήσασταν και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ τέλειωσε»

 

«H Κυβέρνηση τον πέτυχε τον σκοπό της. Προκάλεσε έναν τεράστιο και όντως αχρείαστο θόρυβο. Εξεγέρθη η Εκκλησία και η μισή κοινωνία. Πρακτικά, είναι όλοι θύματα της παραπληροφόρησης. Ταυτόχρονα, τις ημέρες που συζητάμε ένα κρίσιμο θέμα –για μία μειοψηφία ωστόσο- κόπηκε το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, αποχώρησε ακόμα μία επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι βρέθηκε νεκρό σε προσφυγικό συνοικισμό και χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να πάρουν συντάξεις. Αυτά τα λέω ενδεικτικά. Όλα αυτά, δυστυχώς, πέρασαν στο απυρόβλητο» επεσήμανε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την τοποθέτησή του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων«Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη συνέχεια, στηλίτευσε την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση για το θέμα με τους ανήλικους από 15 έως 17 ετών, την οποία δεν απεδέχθη ο κ. Κοντονής. Συγκεκριμένα, είπε «Η εποχή που ήσασταν, κύριοι συνάδελφοι, και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, και Αριστεροί και προοδευτικοί τις Παρασκευές και συντηρητικοί και φορομπήχτες τα Σάββατα εν πλήρη και αγαστή σύμπνοια με τους συνεργάτες σας, τελείωσε. Κουβέντα για τα παιδιά της ηλικίας δεκαπέντε με δεκαεπτά στην ουσία δεν έχει γίνει. Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα και ηθικά και ιατρικά. Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι συγκεκριμένη. Προτείνουμε, λοιπόν, το εξής: Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση για τα παιδιά από τα δεκαπέντε μέχρι τα δεκαεπτά, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας, να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου σε ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας».

 

 

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Μπαργιώτα:

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Όπως είπα και εχθές, νομίζω ότι η συζήτηση έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά και ένταση τόσο εντός, όσο και εκτός του Κοινοβουλίου, τα οποία ούτε δικαιολογούνται από το θέμα ούτε βοηθούν τη συζήτηση ενός εξαιρετικά σημαντικού θέματος, κατά τη γνώμη μου. Επίσης, είναι χαρακτηριστική η βιασύνη της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης και η ευκολία με την οποία συζητάμε γι’ αυτά τα θέματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όλων των πτερύγων, κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι καλά να μιλάμε υπεύθυνα και με στοιχεία. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον ν. 344/1976 για την αλλαγή φύλου. Δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε του Κωνσταντίνου Καραμανλή ούτε κανενός άλλου που να πέρασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την αλλαγή φύλου. Η αλλαγή φύλου για πρώτη φορά εισάγεται στην ελληνική νομοθεσία με τον ν. 2507/1997, ο οποίος τροποποιεί τον ν. 344/1976.

Καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής τον αρχικό νόμο και τις διορθώσεις του και τον ν. 2507/1997 ως απόδειξη.

Είναι καλό, λοιπόν, να μιλάμε με στοιχεία. Είναι καλό να μιλάμε τεκμηριωμένα. Είναι καλό να μιλάμε διαβάζοντας την ιστορία και του Κοινοβουλίου και όχι μόνο. Δυστυχώς, αυτού του τύπου η ευκολία και η επιπολαιότητα έχουν οδηγήσει σήμερα σ’ αυτό που είπα στην αρχή, σε μία αχρείαστη ένταση και μία συζήτηση η οποία γίνεται σε δυσμενείς συνθήκες.

Από μία άποψη, βέβαια, η Κυβέρνηση τον πέτυχε τον σκοπό της. Προκάλεσε έναν τεράστιο και όντως αχρείαστο θόρυβο. Εξεγέρθηκε η Εκκλησία και η μισή κοινωνία. Πρακτικά, είναι όλοι θύματα της παραπληροφόρησης.

Ταυτόχρονα, τις ημέρες που συζητάμε ένα κρίσιμο θέμα –όμως για μία μειοψηφία- κόπηκε το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, αποχώρησε ακόμα μία επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι βρέθηκε νεκρό σε προσφυγικό συνοικισμό και χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να πάρουν συντάξεις.

Αυτά τα λέω ενδεικτικά. Όλα αυτά, δυστυχώς, πέρασαν στο απυρόβλητο.

