Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική μετάβαση στη ζωή των γυναικών μετά τα 45 έτη και συνοδεύεται από ορμονικές αλλαγές, εξάψεις και μεταπτώσεις στη διάθεση. Τι συμβαίνει, όμως, όταν έρχεται πιο νωρίς; Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, η πρώιμη εμμηνόπαυση, ειδικά πριν από τα 45 χρόνια, δεν αποτελεί απλώς ένδειξη πρόωρης γήρανσης του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά σχετίζεται άμεσα με σοβαρούς μεταβολικούς κινδύνους για την υγεία.
Η μεγαλύτερη μελέτη στο είδος της αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία
Μια νέα, πρωτοποριακή μελέτη, που παρουσιάστηκε στο κοινό συνέδριο της European Society of Pediatric Endocrinology (ESPE) και της European Society of Endocrinology (ESE), ανέλυσε τα στοιχεία 89.474 γυναικών, με σκοπό να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ ηλικίας εμμηνόπαυσης και μεταβολικών ασθενειών, όπως το λιπώδες ήπαρ και ο προδιαβήτης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Hadassah Medical Center και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και αποτελεί τη μεγαλύτερη στο είδος της, με συνολική διάρκεια παρακολούθησης τα πέντε έτη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν αποκαλυπτικά: Οι γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση μεταξύ 40 και 44 ετών εμφάνισαν 46% υψηλότερο κίνδυνο για λιπώδες ήπαρ μέσα στον πρώτο χρόνο μετά την εμμηνόπαυση. Παράλληλα, καταγράφηκε 11% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προδιαβήτη και παχυσαρκία, 14% αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση και 13% για δυσλιπιδαιμία, δηλαδή διαταραχές στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Ακόμα και στις γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 45 έως 49 ετών, ο κίνδυνος για λιπώδες ήπαρ ήταν κατά 30% αυξημένος, ενώ υπήρχε και 16% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προδιαβήτη, σε σύγκριση με όσες δεν είχαν ακόμη περάσει στην εμμηνόπαυση μέχρι την ηλικία των 50.
πηγή: ygeiamou.gr