Προ ημερών τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι Τούρκοι πιλότοι θα μάθουν τα μυστικά των Rafale που διαθέτει η Ελλάδα μέσω Κατάρ και μιλούσαν παράλληλα για κρίσιμες εκπαιδεύσεις.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ίδρυση της Κοινής Αεροπορικής Μοίρας Τουρκίας-Κατάρ στο πλαίσιο της Κοινής Συνδυασμένης Διοίκησης Τουρκίας-Κατάρ στη Ντόχα στις 27 Αυγούστου. Ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, στρατηγός Ziya Cemal Kadıoğlu, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση μαζί με τον υποστράτηγο Jassim Mohammed Ahmed Al-Mannai, διοικητή της αεροπορίας Emiri του Κατάρ.
Σύμφωνα με το Nordicmonitor, στις 30 Ιουλίου 2024 έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ανήκουν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναπτύχθηκαν μόνιμα στο Κατάρ. Με την άφιξη των F-16 αυξήθηκε σημαντικά η παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στους στρατώνες Tariq bin Ziyad, όπου εδρεύει η Κοινή Συνδυασμένη Διοίκηση Τουρκίας-Κατάρ. Η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ έχει διαθέσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην κοινή μοίρα.
Η σχέση με τα ελληνικά μαχητικά
Από το 2021 η Ελλάδα επιχειρεί με γαλλικά αεροσκάφη Rafale και δίνει νέες παραγγελίες για την επέκταση του στόλου της. Η εξέλιξη αυτή ώθησε την Τουρκία να ζητήσει βοήθεια για την απόκτηση επιχειρησιακής εμπειρίας έναντι αυτών των προηγμένων αεροσκαφών. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, υπογράφηκε στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, 36 μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ και 250 άτομα προσωπικό σταθμεύουν στην Τουρκία υπό τη δικαιοδοσία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.
Με την ενσωμάτωση των αεροσκαφών Rafale σε κοινές ασκήσεις και εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα ενισχύσει την επάρκεια και την τακτική κατανόηση αυτών των προηγμένων μαχητικών.
Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο ενισχύει τους στρατιωτικούς δεσμούς Τουρκίας-Κατάρ, αλλά παρέχει επίσης στην Τουρκία πολύτιμη εμπειρία στην αντιμετώπιση και την επιχείρηση μαζί με τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία αποτελούν βασικό πλεονέκτημα στην αμυντική στρατηγική της Ελλάδας.
Εκτός από την πολεμική αεροπορία, το τουρκικό ναυτικό έχει επίσης αυξήσει την παρουσία του στο Κατάρ. Στις 26 Ιουλίου το ναυτικό απέστειλε δύο περιπολικά πλοία, το TCG Kuşadası και το TCG Kumkale, στο Κατάρ στο πλαίσιο της Κοινής Συνδυασμένης Διοίκησης Τουρκίας-Κατάρ. Από το 2015, τέλος, η Τουρκία έχει αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο Κατάρ.
Πηγή:newsbomb.gr