Στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ του υποδιοικητή της 5ης Υ.Π.Ε. κ. Στ. Παπαγεωργίου και των υπευθύνων – εκπροσώπων των φορέων των νεοσύστατων Κινητών Μονάδων, τέθηκαν θέματα, που έχουν σχέση με την στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Ο υποδιοικητής της 5ης Υ.Π.Ε. συνεργάζεται από την πρώτη στιγμή με τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κκ. Ε. Δαρδιώτη (αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας) και Ν. Χριστοδούλου (αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής) καθώς και με τον διοικητή του Γ.Ν. Λάρισας κ. Γρ. Βλαχάκη με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεμβάσεων.
Στα πλαίσια της εν λόγω συνάντησης, ανατέθηκαν στα εμπλεκόμενα κλιμάκια η περιοχή δράσης τους, με γενικό στόχο την διερεύνηση και κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των πληγέντων. Τα κλιμάκια στελεχώνονται κατά βάση από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και σε συνεργασία με τις υγειονομικές μονάδες της Υ.Π.Ε., η δράση τους εποπτεύεται και συντονίζεται από τον αρμόδιο υποδιοικητή.
Το πεδίο δράσης των κλιμακίων έχει ως εξής: ΕΠΑΨΥ Δήμος Λάρισας (περιοχές Αγίου Θωμά, Νέας Σμύρνης και Φαλάνης) Δήμος Κιλελέρ Δήμος Αγιάς 6937338670 dcanoia@epapsy.gr, ΘΕΨΥΠΑ Δήμος Φαρσάλων καθώς και χωριά της ευρύτερης περιοχής 2410 627363 690 7375376 kinitimonadathepsypa@gmail.com, ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ Ν. Μαγνησίας (πλην Σποράδων όπου θα λειτουργεί επικουρικά η ήδη υπάρχουσα κινητή μονάδα) 2421 031993 693 6708485 grammicovid@gmail.com, ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ (με 2 κινητά κλιμάκια) Ν. Τρικάλων (συμπεριλαμβανομένης της δομής φιλοξενίας Κουτσοχερου) Ν. Καρδίτσας 2431 073385 s.gratsani@yahoo.gr, Κ.Ψ.Υ. Λάρισας Δήμος Λάρισας (Γιάννουλη) καθώς και φιλοξενούμενους πλημμυροπαθείς σε ξενοδοχεία της πόλης της Λάρισας 2410 611002 698 5198663 katoikonnosileia-kpsylar@ghl.gr και “Χαμόγελο του Παιδιού” Κάλυψη ειδικών αναγκών ανηλίκων και των οικογενειών τους στην περιοχή της Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας 1056 Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS thessalia@hamogelo.gr
Οι νέες κινητές μονάδες θα βρίσκονται σε συνεργασία με τις ήδη υπάρχουσες (ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ – Τρίκαλα, ΔΙΟΔΟΣ – Βόλος, ΑΠΟΣΤΟΛΗ – Καρδίτσα) όπως και με τις Ψυχιατρικές Κλινικές των Π.Γ.Ν. Λάρισας και Γ.Ν. Βόλου και με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας. Τα κινητά κλιμάκια, ανά δεκαπενθήμερο, θα προσκομίζουν απολογιστικές αναφορές των πεπραγμένων καθώς και τις ανάγκες των πλημμυροπαθών ενώ συνδυαστικά θα πραγματοποιούνται συσκέψεις εργασία ανά είκοσι ημέρες με απώτερο στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών την έγκαιρη και άμεση επίλυση των προβλημάτων των πληγέντων.
Πηγή: ertnews.gr