Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι πολύ δημοφιλή αλλά είναι υγιεινά; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν όχι μόνο να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά μπορούν επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο έντερο και στον μεταβολισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση διατροφικών ποτών συνιστάται με μέτρο, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους απαιτούν περαιτέρω έρευνα.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Journal of General Internal Medicine, αν καταναλώνετε τακτικά τεχνητά γλυκαντικά, υπάρχει κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και άλλες αγγειακές παθήσεις έως και 43%.
Αν και τα ποτά χωρίς ζάχαρη μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα ποτά μπορούν να επηρεάσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τις προτιμήσεις γεύσης, γεγονός που δεν βοηθά απαραίτητα στο να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα.
«Η χρήση οποιουδήποτε ανθρακούχου ποτού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στομάχου, φούσκωμα και καούρα», δήλωσε η διατροφολόγος Amanda Wahlstedt. Πρόσθεσε ότι τα γλυκαντικά στα αναψυκτικά διατροφής μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ασπαρτάμη, μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία, μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση επιβλαβών βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το E. coli στο έντερο. Η διαιτολόγος Paula Doebrich δήλωσε: «Δεν είναι γνωστό αν αυτές οι αλλαγές είναι πραγματικά κακές και αν έχουν κλινική σημασία».
Τα διαιτητικά αναψυκτικά μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, αλλά δεν είναι εγγυημένο ότι θα οδηγήσει σε συνεχή απώλεια βάρους. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα.
Πηγή: newsbomb.gr