H παραγωγή ελαιολάδου φέτος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα παραμένει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας στην Κρήτη. Η «διαμάχη» για την τελική τιμή στα σούπερ – μάρκετ έχει ήδη ξεκινήσει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέες εκτιμήσεις με στοιχεία που περιλαμβάνουν τόσο τον όγκο της παραγωγής, την εξέλιξη των τιμών και τα αποθέματα αλλά και τις καταναλωτικές τάσεις και το εμπόριο.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές, φαίνεται η πτωτική τους πορεία σε όλες τις αγορές, με μεγάλη όμως ένταση στην Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ στην Ιταλία διορθώνουν αλλά με ήπιο ρυθμό και ήδη βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα:
Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, το Νοέμβριο, διαμορφώνεται στα 5,33 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ισπανία στα 6,15 ευρώ και στην Ιταλία στα 8,61 ευρώ:
Η τιμή του ελαιολάδου για τους παραγωγούς φτάνει φέτος τα 5,50 ευρώ έως 6 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι κυμαίνονταν μεταξύ 8€ και 8,50€ το κιλό. Παρά την αύξηση της παραγωγής, οι περισσότεροι φοβούνται ότι αυτή η μείωση στις τιμές δεν θα φτάσει τελικά στην τσέπη του καταναλωτή. «Η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 5,30€, ενώ στα σούπερ μάρκετ η τιμή φτάνει τα 14€», τονίζει ένας ακόμη παραγωγός.
Πηγή: newsbomb.gr