Θετικά εξελίχθηκε η σπορά του βαμβακιού κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Φυσικά, σε ένα «ανοιχτό και ξεσκέπαστο εργοστάσιο», οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο, χωρίς να παραλείπονται και οι εξαιρέσεις, με επανασπορές, που σημειώθηκαν μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Τα βαμβακόφυτα βρίσκονται, ήδη, στο αρχικό στάδιο των τεσσάρων φύλλων περίπου και πολλές από τις καλλιέργειες δέχονται τις «επισκέψεις» εντόμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τρέχουσα περίοδο.
Η «ΥΧ», με ρεπορτάζ από τις κυριότερες περιοχές παραγωγής βαμβακιού, μεταφέρει την εικόνα της καλλιέργειας, τις μέχρι τώρα εξελίξεις της παραγωγής, παρουσιάζοντας τους προβληματισμούς των παραγωγών και άλλων εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία. Εκείνο που παρουσιάζει αρνητική εξέλιξη είναι το θέμα των τιμών, όπως αυτές καταγράφονται κατά την παρούσα περίοδο, αλλά και η διεθνής εικόνα, που δεν δείχνει κάποιο «πράσινο φως». Σε γενικές γραμμές, οι τιμές παραγωγού στη χώρα μας παραμένουν καθηλωμένες στα 42-45 λεπτά.
Τα τελικά πορίσματα, φυσικά, θα βγουν με την ολοκλήρωση της εκκοκκιστικής περιόδου και τότε θα αποδειχθεί αν οι παραγωγοί σωστά επεσήμαναν την επιλογή τους να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, πλην αυτής του βαμβακιού.
Στερεά Ελλάδα: Μέχρι και 30% η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της σποράς σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βαμβακιού. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Χριστοδούλου, γεωπόνο από τον Ορχομενό, η καλλιέργεια του βαμβακιού στην περιοχή του δείχνει να μειώνεται πάνω από 20%. Στην παραγωγή έχουν μείνει κυρίως καθαροί βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καλλιεργειών, λόγω του μηχανολογικού εξοπλισμού που διαθέτουν, αλλά και της πολύχρονης εμπειρίας τους.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο ίδιος λέει ότι εξελίσσεται ομαλά από τη σπορά μέχρι σήμερα, χωρίς σημαντικά προβλήματα. «Οι τελευταίες βροχοπτώσεις ήταν ικανοποιητικές για το βαμβάκι, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί οι παραγωγοί να παρέμβουν με ποτίσματα, κάτι που μεταφράζεται ως θετικό σε χρόνο και χρήμα για τους ίδιους», σημειώνει. Εκτιμά, δε, ότι η αρδευτική περίοδος θα ξεκινήσει από τις 20 Ιουνίου, αλλά εκφράζει προβληματισμό για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, λόγω των γνωστών προβλημάτων στο κωπαϊδικό πεδίο. Κλείνοντας, κάνει λόγο για την παρουσία εντόμων στα φυτά του βαμβακιού, ακόμη και με προσβολές, κάτι που απαιτεί ολοκληρωμένη παρέμβαση και φυτοπροστασία. «Ο θρίπας, οι αφίδες και, σε μικρότερο βαθμό, ο τετράνυχος, άρχισαν να εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των καλλιεργειών της περιοχής μας. Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα τη φυτοπροστασία, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης των φυτών», περιγράφει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Χρήστου Πετρόπουλου, γεωπόνου και βαμβακοπαραγωγού από το Θαυμακό Θεσσαλιώτιδας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια του βαμβακιού στην περιοχή του παρουσιάζει σημαντική μείωση, η οποία κυμαίνεται στο 25%-30% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.
«Οι παραγωγοί της περιοχής μας έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν το βαμβάκι και να στραφούν στα σιτηρά, λόγω των χαμηλών τιμών. Ακόμα και σήμερα, η ψυχολογία των παραγωγών παραμένει αρνητική, εξαιτίας των τιμών που ακούγονται, καθώς και της αβεβαιότητας γύρω από την υπογραφή συμβολαίων», αναφέρει.Κλείνοντας, στέκεται και στο ζήτημα του νερού, rο οποίο για τον ίδιο αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, λόγω της μείωσης της στάθμης των γεωτρήσεων. «Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, η στάθμη δείχνει να έχει πέσει πάνω από 50%», υποστηρίζει.
Πηγή:ypaithros.gr