Λαμπερά ήταν τα εγκαίνια σήμερα, Σάββατο 9 Νοεμβρίου της έκθεσης “Φως εκ Φωτός” στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.
Η έκθεση αποτελείται από έργα της δωρεάς της Αγνής και του Μιχάλη Κατζουράκη, ενώ την επιμέλεια έχει ο καθηγητής και ιστορικός της τέχνης Μάνος Στεφανίδης.
Εκτός από πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κων/νος Τσιάρας. Σε δήλωσή του ο υπουργός ανέφερε πως “η Λάρισα και η Θεσσαλία γενικότερα, φαίνεται ότι ξαναμπαίνει σε ένα πραγματικό κάδρο πολιτιστικής κίνησης και πολιτιστικής δραστηριότητας“.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, ανέφερε τα εξής:
“Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα την έκθεση “Φως εκ Φωτός” με έργα της δωρεάς της Αγνής και του Μιχάλη Κατζουράκη.
Οφείλω βέβαια από την αρχή, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου αλλά και την ευγνωμοσύνη εκ μέρους όλης της πόλης, στους δύο κορυφαίους καλλιτέχνες για τη δωρεά αυτή, που εμπλουτίζει την Πινακοθήκη και κάνει πιο “πλούσια” την πόλη μας.
Σας ευχαριστώ ειλικρινά.
Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι αρκετό… είναι όμως απόλυτα αληθινό.
Συναντιόμαστε εδώ, στη “Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ», που το 1983 έως και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εικαστικές τέχνες, στη Λάρισα, στη Θεσσαλία αλλά και Πανελλαδικά. Ένας πολύβουος οργανισμός παραγωγής πολιτισμού, με πολλαπλό ρόλο ευαισθητοποίησης, προσφοράς γνώσης και καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης και κυρίως δυνατότητας επαφής με καλλιτεχνικά ρεύματα σε δύσκολες εποχές.
Ένα πραγματικό διαμάντι για την πόλη και το Δήμο μας, στην αξία του οποίου όλοι μας στεκόμαστε με σοβαρότητα, ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης.
Ο Πολιτισμός είναι βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης στην πόλη μας.
Κάθε πόλη έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει, να προάγει και να «παράγει» πολιτισμό μέσα απ’ τους ανθρώπους της, αλλά και τους φορείς πολιτισμού που διαθέτει. Με αυτούς έχει την δυνατότητα να κινητοποιεί και να ευαισθητοποιεί τους δημότες προς νέες κατευθύνσεις και να δημιουργεί ταυτότητα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Η νέα εποχή με τις προκλήσεις τις δημιουργεί νέα δεδομένα για την Δημοτική Πινακοθήκη αλλά και νέες αναγκαιότητες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε.
Η Τέχνη είναι η απτόητη συνέχιση της δημιουργίας από τους καλλιτέχνες και η δυναμική και ζωντανή σχέση τους με το ευρύ κοινό και τους συλλέκτες. Ήταν και πρέπει να παραμείνει ως σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης και ανατροφοδότησης.
Η ελπίδα άλλωστε, παραμένει ακμαία γιατί η Τέχνη βρίσκει διεξόδους και εκπλήσσει, όπως αποδείχθηκε πολλές φορές, στο διάβα των αιώνων.
Στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε, σε δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες , είναι αλήθεια, η έκθεση “Φως εκ Φωτός” με έργα της δωρεάς της Αγνής και του Μιχάλη Κατζουράκη, δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να συναντήσουμε το έργο τους, που προσφέρει τη γνωριμία με ποιότητες και πολιτισμικές αξίες που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ. Για αυτό το έργο θα μιλήσουν οι πιο ειδικοί και νομίζω ότι το περιμένουμε όλοι μας.
Τελειώνοντας επιτρέψτε μου απλά να σας πω, ότι το ταξίδι της Δημοτικής Πινακοθήκης και η εκπαιδευτική και πολιτιστική της διαδρομή θα συνεχιστεί με την ασφάλεια και την φροντίδα του Δήμου, κάνοντας από την πλευρά μου σαν Δήμαρχος και σαν Πρόεδρος της Πινακοθήκης ότι είναι δυνατόν για να ενισχύσω το έργο της.”
Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Αικατερίνη Κόσσυβα, στον χαιρετισμό της σημείωσε τα εξής:
“Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα αποκτάει σήμερα, με την ευγενική χειρονομία της δωρεάς, έργα δύο κορυφαίων καλλιτεχνών της Ελλάδας, του Μιχάλη και της Αγνής Κατζουράκη! Έχουμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε κοντά μας ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι που υπήρξαν συνοδοιπόροι στη ζωή και την εργασία για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, δύο προσωπικότητες σπάνιας ποιότητας, φορείς της απροσποίητης σεμνότητας και απλότητας.
