«Είμαι συγκινημένος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το άνοιγμα του μετρό Θεσσαλονίκης σε συνέντευξή του στον Ant1 στην οποία ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία το 2027, τόνισε ότι πιστεύει σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα ελληνοτουρκικά.
Σχετικά με το ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι έτοιμος να κάνει μία τέτοια συζήτηση κατ’ιδίαν με τον κ.Ανδρουλάκη γιατί δεν έχει καταλήξει ακόμη στην πρόταση, δηλώνοντας έτσι για πρώτη φορά ότι το θέμα είναι ανοιχτό.
Συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Λίγες ημέρες μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την ΚΟ της ΝΔ τόνισε ότι είναι προσβλητικό να αμφισβητείται ο πατριωτισμός του ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ τόσο αμυντικά όσο και γεωπολιτικά.
Ξεκαθάρισε ακόμη στη συνέντευξή του στον Ant1 ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνοχής στη ΝΔ και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι θα γίνουν σε δύόμισι χρόνια.
Για το μετρό Θεσσαλονίκης
Αρχικά για το μετρό Θεσσαλονίκης ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι το έργο πέρασε από 40 κύματα, υπήρξαν αντιδράσεις όταν αποφασίστηκε η μεταφορά των αρχαιοτήτων, και πρόσθεσε ότι κάποιοι πίστευαν ότι δεν μπορούσε να γίνει κι όμως έγινε. Τόνισε ότι όταν θέλουμε μπορούμε να ξεπερνούμε τις παθογένειες του παρελθόντος και υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά το Μετρό Θεσσαλονίκης μπήκε στον προϋπολογισμό του κράτους το 1976 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι Θεσσαλονικείς θα σεβαστούν θα αγκαλιάσουν και θα αγαπήσουν αυτό το έργο, το οποίο είπε ότι είναι το πιο ασφαλές στον κόσμο.
«Θα υπάρχει ενιαίο εισιτήριο για τον πολίτη» τόνισε δε ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, την παρομοιάσε με ένα από πιο σύγχρονα κέντρα στα Βαλκάνια και πρόσθεσε «επενδύουμε στη Δυτική Θεσσαλονίκη».
Έκανε δε λόγο για έναν πόλο καινοτομίας, για μία Θεσσαλονίκη που θα προσελκύσει εταιρείες τεχνολογίας, για μία πόλη που απευθύνεται σε 50 εκατ. ανθρώπους απο Κωνσταντινούπολη μέχρι Βαλκάνια.
«Με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών»
Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την επιστροφή έγινε με δική του πρωτοβουλία και εάν τελικά επιστραφούν τα γλυπτά θα είναι δικαίωση.
«Έχουμε στρατηγική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο» συμπλήρωσε δε.
Για τον Φρέντη Μπελέρη και τη Συμφωνία των Πρεσπών
Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας μας με τα γειτονικά της κράτη ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα τόσο στην Αλβανία όσο και στη Βόρεια Μακεδονία.
Είπε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να στηρίξει την Αλβανία στην ενταξιακή διαδικασία αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και ότι προφανώς θα υπάρχει αιρεσιμότητα σε κάθε βήμα της Αλβανίας προς την Ευρώπη ώστε να είμαστε κι εμείς σίγουροι ότι αυτά τα οποία δεσμεύεται η Αλβανία να κάνει, θα τα κάνει πραγματικά πράξη.
«Έχουμε περιουσιακά ζητήματα, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον αυτοπροσδιορισμό και την απογραφή και πρέπει να σας πω ότι αυτά τα ζητήματα πια η Αλβανία έχει δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι θα τα επιλύσει.
Άρα, η Ελλάδα έχει διαπραγματευτική δύναμη ισχυρή σήμερα. Αν η Αλβανία θέλει να προχωρήσει, που πιστεύω ότι θέλει να προχωρήσει κι εμείς πρέπει να θέλουμε να προχωρήσει, τότε πρέπει οριστικά να επιλύσει τα ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα. Άρα θα έλεγα ότι αυτή είναι μία θετική εξέλιξη, καθώς ουσιαστικά τον ροοστάτη της προόδου της Αλβανίας προς την Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό τον καθορίζει η χώρα μας» είπε.
Ως προς την Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές δυνάμεις στα Βαλκάνια που αισθάνονται ότι θα έχουν πολιτικό όφελος αν ξυπνήσουν τα παλιά φαντάσματα του βαλκανικού εθνικισμού και απευθυνόμενος στην ηγεσία της χώρας είπε:
«Εγώ είχα εκφράσει τις ενστάσεις μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως προς την αποδοχή της «μακεδονικής» εθνότητας και της ”μακεδονικής” γλώσσας. Η Συμφωνία, όμως, ως προς το λεγόμενο «erga omnes», ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία, είτε η χώρα εκπροσωπείται στο εξωτερικό, είτε το όνομα χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση, αυτό δεν αμφισβητείται, είναι ξεκάθαρο. Και δεν μπορεί η Βόρεια Μακεδονία να ξεφύγει από αυτή την πρόβλεψη. Βλέπω τους τελευταίους δύο μήνες η κυβέρνηση σε έναν βαθμό να το έχει αντιληφθεί. Αυτό το οποίο περιμένω -όχι μόνο εγώ, γιατί το ζήτημα δεν είναι διμερές, αφορά και την Ευρώπη, σε έναν βαθμό αφορά και το ΝΑΤΟ- είναι μία πολύ ρητή δήλωση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας ότι ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι απόλυτος και ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία, είτε το χρησιμοποιούν εκτός της χώρας είτε εντός της χώρας. Πιστεύω ότι και η χώρα αυτή θα αντιληφθεί ότι δεν είναι προς όφελος της να επιμένει σε μια γραμμή η οποία δημιουργεί ζητήματα με τον μεγαλύτερο γείτονά της, ο οποίος τυχαίνει να είναι και μεγάλος επενδυτής στη χώρα και από τον οποίο προσδοκά και στήριξη στον ευρωπαϊκό δρόμο».
«Δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι είμαστε πιο ισχυροί αμυντικά»
Για τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι με την Τουρκία έχει μία μεγάλη διαφορά, η οποία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία επιμένει, όπως το κάνει και εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο, να βάζει και πολλά άλλα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων, τα οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να συζητήσει» και προσέθεσε:
«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούμε να συζητούμε με την Τουρκία και για άλλα ζητήματα, περιφερειακά, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα τα οποία αφορούν, για παράδειγμα, το πρόγραμμα της γρήγορης βίζας για τα νησιά μας, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την διαχείριση των προσφυγικών ροών».
Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσεις από την Τουρκία, αλλά διεκδικεί μόνο να επιλύσει τη μία διαφορά, αυτή της υφαλοκρηπίδας. Υπογράμμισε ότι σήμερα η χώρα μας είναι αμυντικά πολύ πιο ισχυρή, είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, επισημαίνοντας ότι είναι θετικό να κατεβάσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με έναν λιγότερο έντονο τρόπο.
«Η Τουρκία επιμένει να βάζει και πολλά άλλα θέματα. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε και για άλλα ζητήματα» πρόσθεσε.
«Είχαμε και πιο πριν συζητήσεις για γκρίζες ζωνες, δεν άλλαξε κάτι» δήλωσε με νόημα και τόνισε «είμαστε πιο ισχυρή αμυντικά και γεωπολιτικά, αυτό δεν αμφισβειτείται από κενάνεναν».
«Έχουμε κατεβάσει ένταση στο Αιγαίο» πρόσθεσε δε.
Για τον Αντώνη Σαμαρά
Μετά την ένταση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι είναι ενοχλητικό και προσβλητικό να αμφισβητείται ο πατριωτισμός τόσο του κ.Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Άμυνας.
«Είναι ενοχλητικό και προσβλητικό να αμφισβητείται ο πατριωτισμός μου και δεν αναφέρομαι στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, αλλά για την κριτική στα δεξιά μας. Ποια είναι η εναλλακτική να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία;» δήλωσε ειδικότερα.
«Είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη» υπογράμμισε για να συμπληρώσει «εναλλακτική πρόταση δεν βλέπω να έχει δημιουργηθεί».
Επισημάνε, ακόμη, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αυτό που επιζητεί είναι τα ήρεμα νερά όπως και τη συνέχιση των συζητήσεων με την Τουρκία.
«Το ζήτημα είναι να επιλύουμε διαφορές χωρίς αχρείαστες προκλήσεις» σημείωσε ειδικότερα.
«Δεν έχουμε πρόβλημα συνοχής στη ΝΔ»
Για το ζήτημα της συνοχής της ΝΔ είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, «είμαστε η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη».
Μίλησε ωστόσο για λογική φθορά λόγω μεγάλης παρουσίας.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και η βάση είναι μπετόν αρμέ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημιουργία κι άλλων κομμάτων είπε ότι εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας «δεν βλέπω να έχει διαμορφωθεί από καμία άλλη πολιτική δύναμη. Ενδεχομένως να γίνει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν το βλέπω. Άρα, το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής και σε τι άλλες κινήσεις μπορούν οποιοιδήποτε να προβούν είναι δικαίωμά τους προφανώς».
«Σε 2,5 χρόνια εκλογές»
Για τον εκλογικό νόμο, είπε ότι δεν θα αλλάξει και πως οι εκλογές θα είναι σε δυόμιση χρόνια, «ένας αιώνας στην πολιτική».
Ξεκαθάρισε δε ότι θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργάι το 2027 και πρόσθεσε ότι πιστεύει σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Για τον επόμενο ΠτΔ
Για την Προεδρία της Δημοκρατίας άφησε ανοιχτό το θέμα για το πρόσωπο που θα προταθεί για το αξίωμα.
«Θα το ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή» είπε.
«Μειώσαμε 72 φόρους»
Όσον αφορά στην ακρίβεια και τα εισοδήματα, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε «μειώσαμε 72 φόρους».
«Αλληλοεξουδετερώθηκαν οι μειώσεις των φόρων και οι αυξήσεις των μισθών από την ακρίβεια» πρόσθεσε.
«Η εκτίμησή μας είναι πως θα πέσει ο πληθωρισμός» συμπλήρωσε για να υπογραμμίσει ότι το 2027 θα πετύχουμε τους στόχους μας.
πηγή:protothema.gr