Στη Λάρισα τελούνται περίπου 10 βαπτίσεις ενηλίκων αλλόθρησκων ετησίως. Ο νηπιοβαπτισμός είναι μυστήριο που άπαντες γνωρίζουν τη διαδικασία, αλλά στην περίπτωση των ενηλίκων και ιδιαίτερα των αλλόθρησκων τα πράγματα διαφοροποιούνται. Πριν λίγα χρόνια, η βάπτιση ενηλίκων ήταν σπάνιο γεγονός, με την αλλαγή των συνθηκών όμως, τον μεγάλο πληθυσμό μεταναστών και γενικότερα αλλόθρησκων που διαμένουν στη χώρα, είναι πλέον σύνηθες.
Πώς γίνεται όμως μια βάπτιση ενηλίκου που επιθυμεί να βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος; Το γεγονός ότι πρόκειται για ενήλικο άτομο αλλάζει από μόνο του τη διαδικασία. Μέχρι πρόσφατα στη Λάρισα η βάπτιση ενηλίκων τελούνταν σε οποιοδήποτε ιερό ναό της πόλης σε ειδικές μεγάλες κολυμπήθρες όπου ο βαπτιζόμενος έπρεπε να μπει ανεβαίνοντας σε σκάλα. Πλέον όμως εδώ και αρκετούς μήνες, από τον περασμένο Μάιο, η Λάρισα διαθέτει βαπτιστήριο ενηλίκων που λειτουργεί στο υπόγειο του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στους Αμπελόκηπους.
Σύμφωνα με τον π. Αχίλλιο Μουρτζανό το μυστήριο της βάπτισης ενηλίκων είναι διαφορετικό στους μουσουλμάνους και διαφορετικό στους Καθολικούς. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται όλη η διαδικασία κανονικά και ο βαπτιζόμενος μπαίνει στο βαπτιστήριο με λευκά ρούχα και καταδύεται-βυθίζεται στο νερό, ενώ οι Καθολικοί που επιθυμούν να βαπτισθούν Χριστιανοί Ορθόδοξοι παίρνουν το χρίσμα, που μοιάζει με το μυστήριο της θείας κοινωνίας. Πρόσφατα στο βαπτιστήριο του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής βαπτίστηκε ο παίκτης της ΑΕΛ Κοσσονού, του μυστηρίου όμως προηγήθηκε η Κατήχηση που είναι υποχρεωτική σε περίπτωση που κάποιος αλλάζει θρήσκευμα.
Αναλυτικότερα, για τη βάπτιση ενηλίκων, αλλοδαπών ή μη, είναι υποχρεωτική η κατάθεση στο Γραφείο της Ιεράς Μητροπόλεως της σχετικής δίγλωσσης (στα ελληνικά και αγγλικά) αίτησης, με συμπληρωμένα όλα τα στοιχεία του αιτουμένου τη Βάπτιση, υπογεγραμμένης από αυτόν.
Η εν λόγω αίτηση υποβάλλεται με διαβιβαστικό του Εφημέριου της Ενορίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η «Κατήχηση» του αιτουμένου και η μύησή του στα Δόγματα και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.
Ο εφημέριος θα κάνει έλεγχο των στοιχείων ταυτότητας και του θρησκεύματος του ενδιαφερόμενου (όπως κάνει έλεγχο στα δικαιολογητικά του Γάμου). Ειδικότερα στο σημείο αυτό: – Ο/η αιτών/ούσα πρέπει να είναι ενήλικος/η. Εάν όχι, θα υπογράφουν οι γονείς ή οι σύμφωνα με τον νόμο κηδεμόνες, σχετική υπεύθυνη δήλωση. – Θα ελέγχεται η ταυτότητά του/της (ή το διαβατήριο) για τα πλήρη στοιχεία του/της (τόπος, χρόνος γέννησης, γονείς, κ.λπ.). Σε πολλές περιπτώσεις, θα γίνεται αίτημα προσαγωγής Ληξιαρχικής πράξης γέννησης, εφ’ όσον από το Διαβατήριο ή από άλλα επίσημα έγγραφα δεν αποδεικνύονται απολύτως τα απαιτούμενα στοιχεία.
Για τους αλλοδαπούς θα ελέγχεται επακριβώς αν τυχόν έχει προηγηθεί βάπτισμα, προκειμένου να κριθεί αν θα γίνει μόνο χρίσμα ή και βάπτισμα.
Μετά τον έλεγχο αυτόν, θα υπογράφει ο/η αιτών/ούσα τη σχετική έντυπη αίτηση και θα προσυπογράφει ο εφημέριος, ο οποίος στη συνέχεια θα διαβιβάζει την αίτηση προς έγκριση στην Ιερά Μητρόπολη.
Ο/Η ανάδοχος να είναι του ίδιου φύλου με τον/την βαπτιζόμενο/μενη ή σε κάθε περίπτωση να δίνεται πολλή προσοχή στην ευσέβεια και το ήθος του/της και στα καθήκοντα που αναλαμβάνει, σε σχέση με τον μέλλοντα να βαπτισθεί.
Ο Κατηχητής Ιερέας θα προβεί στη βάπτιση μόνο όταν κρίνει υπεύθυνα ότι ο Κατηχούμενος είναι έτοιμος και αφού προηγηθεί σχετική γραπτή άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως.
Μετά την τέλεση του Ιερού Μυστηρίου του Βαπτίσματος ο/η νεοφώτιστος/νεοφώτιστη να κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων.
Για όσους βαπτίζονται, το Χρίσμα θα ακολουθεί αμέσως μετά το Μυστήριο του Βαπτίσματος, ενώ στην περίπτωση που ο προσερχόμενος στην Ορθόδοξη Εκκλησία προέρχεται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα τελείται μόνον το Μυστήριο του Χρίσματος, αφού βέβαια προηγείται απ’ αυτόν η υπογραφή σχετικού λίβελλου.
Όπως είναι φυσικό και όπως γίνεται και για τους Γάμους, τα ξενόγλωσσα πιστοποιητικά, έγγραφα, κ.λπ. ζητούνται μεταφρασμένα και κυρωμένα νομίμως από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή: eleftheria.gr