Στην εκπομπή του Alpha «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη φιλοξενήθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, όπου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεναγήθηκε είχε την ευκαιρία να φιλοξενηθεί στους εκθεσιακούς χώρους του.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έξι ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, μίλησε στον γνωστό δημοσιογράφο, αναφερόμενος αρχικά στη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Ερωτηθείς για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση «ότι δεν έβαλε μυαλό», καθώς λίγο καιρό μετά την εθνική τραγωδία διορίστηκε εκτός ΑΣΕΠ κόρη ενός αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ.
Το κράτος κατήντησε κομματικό φέουδο δήλωσε με αφορμή με την τοποθέτηση του σταθμάρχη, την οποία έσπευσε ο «υπουργός των Τεμπών» -όπως χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή- να τη νομιμοποιήσει με νέα απόφαση μετά το ατύχημα «αποδεικνύοντας την ενοχή του». Αναφέρθηκε επίσης στην υποψηφιότητά του στις Σέρρες υπογραμμίζοντας πως η παραίτησή του δεν μπορεί να θεωρείται «κολυμπήθρα του Σιλωάμ».
«Πώς είναι δυνατόν να παραιτείται ο Καραμανλής και μετά από 20 ημέρες να μπαίνει στο ψηφοδέλτιο. Αναρωτιέμαι, τόσο πολύ μετράει το όνομα σου; Τόσο σημαντικό είναι για αυτή τη χώρα αν είσαι γόνος οικογένειας ή όχι;”, ανέφερε χαρακτηριστικά για την τραγωδία των Τεμπών και την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη από τη Λάρισα του Αλέξη Τσίπρα στον Σταύρο Θεοδωράκη:
«Το 2012, αυτό που υπερίσχυε ήταν η αισιοδοξία της βούλησης και όχι η αισιοδοξία της γνώσης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «εμείς κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που έχει βρεθεί η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά».
«Η μεγάλη ευκαιρία που θα μπορούσε να υπάρξει στον τόπο για να δούμε το θέμα του κράτους, θα πρέπει να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας…», είπε στη συνέχεια. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να δεχτώ ότι υπάρχει μια γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας… Αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι».
«Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια, οι θεσμοί της αξιοκρατίας που όλοι θα πρέπει να τους τηρούμε… Να πάμε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας, όπου η Βουλή θα έχει σημαντικό ρόλο, τα κόμματα θα κυβερνούν με διαφάνεια. Για να αξιολογούνται οι άνθρωποι, αλλά για να γίνει αποδεκτό από τους δημοσίους υπαλλήλους θα πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια και με καθαρές προθέσεις».
«Οι Πανελλαδικές είναι ίσως η πιο αδιάβλητη διαδικασία σε αυτή τη χώρα, αλλά ίσως και η πιο άδικη γιατί τα παιδιά σε τρεις ώρες θα καθορίσουν το μέλλον τους. Πιστεύω ότι για τις σχολές χαμηλής ζήτησης πρεπει να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης. Σε μία σειρά από σχολές, βλέπουμε τμήματα να φυτοζωούν… Θα κλείσουν, θα μαραζώσουν».
Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Έχει ευθύνη και η πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Αντί να δώσει 30 εκατ. για τις φοιτητικές εστίες ή για να προσλάβει καθηγητές, τα έδωσε εκεί.
Θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν μπορεί να έχεις καλά πανεπιστήμια, χωρίς δημόσιες δαπάνες… Δεν μπορεί να φτιαχτεί ελληνικό Χάρβαρντ. Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.000 δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΙΕΚ… φούφουτος και αυτό δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα μου».