Παρουσίαση βιβλίου με συνταγές από προιόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ
Σε μαθητές της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα
Εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο πλαίσιο του έργου COOPinCAP – «Συνεργασία για Βιώσιμη Γεωργία»
Το έργο COOPinCAP – «Συνεργασία για Βιώσιμη Γεωργία», το οποίο υλοποιεί για την περίοδο 2024-2025 με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο πλαίσιο διαδραστικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα.
Στόχος του έργου είναι να αναδείξει τη σημασία της οριζόντιας συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με τα συστήματα ποιότητας, ενώ στην εκδήλωση δημιουργήθηκαν σημαντικά ερεθίσματα στους σπουδαστές της Σχολής, σχετικά με την νέα ΚΑΠ και την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας.
Στη συνέχεια η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με τη σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα παρουσίασαν σε μαθητές και καθηγητές της Σχολής 12 ενδεικτικές συνταγές που αναδεικνύουν τη μοναδική γεύση και την αυθεντικότητα των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, συνδέοντας την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία. Ο στόχος του βιβλίου είναι να αναδείξει τη συμβολή της ΚΑΠ με τα συστήματα ποιότητας και τη χρήση των γεωγραφικών ενδείξεων.
Ενημέρωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας
Αρχικά η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε με ξενάγηση από τον υπεύθυνο της Σχολής Νίκο Τσουλούφα και στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο Πωλήσεων Β. Ελλάδος, της NEUROPUBLIC Κώστα Τσιώνη το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και για τη συμβολή της ΚΑΠ στην προώθηση της συνεργασίας. Ακολούθησε επιτόπια ενημέρωση στον αγρομετεωρολογικό σταθμό που τοποθετήθηκε στο εκπαιδευτικό αγρόκτημα της Σχολής με την παρουσία των σπουδαστών, όπου ο κ. Τσιώνης ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας του Σταθμού. Τέλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασε στοιχεία και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιώνη «η δράση αυτή υποστηρίζεται από 3.000 σταθμούς συλλογής δεδομένων και άλλους 50 επαυξημένης ακρίβειας. Τα 15 περιφερειακά κέντρα διανομής και υποστήριξης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον συντονισμό. Μαζί με τα επίγεια μέσα, υπάρχουν και πέντε πάροχοι δορυφορικών δεδομένων ανοιχτών και υψηλής ακρίβειας. Παράλληλα, στο έργο συλλέγονται δεδομένα από 50 πειραματικά αγροτεμάχια (με 21 καλλιέργειες, εκ των οποίων στη Θεσσαλία είναι αχλάδι, βαμβάκι, καρύδι, αμπέλι, αραβόσιτος, μήλο), στα οποία προσαρμόζονται αλγόριθμοι μοντέλων θρέψης, φυτοπροστασίας, άρδευσης και υποστηρίζονται από 50 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ). Σημαντικά δεδομένα θα παρέχουν 13 υποσυστήματα σε ενιαία πλατφόρμα λογισμικών για την ευφυή γεωργία. Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάδοχος του έργου είναι η Neuropublic και ο Γ. Σκαρμούτσος, φορέας λειτουργίας το ΥΠΑΑΤ, φορέας υλοποίησης «η Κοινωνία της πληροφορίας». Στόχος του έργου να αφήσει τεράστιο αποτύπωμα στην ελληνική ύπαιθρο με την παροχή πλήθος πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία αναμένεται να αξιοποιήσει η πλειονότητα των γεωργικών συμβούλων μες στο 2026 και πλήθος πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Το έργο καλύπτει 21 εκατομμύρια στρέμματα σε 70 γεωργικές εκτάσεις, ενώ μεταξύ των πολλών δυνατοτήτων του είναι και η παροχή που δίνει σε κάθε αγρότη από το κινητό της έξυπνης κινητής τηλεφωνίας να έχει πρόσβαση σε κάθε πληροφορία. Για την ενημέρωση του έργου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 13 ημερίδες σε όλες της Περιφέρειες της χώρας».
«ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ»
Το β΄μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε συζήτηση της σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα, η οποία αποδέχθηκε την πρόσκληση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Μαγειρεύουμε με συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ», με τους μαθητές της Σχολής, ενώ σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε εξήγησε γιατί οι 12 ενδεικτικές συνταγές που παρουσιάζονται στο βιβλίο, αναδεικνύουν τη μοναδική γεύση και την αυθεντικότητα των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων.
Ξενοφών Ζημοζιώγας
Αρχικά, ο υπεύθυνος Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Ξενοφών Ζημοζιώγας δήλωσε: Βρισκόμαστε σήμερα στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή της Λάρισας για να ενημερώσουμε τους σπουδαστές για το ρόλο και τα διαθέσιμα εργαλεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και πως η συνεργασία συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προχωρήσαμε στη δημιουργία ειδικών εκδόσεων για την προώθηση των στόχων του έργου. Πιο συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός βιβλίου για την ανάδειξη της πραγματικής αξίας των Συνεταιρισμών στην Ελλάδα, παραθέτοντας στοιχεία και παραδείγματα που καταρρίπτουν στερεότυπα και λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούσαν έως τώρα. Επίσης, προχωρήσαμε στη δημιουργία βιβλίου μαγειρικής με αμιγώς Συνεταιριστικά προϊόντα τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως