Στην «επανάσταση» για το νερό αναμένεται να φέρουν δύο μαθητές γυμνασίου, καθώς εφηύραν μια συσκευή που το φιλτράρει και συγκρατεί τα μικροπλαστικά σωματίδια.
Οι εργαστηριακές δοκιμές απέδειξαν πως η συσκευή που βασίζεται στα υπερηχητικά κύματα αφαίρεσε μεταξύ 84% και 94% των μικροπλαστικών σωματιδίων από το νερό. Οι δύο μαθητές, ο Τζάστιν Χουάνγκ και η Βικτώρια Ου από το Γούντλαντς του Τέξας, βραβεύτηκαν για την εφεύρεσή τους, ενώ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το χρηματικό έπαθλο, ώστε να την τελειοποιήσουν.
Advertisement
Έχει αποδειχθεί πως μικροπλαστικά σωματίδια υπάρχουν σε πολλές εκφάνσεις του νερού, από τους ωκεανούς μέχρι τη βροχή. Μάλιστα, όταν αυτά περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της κατάποσης, τότε διεισδύουν σε κάθε ζωτικό όργανο.
Η συσκευή των δύο μαθητών δεν είναι μεγαλύτερη από ένα στυλό και βελτιώνεται συνεχώς. «Είναι η πρώτη χρονιά που το κάνουμε αυτό», είπε ο Χουάνγκ στο Business Insider μετά την παραλαβή του βραβείου τους. «Ίσως να μπορέσουμε να τη βελτιώσουμε. Ίσως να χρησιμοποιήσουμε πιο επαγγελματικό εξοπλισμό, μέσα σ’ ένα εργαστήριο αντί να κάνουμε δοκιμές από το σπίτι μας. Αν τα καταφέρουμε, τότε θα έχουμε μία μεγάλης κλίμακας κατασκευή».
Οι δύο μαθητές παρουσίασαν τη δουλειά τους στη Διεθνή Έκθεση Επιστήμης και Μηχανικής Regeneron (ISEF) της περασμένης εβδομάδας στο Λος Άντζελες, κατά την οποία κέρδισαν το βραβείο Gordon E. Moore για τα θετικά αποτελέσματα για τις μελλοντικές γενιές αξίας 50.000 δολαρίων.
«Βρήκαμε μόνο μία μελέτη που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει υπερήχους για να προβλέψει τη ροή των σωματιδίων στο νερό, αλλά δεν τα φίλτραρε εντελώς», είπε η Ου, η οποία γνωρίζεται με τον Χουάνγκ από το δημοτικό σχολείο.
Κατά την ανάπτυξη της συσκευής τους, οι δύο μαθητές επισκέφθηκαν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κοντά στο σπίτι τους και ρώτησαν πώς «ρύθμιζαν» τα μικροπλαστικά. Η απάντηση που έλαβαν τους εξέπληξε! Το εργοστάσιο δεν είχε τέτοιους κανονισμούς. Αρχικά, δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι ώστε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και επίσης δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς των ΗΠΑ.
Οι δύο μαθητές πιστεύουν ότι η εφεύρεσή τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων όπως αυτή που επισκέφθηκαν, καθώς και σε βιομηχανικές μονάδες κλωστοϋφαντουργίας και σε αγροτικές πηγές νερού. Σε μικρότερη κλίμακα, θα μπορούσε να φιλτράρει μικροπλαστικά σε πλυντήρια ρούχων και ακόμη και σε δεξαμενές ψαριών.
πηγή:newsbomb.gr