Ετοιμάζουν την άδεια πλέον δομή του Κουτσόχερου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr – Στα αντίσκηνα του Γριζάνου οι πληγέντες ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά
Η περιοχή της Φαρκαδόνας δεν είναι η πρώτη φορά που έχει πληγεί από φυσικά φαινόμενα. Θυμίζουμε ότι μόλις πριν μερικά χρόνια ο σεισμός έστειλε πολλές οικογένειες στα κοντέινερ ως προσωρινή υποτίθεται λύση, χωρίς μέχρι σήμερα ωστόσο να έχει δοθεί.
Έτσι, φτάσαμε οι σεισμόπληκτοι να έχουν γίνει και πλημμυρόπληκτοι, κι ενώ Κεραμίδι, Πηνειάδα και μέρος της Φαρκαδόνας είναι περιοχές που πλέον δύσκολα κατοικούνται.
Πού ζούνε οι πληγέντες;
Μέχρι τώρα αρκετοί κάτοικοι που έμειναν άστεγοι, φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία των Τρικάλων από όπου όμως τους ζητήθηκε να φύγουν και να εγκατασταθούν στον καταυλισμό του Γριζάνου. Οι σκηνές έχουν γεμίσει με πληγέντες, οικογένειες που δεν έχουν πλέον πού να σταθούν ανάμεσά τους παιδιά που κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία τους.
Πάνω από 100 άτομα ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά περιμένουν τι θα απογίνουν, έχοντας χάσει τα πάντα. Τις αγροτικές δουλειές τους, το σπίτι τους, τις στάνες τους.
Όπως αναδεικνύει το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr, οι ελπίδες τους ότι θα επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή στερεύουν. Σε ένα βαθμό φταίει η προηγούμενη εμπειρία του σεισμού για πολλούς, καθώς επίσης και η αδιάφορη στάση της πολιτείας με σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις και άμεση αντίδραση.
Για παράδειγμα, αυτός ο κόσμος αποζημειώθηκε ενδεχομένως για τις κατεστραμμένες οικοσυσκευές ωστόσο δεν έχει περάσει ακόμη κλιμάκιο για να πιστοποιηθεί αν είναι κατοικίσιμη η κατοικία τους ή όχι αλλά και δεν έχουν λάβει απάντηση για το πώς θα στηριχτούν να την ξαναχτίσουν ή να την επισκευάσουν.
Τι θα απογίνουν λοιπόν;
Πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση προχώρησε στην εκκένωση του οικισμού προσφύγων στο Κουτσόχερο αγνοώντας και εκεί ότι πρόκειται για ανθρώπους που έζησαν τον εφιάλτη του πολέμου και μόλις είχαν μπει σε έναν ρυθμό ζωής όπως το να εργάζονται σε χωράφια της περιοχής.
Ο οικισμός, προορίζεται για τους πληγέντες. Κι ενώ ο δήμος Φαρκαδόνας και οι κάτοικοι έχουν πει ότι δεν το εγκρίνουν ως λύση η πολιτεία συνεχίζει ως σήμερα σαν να μην άκουσε, σαν να μην ακούει…
Αυτή τη στιγμή έχουν μπει συνεργία που αλλάζουν στρώματα, καθαρίζουν και απολυμαίνουν τους χώρους στο Κουτσόχερο. Προφανώς, το σχέδιο λοιπόν είναι αυτό. Με την πρώτη σταγόνα βροχής, οι πληγέντες να μεταφερθούν στο Κουτσόχερο.
Για πόσο όμως πρόσφυγες στον τόπο τους;
Οι κάτοικοι, όπως αναφέρουν και στο Trikalanews.gr, που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σπίτι, χωριό και πλέον …νομό και δήμο αφού το Κουτσόχερο ανήκει στη Λάρισα, ζητούν να υπάρξει άμεση επέμβαση στα πληγέντα χωριά. Να σωθεί ό,τι σώζεται και άμεσα να αρχίσουν οι παρεμβάσεις στα σπίτια ή και να δομηθούν καινούργια όπου χρειάζεται.
Θα ακουστούν; Ή θα καταλήξουμε η περιοχή της Φαρκαδόνας να είναι επισήμως μια περιοχή καταυλισμών στην καρδιά της Ελλάδας για πάντα;
Πηγή: Trikalanews.gr