*Γράφει το
*«Βαδίζουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Κανένα μακρόπνοο σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα αυτών που παράγουν, που ξοδεύουν για να καλλιεργήσουν και δεν ζουν από τις επιδοτήσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απαιτείται σχέδιο, οργάνωση και όραμα για να έχει αύριο η ελληνική γεωργία.
*Η ενίσχυση των παραγωγών, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν το 2024 από την κλιματική κρίση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής. Πιο συγκεκριμένα είχαν κληθεί οι Συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να υποβάλουν αιτήσεις- δηλώσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο περίφημο Μέτρο 23. Ανακοινώθηκαν τα ποσά και οι καλλιέργειες που πρόκειται να αποζημιωθούν. Όσοι έμειναν εκτός νυμφώνος, εύλογα διαμαρτυρήθηκαν και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Βλέπε παραγωγοί αμυγδάλου Δήμου Τεμπών, παραγωγοί της Αγιάς, κ.α. Στο μεσοδιάστημα αυτό προέκυψαν φυσικά αντιδράσεις και από άλλες περιοχές της χώρας. Τα τελευταία δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αυξημένες πιέσεις να «ανοίξει» το πακέτο Μητσοτάκη με εθνικούς πόρους για να ενταχθούν καινούριες ζώνες και καλλιέργειες. Μέχρι την Παρασκευή 23 Μαΐου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση των εθνικών αρχών µε τους κοινοτικούς φορείς ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεµότητες με καλλιέργειες και ποσά στον ελληνικό φάκελο για το Μέτρο 23, ώστε να υποβληθούν όλες οι ατοµικές αιτήσεις πριν την καταληκτική ηµεροµηνία της 30ης Ιουνίου 2025.
Μία πιθανή ένταξη νέων ζωνών όπως τα αμύγδαλα, μήλα, κάστανα και τα κεράσια στη Λάρισα ή αμπέλι, σταφίδα, βαμβάκι στην Ηλεία, σημαίνει πως αλλάζει ο αρχικός σχεδιασμός.
Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και αν τελικά το πουλόβερ θα ξηλωθεί και αντί για ουσιαστικές ενισχύσεις, μοιραστούν ψίχουλα για να ικανοποιηθούν όλοι. Δεν θα εκπλαγούμε αν συμβεί αυτό. Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Θα αποδεικνύει όμως ότι όλα σχεδιάζονται στο πόδι.
*Άλλη περίπτωση που αποδεικνύει γιατί η αγροτική πολιτική βρίσκεται χρόνια τώρα στην εντατική, είναι αυτό που συμβαίνει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το έλα να δεις έγινε στον Οργανισμό Πληρωμών μετά το ντου που εξαπέλυσαν ευρωπαίοι εισαγγελείς, με ελληνικό δάκτυλο. Προφανώς η μάχη συμφερόντων είναι μεγάλη. Ελπίδα των παραγωγών είναι «τώρα που μαλώνουν τα βουβάλια, μην την πληρώσουν τα βατράχια» και υπάρξουν προβλήματα με τις επιδοτήσεις. Το ΥΠΑΑΤ καθησυχάζει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ποιος όμως το πιστεύει, όταν στο παρελθόν οι διαβεβαιώσεις έμεναν στα χαρτιά; Και πάντα έφταιγαν οι προηγούμενοι. Ευχή όλων είναι να μπει επιτέλους μία τάξη στον Οργανισμό Πληρωμών. Μέχρι στιγμής καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να τηρήσει το αυτονόητο για άλλα κράτη. Να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο ο παραγωγός θα ξέρει πότε και τι θα πληρωθεί για να κανονίζει κι αυτός τις υποχρεώσεις του.
*Ωστόσο να μην κατηγορούμε για όλα την κυβέρνηση και το Υπουργείο, καθώς υπάρχει η ελληνική κουτοπονηριά. Διαβάζουμε για διώξεις σε 100 άτομα, κυρίως από την Κρήτη οι οποίοι κατηγορούνται πως δήλωναν «μαϊμού» βοσκοτόπια στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργώντας ζημιά στα κονδύλια της ΕΕ ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, άσκησε η ευρωπαϊκή εισαγγελία.
*Άλλη μια κραυγαλέα περίπτωση της αναρχίας που επικρατεί, αποτελεί η απάτη που εντοπίστηκε με επίκεντρο τα τυροκομικά προϊόντα της Θεσσαλίας. Η πολυσέλιδη δικογραφία περιγράφει ένα ευρύ πλέγμα συναλλαγών ανάμεσα σε εταιρείες σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, το οποίο φέρεται να λειτουργούσε με εικονικά τιμολόγια, πλαστά έγγραφα μεταφοράς, και φορτηγά που δήλωναν παραδόσεις προϊόντων που είτε δεν υπήρχαν είτε δεν είχαν ποτέ ψυκτική κάλυψη. Χιλιάδες κιλά τυριών τύπου gouda, edam, regato και κεφαλογραβιέρα εμφανίζονται να «διακινούνται» από αποθήκες που δεν υπήρξαν ποτέ, με παραλήπτες εταιρείες-βιτρίνα, χωρίς προσωπικό, χωρίς άδεια, χωρίς λογιστική εικόνα. Το εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως τα φορτία αυτά συνοδεύονταν από τιμολόγια ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τα χρήματα να κινούνται μέσω off-shore και λογαριασμών “φαντασμάτων”.
Ως πότε οι επιτήδειοι θα ζούνε εις υγείαν των κοροΐδων;
*Ένα ακόμη παράδειγμα της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού αποτελεί η περίφημη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η οποία επιβάλλεται λόγω κλιματικής κρίσης. Τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί φωνάζουν ότι τα προϊόντα τους πλήττονται από ασθένειες και εχθρούς που έχουν αυξηθεί λόγω κλιματολογικών συνθηκών, ενώ την ίδια ώρα έχει μειωθεί -με ευρωπαϊκή οδηγία- η πρόσβαση τους σε συγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία ήταν αποτελεσματικά. Έτσι φέτος παρατηρείται μεγάλο έλλειμμα σε κεράσια και βερίκοκα και μερική ακαρπία πάνω από 50% για τα πράσινα ακτινίδια. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει τόσα πολλά χρήματα για να αποζημιώνει τέτοιες καταστάσεις. Ενδεχομένως μια επιστημονική έρευνα για τις ποικιλίες που πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι οποίες θα είναι πιο ανθεκτικές στα νέα κλιματολογικά δεδομένα να ήτανε μία λύση.
*Την ίδια ώρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας δηλώνει ότι «είναι σημαντική η επένδυση στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων». Έλα όμως που οι παραγωγοί βαμβακιού και σίτου κουνούν το κεφάλι τους, χασκογελώντας. Χρόνια τώρα το λεγόμενο «πριμ ποιότητας» δεν τους αποδίδεται.
*Μείωση του πλήθους των κτηνοτρόφων σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, παρά τη σχετική σταθερότητα των τιμών στο αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, καταγράφουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το έτος 2024. Η εικόνα που προκύπτει είναι μικτή: οι τιμές παραγωγού κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και ο έντονος ανταγωνισμός προκαλούν προβληματισμό για το μέλλον του κλάδου του γάλακτος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το 2024, παρά την αύξηση των τιμών παραγωγού – ιδιαίτερα στο πρόβειο και γίδινο γάλα – ο αριθμός των κτηνοτρόφων φθίνει με σταθερό ρυθμό. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Αντώνης Φιλιππής ανέφερε πως «από την πλευρά του Οργανισμού, συνεχίζονται σταθερά οι πολιτικές για την εκπαίδευση των παραγωγών ενώ παράλληλα θωρακίζονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την προστασία των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων». Μπλα, μπλα, μπλα… (Νο 1)
*Στο Μέτρο 5.2 για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας με κτηνοτρόφους, στα πλαίσια της εκδήλωσης για την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, που έγινε πρόσφατα στην Καβάλα. Αφορά τη δημιουργία ενός Μέτρου που θα αντικαθιστά δωρεάν όλα τα θανατωθέντα ζώα από τις επαναλαμβανόμενες ζωονόσους (ευλογιά, πανώλη). Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο δεν θα ανήκει στον ΕΛΓΑ και θα τελεί υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ που θα παρακολουθεί σε κάθε βήμα την οργάνωση και τη λειτουργία του. Πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι να υπάρχουν πλήρως απλοποιημένες διαδικασίες.
Μπλα, μπλα, μπλα… (Νο 2)
Υ.Γ. Ευτυχώς που έχουμε και τον Λαρισαίο υφυπουργό να μας λέει πως η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό του αγρότη… Ναι, μας έπεισες τώρα Κέλλα!