Η Αγνή και ο Μιχάλης Κατζουράκης είναι δύο εξαίρετοι καλλιτέχνες, με διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτεχνική πορεία, που τους συνέδεσε ένα κοινό όραμα και μια κοινή διάθεση: να αποτυπώσουν την ελληνική πραγματικότητα με τρόπο απλό και θελκτικό. Υπήρξαν οδηγοί στην προσπάθεια της χώρας να ανακαλύψει το πρόσωπό της, την ταυτότητά της και μ’ αυτή να πορευτεί διεκδικώντας μια θέση στο σύγχρονο κόσμο. Έπλασαν από πολύ νωρίς μια εικαστική γλώσσα που επιδίωξε και πέτυχε να αποτυπώσει την ουσία των πραγμάτων και όχι την επιφάνεια. Συνέδεσαν την εφαρμοσμένη γραφιστική τέχνη με την εικαστική δημιουργία και δημιούργησαν έργα υψηλού επιπέδου.
Ο Μιχάλης Κατζουράκης είναι ένας κορυφαίος γλύπτης, ζωγράφος και διακεκριμένος δημιουργός αφισών για τον ΕΟΤ.
Το 1962, μαζί με τον Φρέντυ Κάραμποτ δημιούργησαν την εταιρεία Κ&Κ – Διαφημιστικόν Κέντρον Αθηνών. Πολύτιμος συνεργάτης και η σύντροφος Αγνή Κατζουράκη. Ο Μιχάλης Κατζουράκης και ο Φρέντυ Κάραμποοτ διετέλεσαν καλλιτεχνικοί σύμβουλοι του ΕΟΤ από το 1959 έως το 1967, διέπρεψαν στον τομέα της αφίσας και κέρδισαν πολλά βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς. Οι αφίσες του ΕΟΤ μετά το ’60 ήταν έργα τέχνης. Μεγάλοι ζωγράφοι, όπως ο Σπύρος Βασιλείου, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Γιώργος Μανουσάκης, ο Γιώργος Βακιρτζής είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΟΤ για προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις ανοίγει «ένα παράθυρο» στους ξένους για να γνωρίσουν τη χώρα. Η συμβολή τους είναι τεράστια στον τομέα της προβολής της Ελλάδας.
Η Αγνή Κατζουράκη, ως ισότιμο μέλος της ομάδας σχεδιασμού του Κ&Κ, κατέθεσε τις δικές της προτάσεις. Εικονογράφησε παιδικά βιβλία, εξώφυλλα δίσκων, βιβλίων και περιοδικών, αφίσες… Αγνόησε τα σχεδιαστικά στερεότυπα μιας κουρασμένης αγοράς και εμπλούτισε το εικαστικό τοπίο με ανατρεπτικές σχεδιαστικές λογικές. Αυτό που έκαναν η Αγνή και ο Μιχάλης Κατζουράκης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Κάθε εποχή διαμορφώνει τα δικά της στερεότυπα, ανάλογα με τις κυρίαρχες τάσεις και την κρατούσα ιδεολογία. Οι μεγάλοι καλλιτέχνες, όμως, δεν συμπλέουν με τα στερεότυπα που κυριαρχούν. Αναζητούν και χαράζουν καινούρια μονοπάτια και μας καλούν να τα περπατήσουμε μαζί και να ανακαλύψουμε τη γοητεία τους. Δεν είναι απλοί παρατηρητές του τοπίου. Στοχάζονται με τον τρόπο των ποιητών και ολοκληρώνουν τις μισοτελειωμένες ιστορίες των δρόμων της Ελλάδας. Η εικαστική ματιά προϋποθέτει μια ποιητική και φιλοσοφική οπτική.
Τα έργα τους συγκροτούν ένα εικαστικό corpus υψηλής αξίας στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Μαζί με τον Ελύτη, το Γκάτσο και τους μεγάλους Έλληνες ποιητές έπλασαν το μύθο της Ελλάδας και τον ταξίδεψαν στα πέρατα του κόσμου. Μέσα από τις αφίσες του ΕΟΤ προβαλλόταν η ελληνική κουλτούρα, η ιστορία , ο πολιτισμός και τα φυσικά χαρακτηριστικά της χώρας. Τα έργα τους διαμορφώνουν μιαν άλλου είδους πατριδογνωσία. Η Ελλάδα, η ιστορία του ελληνισμού, η ελληνική γλώσσα, η παράδοση, η θάλασσα, η φύση, η ελληνική τέχνη και η ελληνική πραγματικότητα αποτελούν τους θεματικούς άξονες των έργων του και μας προσκαλούν σε μια συνομιλία με τις ρίζες μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνισμού.
Με την πράξη της δωρεάς των έργων τους στην Πινακοθήκη μας, αποδεικνύουν ακόμη μια φορά το μεγαλείο της ψυχής τους και τη γενναιοδωρία τους. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που προβαίνουν σε μια τέτοια ευγενική χειρονομία. Το εμβληματικό έργο του «INCONTRI», που σημαίνει «Συναντήσεις», ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά υπαίθρια γλυπτά της νεοελληνικής γλυπτικής, ο καλλιτέχνης το δώρισε στο Δήμο Θεσσαλονίκης το 2006 και τοποθετήθηκε στην πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού, έξω από το Κέντρο Πολιτισμού στην Τούμπα.
Ένα από ευχαριστώ δεν είναι ικανό να αποδώσει τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη όλων μας που αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα. Με την προσφορά των έργων σας το μουσείο μας εμπλουτίζει τις συλλογές του με μια ενότητα εξαιρετικών έργων με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.”
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: