Σοβαρά “ζητήματα καρδιάς” αντιμετωπίζονται με επιτυχία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και μάλιστα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου!
Πέρα από τα ευφυολογήματα, στις 14 Φεβρουάριου, πραγματοποιήθηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής εξειδικευμένη επέμβαση «Διαδερμικής Σύγκλεισης Μεσοκολπικής Επικοινωνίας» με καθετηριασμό.
Πιο συγκεκριμένα, σε μια γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς είχε διαγνωσθεί με έλλειμμα του μεσοκολπικού διαφράγματος, «μια τρύπα στην καρδιά» όπως έχει ειπωθεί χαρακτηριστικά και πιο εκλαϊκευμένα, οι γιατροί του Πανεπιστημιακού τοποθέτησαν μια ειδική συσκευή δίκην «ομπρέλας», αποκαθιστώντας τη βλάβη διαδερμικά, δηλαδή χωρίς η ασθενής να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά με καθετηριασμό από τον μηρό.
Η αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στο παρελθόν, απαιτούσε επίμοχθη χειρουργική επέμβαση «ανοιχτής καρδιά» με διάνοιξη του θώρακα και υποβολή του ασθενούς σε εξωσωματική κυκλοφορία, με την αντίστοιχη επιβάρυνσή του. Αντιθέτως τώρα, το περιστατικό αντιμετωπίσθηκε όχι από καρδιοχειρουργική ομάδα, αλλά από επεμβατικό καρδιολόγο ο οποίος προσπέλασε το σημείο της βλάβης, προκειμένου να τοποθετήσει την ειδική«ομπρέλα», με καθετηριασμό μέσω παρακέντησή της μοιριαίας φλέβας μια διαδικασία ρουτίνας ανάλογη με αυτή που ακολουθείται κατά τη διενέργεια των στεφανιογραφιών και των αγγειοπλαστικών.
Με ανάλογη τεχνική διενεργείται και η «Σύγκλειση Ανοιχτού Ωοειδούς Τρήματος», επέμβαση που απαιτείται για την αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά η οποία προκαλεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε νέα άτομα. Η διενέργεια τέτοιων επεμβάσεων από την έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα των καρδιολόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας καθιστά περιττή τη μετακίνηση ασθενών εκτός Θεσσαλίας για να αντιμετωπιστούν περιστατικά σαν τα προαναφερθέντα.
Η προχθεσινή επέμβαση στο Αιμοδυναμική διενεργήθηκε από τον επιμελητή τns Καρδιολογικής Κλινικής Αλέξανδρο Ανυφαντάκη. Στην ομάδα συμμετείχαν οι καρδιολόγοι του Τμήματος Μιχάλης Παπαμιχάλης, Nίκος Ιακωβής και Ασσάφ Σαουάφτα, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή της καθηγήτριας Ελένης Αρναούτογλου, διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού.
Η επίβλεψη της επέμβασης και ο συντονισμός της συνεργασίας ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Γιάννη Σκουλαρίγκη, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής.
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία