Δύο ευρωπαϊκοί δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά την Πέμπτη στην πρώτη αποστολή για τη δημιουργία τεχνητών ηλιακών εκλείψεων μέσω διαφόρων σχηματισμών στο διάστημα.
Κάθε ψεύτικη έκλειψη, σύμφωνα με το Associated Press, θα διαρκεί έξι ώρες μόλις αρχίσουν οι εργασίες το επόμενο έτος. Αυτό είναι σημαντικά περισσότερο από τα λίγα λεπτά που προσφέρει μια φυσική έκλειψη εδώ στη Γη, επιτρέποντας την παρατεταμένη μελέτη του στέμματος του Ήλιου, ή της εξωτερικής ατμόσφαιρας. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από την Ινδία.
«Είμαστε μια πολύ χαρούμενη επιστημονική ομάδα εδώ» στην Ινδία, δήλωσε μέσω email ο επιστήμονας της αποστολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Joe Zender.
Πώς θα δημιουργηθούν οι ψεύτικες εκλείψεις
Οι δύο δορυφόροι θα διαχωριστούν σε περίπου ένα μήνα και θα πετούν σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους, μόλις φτάσουν στον προορισμό τους ψηλά πάνω από τη Γη, ευθυγραμμιζόμενοι με τον Ήλιο, ώστε το ένα διαστημικό σκάφος να ρίχνει μια σκιά στο άλλο.
Αυτό θα απαιτήσει εξαιρετική ακρίβεια, με ακρίβεια μόλις ενός χιλιοστού, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Για να διατηρήσουν τη θέση τους, οι δορυφόροι θα βασιστούν σε GPS, αστρικούς ανιχνευτές, λέιζερ και ραδιοσυνδέσεις.
Κάθε δορυφόρος, που έχει σχήμα κύβου, έχει διάμετρο μικρότερη από 1,5 μέτρο. Ο δορυφόρος που θα ρίχνει την σκιά «κρατά» έναν δίσκο για να εμποδίζει τον Ήλιο από το τηλεσκόπιο του άλλου δορυφόρου. Αυτός ο δίσκος μιμείται το φεγγάρι σε μια φυσική ολική ηλιακή έκλειψη, με τον σκοτεινό δορυφόρο να παριστάνει τη Γη.
«Αυτό έχει τεράστια επιστημονική σημασία εκτός από τη δοκιμή πτήσεων σχηματισμού υψηλής ακρίβειας», δήλωσε ο διευθυντής τεχνολογίας και μηχανικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Dietmar Pilz.
Οι επιστήμονες χρειάζονται τον Ήλιο να είναι εντελώς αποκλεισμένος, προκειμένου να εξετάσουν λεπτομερώς την κορώνα που τον περιβάλλει. Τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα να μάθουν γιατί το στέμμα είναι θερμότερο από την επιφάνεια του Ήλιου.
Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες που προκύπτουν μπορούν να διαταράξουν την ηλεκτροδότηση και την επικοινωνία μεταξύ της Γης και των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά.
Με μια μονόπλευρη τροχιά που εκτείνεται από τα 600 χιλιόμετρα έως τα 60.000 χιλιόμετρα, οι δορυφόροι θα χρειαστούν σχεδόν 20 ώρες για να κάνουν τον κύκλο τους γύρω από τη Γη. Έξι από αυτές τις ώρες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία της έκλειψης. Οι υπόλοιπες ώρες θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά για πειράματα πτήσης σχηματισμού, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έκλειψης θα είναι διαθέσιμα τον Μάρτιο.
Πηγή: newsbomb.gr