Πλήρως θωρακισμένη είναι η Ελλάδα από τη διακοπή τροφοδοσίας της Κεντρικής Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του. Κι όλα αυτά ενώ ήδη τα τελευταία τρία χρόνια έχει αλλάξει άρδην ο ενεργειακός χάρτης της Ευρώπης, σύμφωνα με το ertnews.
Συγκεκριμένα, το 2022 η εξάρτηση της Ευρώπης ήταν μεγάλη με το 35% του φυσικού αερίου να εισάγεται από τη Ρωσία. Σήμερα εισάγεται αέριο από τη Ρωσία σε ποσοστό 8%. Η κεντρική Ευρώπη πλέον δεν παίρνει ούτε ένα κυβικό αερίου από εκεί.
Στον χάρτη αποτυπώνονται οι αγωγοί που μετέφεραν το αέριο από τη Ρωσία. Ο Nord Stram δεν υπάρχει πια, ούτε ο μεγάλος αγωγός YAMAL και από 1ης Ιανουαρίου στέγνωσε και ο αγωγός που μετέφερε αέριο μέσω Ουκρανίας για να εξυπηρετήσει χώρες όπως η Σλοβακία, η Πολωνία, η Αυστρία.
Σχετικά με την Ελλάδα, δεν θεωρείται ότι θα υπάρχει πρόβλημα ανεφοδιασμού καθώς η χώρα παίρνει αέριο μέσω του αγωγού TURK STREAM. Επίσης, προμηθεύεται αζέρικο αέριο μέσω του ΤΑΡ, ενώ ήδη έρχονται φορτία LNG στην Ρεβυθούσα από τις ΗΠΑ και αλλού και πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης. Επομένως, επάρκεια υπάρχει γιατί έχει γίνει διαφοροποίηση των προμηθευτών.
Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για το ζήτημα των τιμών. Ο φετινός χειμώνας είναι πιο βαρύς από τον περσινό, οι αποθήκες αερίου για τη θέρμανση των νοικοκυριών της Ευρώπης, αν και ήταν πλήρεις τον Οκτώβριο, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.
πηγή:newsit.gr