Η Εύα Καϊλή θέλει πίσω τη δουλειά της στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό αναφέρει άρθρο του Politico για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή που κατηγορείται για σκάνδαλο cash-for-influence.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι μια από τους βασικούς υπόπτους για το λεγόμενο Qatargate και σύμφωνα με τους συνηγόρους της θα επιχειρήσει σύντομα να άρει τον κατ΄οίκον περιορισμό ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως ευωβουλευτής. Η ίδια παραμένει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διατηρεί όλα της τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου και του μισθού της από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ μπορεί ακόμα και να ψηφίσει.
Δύο άλλοι πολιτικοί οι οποίοι επίσης βρίσκονται υπό έρευνα για το συγκεκριμένο σκάνδαλο –ο Βέλγος Marc Tarabella και ο Ιταλός Andrea Cozolino– θα μπορούσαν σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εύας Καϊλή.
Ήδη από την Τρίτη, ο Tarabella δεν θα χρειάζεται πλέον να φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι και θα μπορεί να φύγει από τον κατ’ οίκον περιορισμό, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι και ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι έβγαλε το «βραχιολάκι επιτήρησης», κατηγορούμενος για το ίδιο σκάνδαλο.
Οι Ταραμπέλα, Κοτσολίνο και Καϊλή εξακολουθούν να κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Όμως, όπως λέει το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου, «παραμένουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με όλα τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του σε ισχύ».
Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όλοι τους πληρώνονται κανονικά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ – και μπορούν ακόμα να ψηφίσουν.
Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης –Pier Antonio Panzeri– έπαψε να είναι ευρωβουλευτής το 2019 μετά από 15 χρόνια θητείας.
Πώς θα γυρίσουν στο Ευρωκοινοβούλιο
Δεδομένου ότι τα μέτρα εξ αποστάσεως εργασίας που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν λήξει, οι ευρωπαίοι βουλευτές δεν μπορούν πλέον να ψηφίζουν από το σπίτι ή αν βρίσκονται εκτός Βελγίου – πράγμα που σημαίνει ότι οι τρεις εν ενεργεία βουλευτές θα μπορούσαν να αναλάβουν πλήρως τα καθήκοντά τους μόνο εάν αρθούν οι όροι του κατ’ οίκον περιορισμού.
Ανεξάρτητα από αυτό, η επιστροφή των πολιτικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να είναι ένας δύσκολος αγώνας, καθώς θα πρέπει να πείσουν τις αρχές ότι δεν θα πρέπει πλέον να υπόκεινται σε κράτηση στο σπίτι, σημειώνει το Politico.
Και οι τρεις ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών διεγράφησαν στον απόηχο του σκανδάλου. Η κοινοβουλευτική ομάδα πάντως νίπτει τας χείρας της για το μέλλον τους.
Όταν ρωτήθηκε για την προοπτική επιστροφής των τριών στο Κοινοβούλιο, η Iratxe García Perez, πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μέλη της ομάδας μας, επομένως δεν ξέρω τίποτα για αυτό και η ομάδα δεν θα κάνει τίποτα για αυτό».
Σε ένδειξη του πόσο πολιτικά τοξική θα μπορούσε να είναι αυτή η κίνηση, αρκετοί ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Renew αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν το θέμα.
Οι προτεραιότητες της Καϊλή
«Η Εύα Καϊλή ξαναφτιάχνει τη ζωή της έχοντας τρεις προτεραιότητες: α) να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε στον ψυχικό κόσμο του παιδιού της η τετράμηνη απουσία της β) να τεκμηριώσει την αθωότητά της γ) να επιστρέψει ενεργά στα καθήκοντά της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφεραν σε γραπτή τους δήλωση οι δικηγόροι της Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Τον περασμένο μήνα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό εν αναμονή της δίκης. Τώρα μένει με την κόρη της στο διαμέρισμά της στην Rue Wiertz των Βρυξελλών, μόλις 100 μέτρα από τα κεντρικά κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Και εκεί είναι που φιλοδοξεί να επιστρέψει.
Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο με την κατηγορία για δωροδοκία από ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου.
Ο ελληνικός νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρξει οριστική καταδίκη – αφού εξαντληθούν πλήρως όλες οι πιθανές προσφυγές – προτού αφαιρεθεί τελικά κάποιος από τη θέση του βουλευτή.
Ένας άλλος Έλληνας ευρωβουλευτής, ο Ιωάννης Λαγός από το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης στην Ελλάδα, αφού καταδικάστηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Δεν μπορεί να ασκήσει κοινοβουλευτικά καθήκοντα από τη φυλακή – αλλά άσκησε έφεση κατά της δικαστικής ετυμηγορίας και παραμένει ευρωβουλευτής.
«Κανένα από τα υπό εξέταση θέματα δεν δικαιολογεί θεσμικά την παραβίαση του δικαιώματος της Καϊλή να συμμετέχει ως αιρετή σε όλες τις διαδικασίες», ανέφεραν οι δικηγόροι της.
Οι όροι του κατ’ οίκον περιορισμού της σημαίνουν ότι μπορεί να δέχεται επισκέψεις από την οικογένεια και τους δικηγόρους και να επικοινωνεί ελεύθερα μέσω τηλεφώνου το οποίο ωστόσο παρακολουθείται από τις βελγικές αρχές.
Οι δικηγόροι της Καϊλή δήλωσαν ότι θα υποβάλουν αίτημα για αφαίρεση του ηλεκτρονικού της βραχιολιού ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών τις επόμενες εβδομάδες. Στόχος της είναι να ξεκινήσει τη διαδικασία για την επαναφορά των καθηκόντων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.
Ένα άτομο κοντά στο γραφείο της, το οποίο μίλησε στο Politico υπό όρους ανωνυμίας λόγω της εξαιρετικά ευαίσθητης φύσης του θέματος, είπε ότι η Εύα Καϊλή επικοινώνησε με πέντε πρώην βοηθούς της για να τους ρωτήσει αν θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά της. Όλοι αρνήθηκαν.
Κύριο εμπόδιο ο κατ’ όικον περιορισμός
Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Marc Tarabella μεταφέρθηκε επίσης τον Απρίλιο από φυλακή της Βαλλονίας σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο δήμο Anthisnes κοντά στη Λιέγη, όπου ήταν δήμαρχος μέχρι να παραιτηθεί λόγω της έρευνας του σκανδάλου.
Χθες Τρίτη, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να παρακολουθείται από ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι ο Tαραμπέλα θα ξαναρχίσει αμέσως τις εργασίες στο Κοινοβούλιο, ένα μέλος του κύκλου του που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης και νομικής φύσης του θέματος, είπε: «Φαντάζομαι ναι». Αλλά το άτομο πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τις συνθήκες της αποφυλάκισής του – οι οποίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί στον ευρωβουλευτή.
«Θέλει να δουλέψει», είπε άνθρωπος του. «Είναι μια κατάσταση με την οποία δεν είναι απαραίτητα εύκολο να ζεις, για κάποιον που έχει δουλέψει όλη του τη ζωή», πρόσθεσε το άτομο.
Έχοντας αποκλειστεί όλοι από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Kαϊλή, Tarabella και Cozzolino έχασαν τις θέσεις τους σε διάφορες επιτροπές και αντιπροσωπείες του Κοινοβουλίου.
Μάλιστα, μετά τη διαγραφή τους από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών εντάχθηκαν αυτομάτως στην ομάδα των 47 μεμονομένων ανεξάρτητων ευρωβουλευτών.
Το άτομο από τον κύκλο του ευρωβουλευτή Ταραμπέλα, ανέφερε πως από τη μέρα αποφυλάκισής του, παρακολουθεί την πρόοδο της ολομέλειας και της επιτροπής αλιείας στην οποία συμμετέχει τώρα και θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να προτείνει νομοθετικές τροποποιήσεις με την ομάδα του.
Είναι σε θέση να επικοινωνεί ελεύθερα με άλλους ευρωβουλευτές – αλλά όχι με οποιονδήποτε κατηγορείται για την υπόθεση Qatargate.
Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοζολίνο παραμένει επίσης σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Νάπολη και του απαγορεύεται η επικοινωνία με όλους εκτός από την οικογένειά του και τον δικηγόρο του.
«Εάν [η αστυνομία] τον ελέγξει [Κοζολίνο] και προκύψει ότι έχει επαφές με τρίτους, τα μέτρα [κατ’ οίκον περιορισμό] θα ενισχυθούν», δήλωσε στο POLITICO ο δικηγόρος του, Vincenzo Domenico Ferraro.
Ο Ιταλός ευρωβουλευτής δεν έχει ανακριθεί ακόμη, καθώς έφυγε από το Βέλγιο πριν τεθεί υπό κράτηση στην Ιταλία και η υπόθεσή του έχει oδηγηθεί σε παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλών και Βέλγων δικαστών.
Τα ιταλικά δικαστήρια ανέβαλαν πρόσφατα, για πέμπτη φορά, την απόφαση για την έκδοσή του στο Βέλγιο, με την επόμενη ακρόαση να είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 16 Μαΐου.
Πηγή: ieidiseis.gr