Είναι πιθανό ο Ζελένσκι να προσπαθούσε να προσεγγίσει την πιθανή μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ δηλώνοντας πρόθυμος να διαπραγματευτεί εφόσον όμως η συμφωνία που θα πέσει στο τραπέζι είναι δίκαιη, σχολιάζουν οι αναλυτές.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε ασυνήθιστα συγκρατημένος καθώς απευθυνόταν στο έθνος του αυτή την εβδομάδα, υπονοώντας την προθυμία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για πρώτη φορά από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της πριν από δύο και πλέον χρόνια.
Ο Ζελένσκι πρότεινε η Μόσχα να στείλει αντιπροσωπεία στην επόμενη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής που ελπίζει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί στην προηγούμενη ειρηνευτική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον περασμένο μήνα, καθώς ο Ζελένσκι είπε ότι τυχόν συνομιλίες θα μπορούσαν να γίνουν μόνο μετά από μια ρωσική απόσυρση από την Ουκρανία. Το Κίεβο ωστόσο έχει ανοιχτό και άλλο μέτωπο.
Ενώ η πρόοδος που σημειώνουν τα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τότε που άρχισαν να φτάνουν αμερικανικά όπλα στη χώρα τον Μάιο, η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό. Ταυτόχρονα, εμμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την προθυμία ορισμένων από τους στενότερους και πιο σημαντικούς συμμάχους της Ουκρανίας, ιδίως των ΗΠΑ και της Γερμανίας να συνεχίσουν να διοχετεύουν πόρους για την υποστήριξη του Κιέβου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν λαμβάνει αρκετή βοήθεια για να κερδίσει τον πόλεμο και επισήμανε ότι η έκβασή του θα καθορίσει το μέλλον πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας. «Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Ξέρουμε ποιο θα ήταν ένα δίκαιο τέλος του πολέμου, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Δεν εξαρτάται μόνο από τον λαό μας και την επιθυμία μας, αλλά και από τα οικονομικά, από τα όπλα, από την πολιτική υποστήριξη, από την ενότητα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον κόσμο», είπε ο Ζελένσκι.
Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζον Χέρμπστ χαρακτήρισε εύλογη της αλλαγή Ζελένσκι ως μία αντίδραση στα όσα εξελίσσονται στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ και στο ενδεχόμενο ο Τραμπ να ανέβει ξανά στην εξουσία.
Ο Τραμπ, ο αντιπρόεδρός του και ο Ζελένσκι
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα έναν ένθερμο επικριτή της αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία, ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του τον Τζει Ντι Βανς. Ο Βανς είχε προηγουμένως προτείνει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία επειδή οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι δεν έχουν την ικανότητα να την υποστηρίξουν. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «θα τελείωνε τον πόλεμο σε μια μέρα», υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να στέλνουν χρήματα στην Ουκρανία χωρίς δεσμεύσεις.
Ταυτόχρονα, προέκυψε ότι η Γερμανία, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία του χρόνου, αν και πρότεινε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών της αναγκών με δάνεια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα έσοδα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που έχουν παγώσει από τις κυρώσεις.
Εάν το χειρότερο σενάριο για την Ουκρανία υλοποιηθεί, εάν δηλαδή οι ΗΠΑ σταματούσαν να παρέχουν βοήθεια, η Ευρώπη δεν ενίσχυε τη βοήθειά της και η Ουκρανία δεν ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, η Ρωσία πιθανότατα θα άρχιζε να έχει πολύ μεγαλύτερα κέρδη.
Μιλώντας στο CNN από το Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν, ο Χερμπστ είπε ότι είναι πιθανό ο Ζελένσκι να προσπαθούσε να προσεγγίσει την πιθανή μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ τονίζοντας ότι θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί εφόσον όμως η συμφωνία που θα πέσει στο τραπέζι είναι δίκαιη. «Πρέπει να υπάρχει μια λογική ειρήνη, η οποία δεν επιτρέπει στους Ρώσους κατακτητές να συνεχίσουν να βασανίζουν, να καταπιέζουν και να δολοφονούν τον κατεχόμενο λαό της Ουκρανίας», είπε.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για βασανιστήρια και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία παρά τα συντριπτικά στοιχεία για το αντίθετο. Ο Χερμπστ είπε ότι εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, η τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ περί υποστήριξης της Ουκρανίας είναι πιθανό να συνεχιστεί, με την παροχή περισσότερης βοήθειας. «Εάν ο Τραμπ νικήσει, δεν ξέρουμε τι θα κάνει. Όμως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του που θα καταλάβουν ότι ο Πούτιν αποτελεί άμεση απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και ότι είναι σημαντικό ή κρίσιμο για τις ΗΠΑ να χάσει ο Πούτιν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που θα μπορούσε να πείσει μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ να συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία.
«Εάν η ομάδα του διακόψει τη βοήθεια και η Ουκρανία καταρρεύσει, αυτό θα είναι μια μεγάλη ήττα για τις ΗΠΑ, που θα προκληθεί από την ομάδα Τραμπ. Και μια ήττα που θα μείωνε την αμηχανία και τη ζημιά που προκάλεσε η ανίκανη αποχώρηση του Μπάιντεν από το Αφγανιστάν. Και θα υπάρχουν άνθρωποι στην ομάδα του που θα το καταλάβουν αυτό», είπε.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι το πακέτο βοήθειας της Ουκρανίας, δηλαδή τα περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο φέτος, θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο έως 18 μήνες, αρκετός χρόνος για την Ουκρανία να ανασυνταχθεί και να ξεκινήσει μια νέα αντεπίθεση.
Επικοινωνία Τραμπ- Ζελένσκι
Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι επικοινώνησαν την Παρασκευή τηλεφωνικά ε τον πρώην πρόεδρο να κάνει λόγο για ένα «πολύ καλό τηλεφώνημα».
Ο Τραμπ είπε ότι «θα φέρει την ειρήνη στον κόσμο και θα τερματίσει τον πόλεμο που έχει κοστίσει τόσες πολλές ζωές», ενώ ο Ζελένσκι φέρεται να δήλωσε ότι συζήτησαν «για το ποια βήματα μπορούν να κάνουν την ειρήνη δίκαιη και πραγματικά διαρκή».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επαναλάβει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ότι θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία αν και με όρους που παραμένουν εντελώς απαράδεκτοι για την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της.
Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν το Κίεβο παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Μόσχα: Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Μεγάλες περιοχές αυτών των περιοχών παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, επομένως ζητά ουσιαστικά από την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη χωρίς μάχη.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα απαιτούσε από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα το Κίεβο να χαρακτηρίσει την πρόταση τουλάχιστον «προσβλητική για την κοινή λογική».
Πηγή: dnews.gr