Ημερίδα με θέμα “Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις” πραγματοποιείται σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου Λάρισας.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Λάρισας, τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών και το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με πλούσιο πρόγραμμα, ομιλίες και προσκεκλημένους το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την τεχνητή νοημοσύνη, το Chat GPT και τις περιπτώσεις χρήσης του τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον τομέα των επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Χρήστος Γιακουβής μίλησε για την ημερίδα, μέσα από την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για όλες τις πτυχές της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον επιχειρηματικό κλάδο.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Γιακουβής ανέφερε τα παρακάτω:
“Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή μας ημερίδα με θέμα τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που συνδιοργανώνει το Επιμελητήριο Λάρισας, ο ΣΘΕΒ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων.
Με την ημερίδα αυτή σήμερα εγκαινιάζουμε την συνεργασία μεταξύ της επιχειρηματικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία είναι ζητούμενο στην παρούσα συγκυρία. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που συντελούνται μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές και είναι διαρκής η ανάγκη των επιχειρήσεων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά.
Ήδη σημαντικοί πόροι τόσο της Κεντρικής Κυβέρνησης, αλλά και για πρώτη φορά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας απευθύνονται στην έρευνα και την καινοτομία που όμως θα πρέπει να βρίσκει εφαρμογή στις ελληνικές και τις θεσσαλικές επιχειρήσεις.Νομίζω ότι πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι τα Επιμελητήρια και οι Επιχειρηματικοί Σύνδεσμοι πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.
Με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα προχωρήσουμε από κοινού στην αντιμετώπιση και άλλων ζητημάτων που απασχολούν την επιχειρηματικότητα, με επόμενη δράση τη συνδιοργάνωσητο Σάββατο 31-5 ημέρας καριέρας, προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και η ΔΥΠΑ, με σκοπό να φέρουμε σε επαφή τους αποφοίτους των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, αλλά και άλλων ανέργων και εργαζομένων με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του νομού, οι οποίες όπως όλοι γνωρίζουμε για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους αναζητούν στελεχιακό και εργατικό προσωπικό.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω προσωπικά τον φίλο μου καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του ΠΘ Βασίλη Γερογιάννη, για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε για την συγκρότηση του προγράμματος της σημερινής ημερίδας, καθώς επίσης και όλους τους αξιόλογους εισηγητές, τόσο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όσο και από την αγορά.
Σήμερα θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε απτά και πρακτικά θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ChatGPTστις επιχειρήσεις και δη στις Μικρομεσαίες, και να προβληματιστούμε για ζητήματα ηθικής από την εφαρμογή της, αλλαγών στα επαγγέλματα και στην απασχόληση, καθώς και διάχυσης της ωφέλειάς της στην κοινωνία.
Ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας και εύχομαι η σημερινή προσπάθεια να σταθεί αντάξια των προσδοκιών σας.”
Η ομιλία του Αντιπροέδρου του ΣΘΕΒ κ. Γιώργου Καρκανιά:
“Κυρίες και Κύριοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, ωςεκπρόσωπος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, για να συζητήσουμε για ένα θέμα επίκαιρο, ραγδαία εξελισσόμενο και καθοριστικό για το μέλλον των επιχειρήσεων: τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για πολλά χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη ακουγόταν ως κάτι θεωρητικό και πολύ μακρινό σε όλους μας. Στο επιχειρείν σίγουρα θεωρούσαμε ότι, αν και εφόσον έρθει η ώρα της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα αφορά μεγάλες πολυεθνικές και εταιρείες τεχνολογίας και όχι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το θεωρούσαμε κάτι σαν τη διαστημική τεχνολογία που ναι μεν τη θαυμάζουμε αλλά αφετέρου τη θεωρούμε ότι είναι μέρος μια άλλης διάστασης πολύ μακριά από τη δική μας.
Ωστόσο, η τρέχουσα πραγματικότηταέρχεται να μας διαψεύσει. Η Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο είναι εδώ, αλλά έχει πυροδοτήσει μια παγκόσμια κούρσα εταιρειών και κρατών που την αναπτύσσουν όπως και μια παγκόσμια συζήτηση για τις εφαρμογές της και τον αντίκτυπο που θα έχει στις επιχειρήσεις από εδώ και στο εξής.
Το σημαντικότερο δε όλων: Η AI είναι τελικά προσβάσιμη σε όλους. Όχι μόνο στις μεγάλες εταιρείες, αλλά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούντη ραχοκοκαλιά και το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής οικονομίας.
Οι εφαρμογές της ΑΙ αφορούν κρίσιμες διαστάσεις της λειτουργίας των επιχειρήσεων όπως η παραγωγική διαδικασία, η αποδοτικότητα της εργασίας, η εφοδιαστική αλυσίδα, το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις, η εξυπηρέτηση πελατών, η έρευνα & ανάπτυξη προϊόντων, η διαχείριση ενέργειας, η οικονομική διαχείριση, η νομική υποστήριξη και οπωσδήποτε η κυβερνοασφάλεια.
Η εν λόγω τεχνολογία μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων με επαναπροσδιορισμό και επιτάχυνση των διαδικασιών και λήψη γρήγορων και αποτελεσματικών αποφάσεων.
Όλο αυτό όμως, όπως και κάθε μεγάλη αλλαγή, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να επενδύσουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες όπως η έλλειψη ανθρώπων με τις απαραίτητες γνώσεις, η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των δεδομένων, το υψηλό κόστος και ο κίνδυνος απώλειας ευαίσθητων δεδομένων.
Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι μόλις 1 στις 4 ελληνικές επιχειρήσεις έχει κάποια εμπειρία ή επαφή με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι υπόλοιπες 3 είτε δεν έχουν ξεκινήσει, είτε δεν σχεδιάζουν καμία δράση για το επόμενο έτος.
Όλες αυτές οι δυσκολίες συνιστούν ταυτόχρονα και τις προκλήσεις των επιχειρήσεων σε μια συγκυρία όπου ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η τεχνολογία μοιάζει να είναι εκθετικός και ίσως και να δημιουργεί μια αίσθηση ανησυχίας.
Είναι πολλοί αυτοί που φοβούνται πως η τεχνολογία θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο και για το λόγο αυτό συνειδητά ή υποσυνείδητα αντιστέκονται σε όποια αλλαγή συμβαίνει στο επαγγελματικό ή επιχειρηματικό τους περιβάλλον.
Ακριβώς εδώ έρχεται ο ρόλος της εκπαίδευσης και της σωστής πληροφόρησης. Για να μας πει ότι η τεχνολογία δεν ήρθε να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Ήρθε να τον ενισχύσει. Και η Τεχνητή Νοημοσύνη, στα χέρια ενός δημιουργικού και έξυπνου επιχειρηματία, γίνεται εργαλείο εξέλιξης.
Σήμερα είμαστε εδώ για να συνδράμουμε σε αυτή τη συζήτηση με την ενεργό επιχειρηματικότητα και να προσπαθήσουμε να δούμε το αισιόδοξο σενάριο.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη πλέον δεν είναι κάτι μακρινό και σίγουρα δεν είναι πολυτέλεια.
Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο οργανωμένη, πιο βιώσιμη. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συχνά έχουν μικρότερη πρόσβαση σε πόρους συγκριτικά με μια μεγάλη εταιρεία, η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως ισοσταθμιστής και να δίνει πρόσβαση σε λύσεις που κάποτε ήταν αδιανόητες.
Ως Σύνδεσμος, η θέση μας είναι ότι η μικρομεσαία επιχείρηση πρέπει να αγκαλιάζει την καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Όχι μόνο για να μη μείνει πίσω, αλλά γιατί έχει πολλά να κερδίσει.
Ο δικός μας ρόλος μας, όπως και του Επιμελητηρίου εξάλλου και όλων των επιχειρηματικών φορέων, είναι να προσφέρουμε στα μέλη μας τη διασύνδεση με τους ανθρώπους που κατέχουν τη γνώση ενός θέματος, όπως είναι σήμερα οι εκλεκτοί εισηγητές μας.
Καλούμε λοιπόν τις επιχειρήσεις να γίνουν οι ίδιοι φορείς της καινοτομίας στον δικό τους κλάδο και στο δικό τους εργασιακό περιβάλλον.
Είναι αυτονόητο ότι εμείς είμαστε πάντα στη διάθεσή τους για όποια υποστήριξη είμαστε σε θέση να παρέχουμε προς όφελος της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας
Σας ευχαριστώ πολύ!”
Δείτε φωτογραφίες: