Σε αποκριάτικους ρυθμούς πάλλεται πλέον η καρδιά της Ελλάδας. Απ’ άκρη σ’ άκρη, ολόκληρη η χώρα ετοιμάζεται για τρικούβερτο καρναβαλικό ξεφάντωμα αυτό το τριήμερο. Αφήνοντας όλους τους περιορισμούς των προηγούμενων χρόνων κατά μέρος, πολλές περιοχές της Ελλάδας, που έχουν μακρά και πλούσια καρναβαλική παράδοση, υποδέχονται ήδη ντόπιους και επισκέπτες.
Πάτρα, η βασίλισσα του καρναβαλιού
Είναι αδύνατον να πεις τη λέξη καρναβάλι και να μην σκεφτείς αμέσως την Πάτρα. Η πόλη που συνδέθηκε με τις Απόκριες όσο καμία άλλη, προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να λάβουν μέρος στους πολυήμερους εορτασμούς.
Φέτος, μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγο της πανδημίας του Κορωνοιού ο μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας επιστρέφει. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: παρελάσεις, θέατρα δρόμου, σοκολατοπόλεμο, ενώ την Κυριακή της Αποκριάς οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου που θα σημάνει και την λήξη των εκδηλώσεων.
Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, τα Κούλουμα γιορτάζονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης, λίγο πριν την τελετή απονομής των βραβείων της μεγάλης παρέλασης και το καθιερωμένο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.
Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Ξάνθη, συνύπαρξη του παραδοσιακού με το νέο
Όσοι έχουν βρεθεί στο Ξανθιώτικο καρναβάλι λένε ότι δεν υπάρχει άλλο σαν κι αυτό. Η Ξάνθη διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Β. Ελλάδος και το δεύτερο μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κορυφαία στιγμή των εορτασμών είναι φυσικά η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση.
Φέτος, δεκάδες πληρώματα με χιλιάδες μεταμφιεσμένους όλων των ηλικιών, μετά από απουσία τριών χρόνων λόγω της πανδημίας, συνοδεύουν τον βασιλιά καρνάβαλο. Η θεαματική πομπή εισέρχεται πανηγυρικά στην πόλη παρουσιάζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές συναυλίες, παραδοσιακά γλέντια, βραδιές λαογραφίας, θεατρικές παραστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 58 χρόνια του θεσμού, «Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι», ο οποίος αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης στην Ξάνθη, μέσα από τη συνύπαρξη του παραδοσιακού με το νέο. Η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Την Καθαρά Δευτέρα, η Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης υποδέχεται τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης και όσους επιθυμούν να να περάσουν την ημέρα σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά του φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου. Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους Σταυρούπολης «Ορφέα», «Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης» και τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κομνηνών» διοργανώνει στη Δ.Ε. Σταυρούπολης από το πρωί εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ήχους συνοδευόμενους με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.
Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Ρέθυμνο, ένα καρναβαλικό ταξίδι στο παρελθόν
Με πάνω από 100 χρόνια ζωής, το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι εκφράζει γλαφυρά τις πτυχές της ιστορίας της πόλης, μιας ιστορίας πολυδιάστατης και πολυπολιτισμικής, που σε ταξιδεύει πίσω σε ένα μαγευτικό παρελθόν, μακρινό, αλλά τόσο γνώριμο. Από την Αναγέννηση, στην Commedia Dell’Arte, και από τα αρχαία Ρωμαϊκά Saturnalia στις τελετουργίες των Μινωικών χρόνων.
Το Ρέθυμνο κάθε χρόνο διοργανώνει ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της χώρας, με τον αριθμό των καρναβαλιστών να αγγίζει τους 15.000. Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει μια σειρά από πλούσιες εκδηλώσεις. Οι εορτασμοί κορυφώνονται με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα γίνει στην πόλη στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου.
Την Καθαρά Δευτέρα, στην παραλία Καμάρι διοργανώνεται η μάχη των χαρταετών, ενώ στο γήπεδο του Τσεσμέ, ο πολιτιστικός σύλλογος «Νέας Γενιάς» διοργανώνει μεγάλη παραδοσιακή γιορτή με ζωντανή Κρητική μουσική.
Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Τύρναβος, καρναβάλι με Διονυσιακές ρίζες
Ερωτικό άρωμα έχει πάντοτε το καρναβάλι στον Τύρναβο, όπου αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα το έθιμο του μπουρανιού και αποτελεί την κορύφωση του γνωστού Τυρναβίκου Καρναβαλιού. Σεμνοτυφίες και συστολές την ημέρα εκείνη δεν χωρούν, λένε όσοι ασχολούνται ενεργά με το έθιμο. Οι ντόπιοι παραδοσιακά κρατούν στα χέρια τους μεγάλους φαλλούς και πειράζουν τους επισκέπτες, ενώ όλα όσα πωλούνται εκείνη την ημέρα στον Τύρναβο, μπουκάλια με τσίπουρο και κρασί, κουλούρια, γλυκά και γλειφιτζούρια, έχουν το σχήμα φαλλού και μάλιστα γίνονται, ανάρπαστα, για το καλό της χρονιάς.
Οι ρίζες του μπουρανίου, κατά μία εκδοχή, είναι Διονυσιακές, ενώ κατά μία άλλη εκδοχή το έθιμο προέρχεται από τους Αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στον Τύρναβο γύρο στο 1770 λίγο πριν τα Ορλωφικά. Μαρτυρίες αναφέρουν πως λάμβανε χώρα ακόμη και την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Το ξεχωριστό αυτό έθιμο αναβιώνει την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας σε δύο σημεία του Τυρνάβου. Στην κεντρική πλατεία της πόλης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και στο λόφο του Προφήτη Ηλία από το Σύλλογο Γαϊτανάκι – Μπουρανί. Όσο προχωράει η μέρα, τα μέλη των δύο συλλόγων και οι επισκέπτες γίνονται ένα, στήνουν χορό και κατακλύζουν την πόλη.
Πριν, όμως, την Καθαρά Δευτέρα, την Κυριακή της Αποκριάς, διοργανώνεται μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών, η οποία φέτος θα έχει παρουσιαστή τον Τόνι Σφήνο, ενώ αμέσως μετά ακολουθήσει 3ωρη συναυλία από τον Τόνι και το επιτελείο του στην Κεντρική πλατεία.
Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Χαλκίδα, καρναβάλι σε στεριά και θάλασσα
Το καρναβάλι της Χαλκίδας ή αλλιώς θαλασσινό καρναβάλι ξεκίνησε το 2016 και κάθε χρόνο έχει διαφορετικό θέμα. Παρά τα λίγα χρόνια που κουβαλά στην πλάτη του, έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα για την πρωτοτυπία του και τα ξεχωριστά του δρώμενα σε θάλασσα και στεριά. Οι δρόμοι της Χαλκίδας κατακλύζονται από τους καρναβαλιστές, οι οποίοι δίνουν κάθε χρόνο ένα ξεχωριστό χρώμα στη μεγάλη διοργάνωση της πόλης, ενώ η αποκριάτικη τελετή ολοκληρώνεται με τη καύση του Καρνάβαλου στη παραλία της Χαλκίδας.
Φέτος, το θαλασσινό καρναβάλι Χαλκίδας ξεκινά με ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτυ σε στεριά και θάλασσα, που παρουσιάζει ο Χρήστος Φερεντίνος. Θα ακολουθήσει μεγάλη παρέλαση με τυμπανιστές, άρματα και πλήθος Καρναβαλιστών επί της στεριάς, ενώ παράλληλα εκατοντάδες πλεούμενα θα λάβουν μέρος στη θαλασσινή παρέλαση, σε ένα υπερθέαμα μουσικής, πυροτεχνημάτων, εφέ ήχου και φωτός.
Όσο για την Καθαρά Δευτέρα, ξεκινώντας από την Χαλκίδα μπορεί κανείς μέσα σε μόλις δέκα λεπτά να βρεθεί στο λεγόμενο βασίλειο των ουζάδικων και της ψαροφαγίας, τη Νέα Λάμψακο, και να γιορτάσει τα Κούλουμα δίπλα στη θάλασσα.
Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Ναύπλιο, καρναβάλι με αέρα Βενετίας
Το καρναβάλι του Ναυπλίου έχει πάντοτε άρωμα βενετσιάνικο και μεταφέρει ντόπιους και επισκέπτες στην εποχή της Γαλανοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, μία εποχή σημαντική για το Ναύπλιο, αφού το σημάδεψε πολιτιστικά και ιστορικά. Αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κυρίως στην πόλη του Ναυπλίου και του Τολού. Γλέντια, όμως, πραγματοποιούνται σε κάθε χωριό, με την φροντίδα και την συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων.
Την Κυριακή της Αποκριάς, ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τολού, διοργανώνουν από το λιμάνι έως το κέντρο του Τολού αποκριάτικο ξεφάντωμα και γλέντι για παιδιά και μεγάλους, με μια μεγάλη καρναβαλική γιορτή, παρέλαση καρναβαλιστών, αλλά και διασκεδαστές που επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις και παιχνίδια.
Την Καθαρά Δευτέρα, παραδοσιακά, ντόπιοι και επισκέπτες προτιμούν την παραλία της Καραθώνας για το πέταγμα του χαρταετού
Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Πηγή: tovima.gr