Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν παθήσεις του καρδιακού μυός και των αιμοφόρων αγγείων.Βασική αιτία της κλινικής εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι η αθηροσκλήρυνση των αρτηριών. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων διακρίνονται σε τροποποιήσιμους και σε μη τροποποιήσιμους (ηλικία, φύλο, ατομικό και οικογενειακό ιστορικό). Tα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, παρόλο που έγιναν πολλές βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων θεραπειών καρδιολογικών προβλημάτων τα τελευταία χρόνια. Δεδομένου του υψηλού ποσοστού θανάτων που προκαλούν προβάλλει ως απαραίτητη η λήψη μέτρων πρόληψης τα οποία περιλαμβάνουν:
- Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 50%.
- Μεσογειακή διατροφή Είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που δίνει έμφαση στην κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων, ελαιόλαδου, φρούτων, λαχανικών και σπόρων. Περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέατος και τη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Περιέχει τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών και υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα με κύρια πηγή το ελαιόλαδο.
- Τακτική άσκηση Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την αθλητική καρδιολογία που δημοσιεύθηκαν το 2020, όλα τα υγιή άτομα θα πρέπει να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά/την εβδομάδα μέτριας-έντονης ή 75 λεπτά/την εβδομάδα έντονης αερόβιας άσκησης ή ισοδύναμο συνδυασμό. Το ίδιο συνιστάται και για ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, που είναι σε φόρμα και δεν έχουν παθήσεις που περιορίζουν την κινητικότητά τους.
- Έλεγχος της χοληστερόλης: Η χοληστερόλη αποτελεί βασικό συστατικό της αθηρωματικής πλάκας που προκαλει τη στένωση των αρτηριών. Μία μείωση κατά 10% της ολικής χοληστερόλης ελαττώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά 30%. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία θα πρέπει τα επίπεδα της LDL-c <55 mg/dL σε ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου με δυσλιπιδαιμία,, LDL-c <100 mg/dL σε άτομα μετρίου καρδιαγγειακού κινδύνου και LDL-c <116 mg/dL σε άτομα χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.
- Έλεγχος αρτηριακής πίεσης.Όπως και με τη χοληστερόλη, όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης της στεφανιαίας νόσου.
- Διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος .
- Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ: Η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος σχετίζεται με την ισχαιμική νόσο του μυοκαρδίου, την υπέρταση, τη μυοκαρδιοπάθεια και τον αιφνίδιο θάνατο.
- Έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη. Πραγματοποιούμε τις απαραίτητες εξετάσεις για τον έλεγχο, διότι θεωρείται παγκοσμίως ισχυρός και ανεξάρτητος παράγων κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Η καλή ρύθμιση του σακχάρου συμβάλλει στην πρόληψη τόσο της μικροαγγειοπάθειας όσο και της μακροαγγειοπάθειας που προκαλεί.
- Τακτική καρδιολογική παρακολούθηση με εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου του κάθε ατόμου.
της Μελίνας Νταλαπάσχα, Καρδιολόγου, Επιστημονικά Υπεύθυνης Καρδιολογικού Τμήματος & Διευθύντριας Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας