Ο φυσιολογικός ορός για τη μύτη (σε αμπούλες ή σπρέι) φαίνεται να επιταχύνει την ανάρρωσή μας από τα κοινά κρυολογήματα.
Στην τελευταία σχετική μελέτη, τα παιδιά που έκαναν πλύσεις με φυσιολογικό ορό σταμάτησαν να εμφανίζουν συμπτώματα, όπως φτερνίσματα και μπούκωμα στη μύτη, δύο ημέρες νωρίτερα από τα υπόλοιπα.
Η αλήθεια είναι πως συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα μπορούν να προκαλέσουν πάνω από 200 ιοί, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη γενικών αλλά αποτελεσματικών θεραπειών. Κατά συνέπεια, οι περισσότερες θεραπείες για το κρυολόγημα απλώς ανακουφίζουν από τα συμπτώματα, αντί να μειώσουν τη διάρκειά τους.
Αλλά η έρευνα δείχνει όλο και περισσότερο ότι τα διαλύματα φυσιολογικού ορού μπορεί να αποτελούν εξαίρεση. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ενήλικες που χρησιμοποιούν ρινικές σταγόνες ή σπρέι φυσιολογικού ορού για το κρυολόγημα εμφανίζουν μειωμένα συμπτώματα, αναρρώνουν ταχύτερα και είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τη λοίμωξη.
Τώρα, ο Steve Cunningham από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνεργάτες του δοκίμασαν αυτήν την προσέγγιση και σε παιδιά. Ζητήθηκε από τους γονείς 150 μικρών παιδιών με συμπτώματα κρυολογήματος να ρίχνουν τρεις σταγόνες φυσιολογικού ορού σε κάθε ρουθούνι του παιδιού τους τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα, ξεκινώντας εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και συνεχίζοντας μέχρι την υποχώρησή τους. Το διάλυμα, που είχε ως βάση το νερό, το ετοίμασαν οι ίδιοι οι γονείς με 2,6% αλάτι.
Μια άλλη ομάδα από 151 παιδιά έλαβε τη συνήθη φροντίδα που συνιστάται για το κρυολόγημα, όπως μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και ξεκούραση. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω των 7 ετών και τα συμπτώματά τους καταγράφηκαν από τους γονείς τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τις σταγόνες εντός 24 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ανάρρωσαν δύο ημέρες νωρίτερα από εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν καθόλου τις σταγόνες. Τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν και αυτά συμπτώματα κρυολογήματος. Αλλά τα παιδιά που άρχισαν να χρησιμοποιούν τις σταγόνες αργότερα δεν τα πήγαν καλύτερα από εκείνα που δεν τις χρησιμοποίησαν καθόλου και δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν το κρυολόγημα.
Σύμφωνα με τον Cunningham, τα ιόντα χλωρίου στον φυσιολογικό ορό μπορεί να κάνουν τα κύτταρα να παράγουν περισσότερη από μια αντιιική ουσία που ονομάζεται υποχλωρικό οξύ. Ωστόσο, αυτό μπορεί να πρέπει να ξεκινήσει στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, πριν εδραιωθεί ο ιός.
Αλλά ο William Schaffner από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί είναι επιφυλακτικός ως προς το ότι αυτή η προσέγγιση βοηθάει πραγματικά στην εξάλειψη των ιογενών λοιμώξεων. «Θα ήθελα να δω πολύ περισσότερα [στοιχεία] για να πειστώ ότι πρόκειται για αντιιική δράση και όχι για ανακούφιση των συμπτωμάτων», λέει.
Φωτογραφία: iStock
Πηγή: iatropedia.gr