Προβληματισμός και ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν μετά το διάγγελμα για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο που πρόκειται να παρουσιάσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο υπουργικό του συμβούλιο και να τεθεί – σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ – σε ισχύ από την Τετάρτη.
Για ένα διάγγελμα που δεν είναι ξεκάθαρο κάνει λόγο σε ανάλυσή του το βρετανικό δίκτυο Sky News.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είπε ότι συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, επισημαίνεται δε στην ανάλυση.
«Εάν είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας το σχέδιο εκεχειρίας, τότε θα θεωρείτο τετελεσμένο γεγονός» επισημαίνεται για να προστεθεί το εξής:
«Ο Νετανιάχου δεν μίλησε για ένα αποφασισμένο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, δεν υπήρξαν πληροφορίες σχετικά με το πότε θα τεθεί σε ισχύ».
Γιατί τώρα;
Γιατί ο Νετανιάχου μίλησε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή για σχέδιο κατάπαυσης του πυρός;, το ερώτημα που τίθεται σε άλλη ανάλυση του Sky News για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα ο συλλογισμός και να τεθεί επί τάπητος η σκέψη αν θα μπορούσε να ακολουθήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Το Ιράν συγκρατούσε τη Χεζμπολάχ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου» σημειώνεται για να επισημανθεί το εξής:
«Το Ιράν πάντα έλεγε στη Χεζμπολάχ ότι το ζήτημα δεν είναι να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις του επειδή η Τεχεράνη θέλει να λειτουργήσει ως δύναμη ασφαλείας όταν το Ισραήλ επιτεθεί στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».
Ένα άλλο ζήτημα που ανακύπτει είναι η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου εκεχειρίας, εάν σκεφτεί ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι πολυπληθές, αποτελείται ειδικότερα από 37 μέλη κάτι που δυσχεραίνει την ομοφωνία.
«Το ερώτημα τότε είναι τι θα συμβεί στην εκεχειρία των 60 ημερών. Θα τεθούν οι βάσεις, θα γίνουν επιπλέον διαβουλεύσεις για μία πιο μακράς διάρκειας κατάπαυση του πυρός;», ακόμη ένα ερώτημα που μπαίνει στην εξίσωση.
«Όποιος ελπίζει ότι το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει ως προάγγελός κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα απογοητευτεί» υπογραμμίζεται δε.
Οι στόχοι του Νετανιάχου στο βορρά, δηλαδή στον Λίβανος είναι πολύ διαφορετικοί από τους στόχους του στο νότο, δηλαδή στη Γάζα. Στον βορρά ήταν η εξουδετέρωση της απειλής από τη Χεζμπολάχ, ενώ στο νότο επιχειρεί να καταστρέψει ολοσχερώς τη Χαμάς και φέρει πίσω όλους τους ομήρους, καταλήγει το Sky News.
To διάγγελμα Νετανιάχου
Σε διάγγελμά του που απηύθυνε νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, τόνισε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο εκεχειρίας στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ επιτεθεί στις ισραηλινές δυνάμεις θα επιτεθούν κι εκείνες.
Νετανιάχου: Πήγαμε τη Χεζμπολάχ δεκαετίες πίσω
Εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως έφεραν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω», διαβεβαιώνοντας πως οι εκτοπισμένοι κάτοικοι παραμεθόριων κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, επισημαίνοντας πως η εκεχειρία στον Λίβανο θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εστιάσει την προσοχή του στην ιρανική απειλή.
Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ παίζει με τη φωτιά.
Σε ισχύ από την Τετάρτη η συμφωνία για εκεχειρία
Σημειώνεται ότι η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12.
Η διάρκεια της εκεχειρίας εξαρτάται από το τι θα συμβεί στον Λίβανο
«Η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός εξαρτάται από το τι θα συμβεί στον Λίβανο» ξεκαθάρισε πάντως ο Νετανιάχου ενώ τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν τις τελευταίες ώρες λόγο για σχέδιο που προωθούσε εκεχειρία 60 ημερών.
«Αν η Χεζμπολάχ προσπαθήσει να μας επιτεθεί, θα απαντήσουμε» τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Νετανιάχου.
«Είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός για τρεις λόγους – την ιρανική απειλή, την ανανέωση των ισραηλινών δυνάμεων και την απομόνωση της Χαμάς. Μια καλή συμφωνία είναι μια συμφωνία που εφαρμόζεται και θα την εφαρμόσουμε», πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να «ολοκληρώσει την καταστροφή της Χαμάς».
Λίγο νωρίτερα, το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας με τον Λίβανο.
Χεζμπολάχ: Θα παραμείνουμε ενεργοί μετά την εκεχειρία
Η Χεζμπολάχ θα παραμείνει ενεργή μετά το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς τους εκτοπισμένους Λιβανέζους για να επιστρέψουν στα χωριά τους και την ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ και μέλος του κοινοβουλίου, ο Χασάν Φαντάλα.
Ο Φαντάλα είπε στο Reuters ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει «επικίνδυνες ώρες, ευαίσθητες» πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση μιας εκεχειρίας, δεδομένων των κλιμακούμενων αεροπορικών επιδρομών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σήμερα το απόγευμα στη Βηρυτό και τα νότια προάστιά της.
Μπλίνκεν: Η συμφωνία θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, νωρίτερα, στο τέλος της συνάντησης των ΥΠΕΞ της G7 στην Ιταλία, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
«Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια» των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι θα σώσει ζωές στον Λίβανο και το Ισραήλ και θα επιτρέψει στους αμάχους που βρίσκονται κοντά στην Μπλε Γραμμή να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή ευρύτερα, τόνισε ο Μπλίνκεν.
«Η Χαμάς θα γνωρίζει ότι δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε άλλα μέτωπα για να συμμετάσχει στον πόλεμο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην επιστροφή των απαχθέντων και στον τερματισμό της «ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες στη Γάζα».
Σε άλλο σημείο, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ομόλογοί του των G7 και των Αράβων συμφωνούν να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα μέσω της απελευθέρωσης όλων των ομήρων και της ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα, «τώρα που το Ισραήλ έχει επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους μετά την 7η Οκτωβρίου».
Πηγή:protothema.gr