Τι θα δω, τι θα κάνω στο Λιτόχωρο. Η πανέμορφη κωμόπολη του νομού Πιερίας απλώνεται στην πλαγιά του Μύτικα, της πιο ψηλής κορυφής του Ολύμπου, μαγεύοντας κάθε επισκέπτη με τον μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας στο τοπίο του. Με τη γραφικότητα και την παράδοση να συνοδεύουν κάθε σου βήμα, το Λιτόχωρο είναι σίγουρα ένα μέρος που το πυκνοφυτεμένο σκηνικό του θα αφήσει πλήρως εντυπωσιασμένο από τη πρώτη κιόλας σου ματιά. Πάμε, λοιπόν, να το ανακαλύψουμε.
Το όμορφο Λιτόχωρο κάνει την εμφάνιση του στο χάρτη περίπου έξι αιώνες πριν, όταν στο περιβάλλον του αρχίζουν να κατοικούν άνθρωποι που ασχολούνταν με τη θάλασσα, όπως και αργότερα με την υφαντουργία. Σιγά σιγά ο τόπος αποκτά ιστορική βαρύτητα με την παραμονή του Ρήγα Φεραίου στην περιοχή, αλλά και τουριστική αξία αφού μετατρέπεται σε ένα από τα πιο εκπληκτικά θέρετρα της βορείου Ελλάδος που αξίζει να εξερευνήσεις όλη την διάρκεια του χρόνου.
Ξεκίνα την περιήγηση σου με το καταπράσινο πάρκο Κατούνια που θα βρεις στην είσοδο της Πόλης. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις δύο στον αριθμό μουσεία το λαογραφικό, αλλά και το ναυτικό που θα σε βοηθήσουν να έρθεις σε επαφή με την άρρηκτη σύνδεση της περιοχής με την ναυτιλία και να γνωρίσεις ακόμα περισσότερα ψήγματα της παράδοσης του.
Περπάτησε σπιθαμή προς σπιθαμή τα καλντερίμια φτιαγμένα από πέτρα του παλιού οικισμού του Λιτόχωρου για να θαυμάσεις τα δείγματα της Μακεδονικής αισθητικής σε νεοκλασικά σπίτια μιας άλλης εποχής, τις μικρές σε μέγεθος πλατείες, αλλά και τις πετρόκτιστες βρύσες από τις οποίες στάζει γάργαρο νερό.
Η θρησκευτική παράδοση δεν θα μπορούσε παρά να δίνει το δυναμικό της παρόν στον τόπο αυτό. Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, ο ιερός Ναός των Αγίων αποστόλων με την διάσημη κρήνη του, που προσφέρει το δροσερό νερό της σε κάθε οδοιπόρο, όπως και η μονή του Αγίου Διονυσίου, με το σπουδαίο εκκλησιαστικό της μουσείο, είναι κάποια μόνο από τα προσκυνήματα της κωμόπολης που μπορείς να επισκεφτείς για να βιώσεις όχι μόνο την κατάνυξη αλλά και την ιστορία που τα συνοδεύει.
Λιτόχωρο τι να δω, τι να κάνω στο «σκαλοπάτι» του Ολύμπου
Το Λιτόχωρο είναι αναμφίβολα άρρηκτα συνδεδεμένο με το βουνό των δώδεκα θεών. Ο Εθνικός δρυμός του Ολύμπου πέραν της ομορφιά του σκηνικού του, περιλαμβάνει ένα πλήθος από χιλιάδες φυτά και σπάνια ζώα, με αποτέλεσμα η Unesco να το ανακηρύξει διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας τηνδεκαετία του 1980. Η θέση με το όνομα Μύλοι είναι αυτή που δίνει το σήμα για την εξερεύνηση του υπέροχου φαραγγιού του Ενιπέα, ακολουθώντας μια άκρως εντυπωσιακή διαδρομή. Η πεζοπορία στο μονοπάτι Ε4 είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Σε λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα και απολαμβάνοντας ένα σκηνικό με καταρράκτες, χαράδρες και γέφυρες φτιαγμένες από ξύλο θα φτάσεις στις μαγικές πηγές του Ενιπέα στη θέση Πριόνια, με υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.000 μέτρα, όπου μπορείς να κωπηλατήσεις στα κρυστάλλινα νερά του.
Ακολούθησε τη διασταύρωση του Γκορτσιά λίγα χιλιόμετρα νωρίτερα, για να βιώσεις την άγρια όψη της ομορφιάς του θεϊκού όρους, σε όλο της το μεγαλείο, όπως και του μυθικού οροπεδίου των μουσών που φτάνει τα 2.600 μέτρα υψόμετρο το οποίο ο θρύλος θέλει τόπο κατοικίας των εννέα ομώνυμων πλασμάτων της μυθολογίας. Εκτός από πεζοπορία το επιβλητικό περιβάλλον του πιο ψηλού βουνού της χώρας, δίνει ένα πλήθος από επιλογές δραστηριοτήτων για να ζήσεις την εμπειρία στο μέγιστο, με την ορειβασία και την αναρρίχηση, ακόμα και στις πίστες του αθλητικού κέντρου του Λιτόχωρου, να παραμένουν ψηλά στην κορυφή, όσων πρέπει να τολμήσεις.
Λιτόχωρο: Ώρα για φαγητό στις πολλές ταβέρνες
Μετά το «τι θα δω και τι θα κάνω», ήρθε η ώρα του φαγητού. Πού θα φάω; Το Λιτόχωρο χάριν της στρατηγικής του θέσης που συνδυάζει το βουνίσιο με το θαλασσινό τοπίο έχει μια ποικιλία από πιάτα για να δοκιμάσεις. Η παρουσία του Ολύμπου σου προσφέρει απλόχερα την επιλογή να γευματίσεις, διαλέγοντας κρέας με τη γίδα ή τον τράγο βραστό να αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά πιάτα. Κατσικίσιο τυρί και χειροποίητες πίτες έρχονται να συμπληρώσουν ένα πεντανόστιμο τραπέζι. Η παραλιακή όψη του Λιτόχωρου έρχεται να σου προσφέρει με την μεριά της, την εναλλακτική της φρέσκιας τσιπούρας, αλλά και της ντόπιας λιχουδιάς μύδια σαγανάκι. Στην περιοχή θα βρεις δεκάδες ταβέρνες, για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.
Αθήνα – Λιτόχωρο απόσταση και διαμονή
Πώς θα φτάσεις εκεί: Για να βρεθείς στο Λιτόχωρο θα πάρεις την Εθνική Οδό Ε75. Το ταξίδια στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα έχει διάρκεια περίπου 4 ώρες, με την απόσταση να είναι 419 χλμ. Απέχει 92 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.
Η κωμόπολη είναι σίγουρα ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς, που αξίζει να επισκεφτείς για να νιώσεις κι εσύ πως είσαι… ένας δέκατος τρίτος θεός. Στο Λιτόχωρο υπάρχουν ξενοδοχεία που θα καλύψουν τις ανάγκες των ταξιδιωτών – και μάλιστα ξεκινούν από χαμηλό μπάτζετ. Και μην ξεχνάς πως κάθε φορά, την απάντηση στην, προκειμένη περίπτωση, ερώτηση «Λιτόχωρο τι θα δω και τι θα κάνω», τη δίνει ο ίδιος ο τόπος. Αρκεί να τον επισκεφθείς!
Πηγή: exploringgreece.tv