Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ελαιοκομική περίοδο, η οποία θα ξεπερνούσε το 80% σε επίπεδο παραγωγής, η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα αντέστρεψαν την κατάσταση και έφεραν τους παραγωγούς αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Σύμφωνα με τον Σταμάτη Αλαμανιώτη, πρόεδρο του Συνδέσμου Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, με τον διακριτικό τίτλο «Oliveto Magnes», λόγω της ανομβρίας «παρατηρήθηκε μη φυσιολογική ανάπτυξη του πυρήνα και μικροκαρπία, τα ελαιόδεντρα άρχισαν να αποβάλλουν ποσότητα του καρπού, ενώ τα σημάδια αφυδάτωσης στην ελιά ήταν εμφανή από τα μέσα Ιουνίου».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «ο βαθμός επιδείνωσης μεγάλωνε κάθε εβδομάδα, και τον Σεπτέμβριο, πλέον, η ζημιά ήταν απόλυτα ξεκάθαρη όχι μόνον στον καρπό, αλλά και στα ελαιόδεντρα, που είχαν εικόνα “καμένου”, ειδικά στα ανατολικά ορεινά και ημιορεινά. Παρά την αναγκαστική πρώιμη συγκομιδή, ώστε να μαζευτεί γρήγορα ο καρπός, οι ζημιές είχαν ήδη γίνει: 50% μειωμένη ποσότητα καρπού λόγω αφυδάτωσης και πτώσης, καταστροφή της επιτραπέζιας ελιάς που αγγίζει το 95% και ποσοτική απώλεια παραγόμενου ελαιολάδου μεταξύ 40% και 50%, αναλόγως της περιοχής».
Πηγή: ypaithros.gr