Εχθές, απ’ αυτό το Βήμα ο κύριος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έκανε σημαντικές τομές, λέει, στα ανθρώπινα δικαιώματα και ανέφερε το Σύμφωνο Συμβίωσης και την ιθαγένεια.

Διόρθωση: Η Αντιπολίτευση –η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, η Νέα Δημοκρατία- στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει τις τομές, γιατί η Κυβέρνηση του κυρίου Πρωθυπουργού διαλύεται όταν φθάνει στα ζητήματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Για να σεβαστώ τον χρόνο, λοιπόν, ολοκληρώνω με το εξής. Δηλώνω ότι η εποχή που ήσασταν, κύριοι συνάδελφοι, και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, και Αριστεροί και προοδευτικοί τις Παρασκευές, και συντηρητικοί και φορομπήχτες τα Σάββατα εν πλήρη και αγαστή συμπνοία με τους συνεργάτες σας, πέρασε, τελείωσε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τελείωσε και ο χρόνος σας, κύριε Μπαργιώτα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Θα μου δώσετε ένα λεπτό, αυτό που χάθηκε στην αρχή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Σας το έδωσα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Έχω να προτείνω κάτι πολύ σημαντικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Και άλλοι σημαντικά θέλουν να πουν εδώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Είναι μια τροποποίηση σημαντική. Επιτρέψτε μου.

Η εποχή αυτή πέρασε, λοιπόν. Όπως είπα, είμαστε υπέρ του νομοσχέδιου. Το είπαμε χθες. Δεν θα επαναλάβω τους λόγους. Έχουν ακουστεί πολλά επιχειρήματα και υπέρ και κατά.

Ήμασταν και εμείς που ευαισθητοποιηθήκαμε για την κατηγορία δεκαπέντε- δεκαεπτά. Δυστυχώς, όμως, για να το πω απλά, η μπάλα χάθηκε. Και η μπάλα χάθηκε λόγω επιπολαιότητας και ταχύτητας. Καμμιά συζήτηση δεν έγινε για το συγκεκριμένο. Δεν υπήρξε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το συγκεκριμένο και το ξέρετε, κύριε Υπουργέ. Δεν υπήρξε σοβαρή συζήτηση.

Και έχουμε μια κατάσταση στην οποία η κοινωνία παραπληροφορημένη, η Βουλή παραπληροφορημένη, από ό,τι καταλαβαίνω από αυτά που ακούω από το Βήμα και στους διαδρόμους, προσπαθεί να πάρει θέση σε ένα εξαιρετικά –μα, εξαιρετικά- κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ωραία, κύριε Μπαργιώτα, το είπατε το σημαντικό. Βάλτε μια τελεία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Δεν είναι αυτό το σημαντικό. Δώστε μου ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Πραγματικά ζηλεύω τους ανθρώπους που δουλεύουν με βεβαιότητες. Άκουσα εδώ ότι όλοι οι διεμφυλικοί είναι «χ-χ-ψ», άρα θα κάνουμε ένα τεστ DNA και καθαρίσαμε, δεν χρειάζεται η κουβέντα. Άκουσα εδώ ότι όλοι οι διεμφυλικοί είναι ψυχοπαθείς με οργανικό ψυχοσύνδρομο που ανεβαίνουν στον Υμηττό και ακούνε φωνές. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Είναι πολύ πολύπλοκα και πολύ δύσκολα.

Κουβέντα για τα παιδιά της ηλικίας δεκαπέντε με δεκαεπτά, στην ουσία δεν έχει γίνει. Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα και ηθικά και ιατρικά που υπάρχουν από πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Μπαργιώτα, παρακαλώ μην αγνοείτε το Προεδρείο. Βάλτε μια τελεία. Αγνοείτε το Προεδρείο. Τελειώσατε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Τελειώνω. Έχετε δίκιο, με συγχωρείτε.

Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι συγκεκριμένη. Θα διαβάσω μόνο αυτό και θα τελειώσω. Προτείνουμε, λοιπόν, το εξής: Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση για τα παιδιά από τα δεκαπέντε μέχρι τα δεκαεπτά, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας, να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου σε ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας. Προτείνουμε, λοιπόν, ο διακανονισμός να γίνει με προεδρικό διάταγμα, το σχέδιο του οποίου θα έρθει εκ νέου στην Επιτροπή, έτσι ώστε η κοινωνία και το Κοινοβούλιο να μπορέσει να συζητήσει ψύχραιμα και τεκμηριωμένα, κύριε Υπουργέ, το ζήτημα.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας