Λειτουργούν και σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων για τους καταναλωτές τα καταστήματα της Λάρισας με τον εμπορικό κόσμο να εναποθέτει τις ελπίδες του στις αγορές τελευταίας στιγμής ρίχνοντας στη «μάχη» δελεαστικές προσφορές.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, σήμερα τα μαγαζιά θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και με συνεχόμενο ωράριο θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα κλείσουν στις 8 μ.μ.
Αύριο Κυριακή, ανήμερα Χριστουγέννων, καθώς και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ δεν θα λειτουργήσουν.
Η αγορά θα ανοίξει ξανά την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου με εορταστικό ωράριο από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
145 ευρώ η κατά κεφαλήν δαπάνη
Λιγότερο σε σχέση με το 2021 θα δαπανήσουν φέτος τα Χριστούγεννα 7 στους δέκα καταναλωτές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από την έρευνα προκύπτει ότι η πλειοψηφία του κοινού, ποσοστό 71%, θεωρεί ότι η αξία των αγορών της τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μειωμένη, 8% εκτιμά ότι θα είναι αυξημένη, ενώ 22% θεωρούν ότι θα μείνει αμετάβλητη. Το μεγαλύτερο ποσοστό 38% θεωρεί ότι η μείωση αυτή θα είναι πάνω από το μισό της δαπάνης του προηγούμενου έτους, άνω του 50%. Μεσοσταθμικά, η εκτίμηση των καταναλωτών μεταφράζεται σε μία εκτιμώμενη μείωση 31%, δηλαδή ότι φέτος θα χαθεί περίπου το 1/3 του περσινού «τζίρου».
Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 145 ευρώ κατά κεφαλήν (έναντι 146 ευρώ που ήταν η περυσινή εκτίμηση στην αντίστοιχη έρευνα του ΣΕΛΠΕ). Το 15% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 19% μέχρι 50 ευρώ, το 25% έως 100 ευρώ, το 23% από 101 έως 200 ευρώ, το 14% από 200 έως 500 ευρώ και το 4% πάνω από 500 ευρώ. Πρακτικά ποσοστό 52% θα δαπανήσει λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα για αγορές. Σε σχέση με τις διαδικτυακές αγορές, το 15% δηλώνει ότι θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών του ηλεκτρονικά (έναντι 16% το 2021), ποσοστό που δείχνει τη δυναμική των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Το 65% δηλώνει ότι θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος σε φυσικά καταστήματα, ενώ ένα 20% δηλώνει ότι δεν θα αγοράσει. Πρακτικά η αναλογία διαμορφώνεται σε 1 καταναλωτής αγοράζει κυρίως ηλεκτρονικά για 4 καταναλωτές που αγοράζουν κυρίως φυσικά.
Αύξηση καταναλωτικών δαπανών για δώρα
Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προκαλεί παραδοσιακά αύξηση καταναλωτικών δαπανών, τόσο για δώρα και αγορές προϊόντων, όσο και για τα παραδοσιακά εορταστικά «τραπέζια», αλλά και για μικρά ή μεγάλα ταξίδια με την ευκαιρία των διακοπών – αργιών. Όπως προκύπτει από το «Βαρόμετρο της ΚΕΕΕ», την Πανελλαδική Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας, την Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για δώρα και αγορές προϊόντων υπολογίζεται σε 126 ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά νοικοκυριό για τα εορταστικά τραπέζια εκτιμάται στα 110 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω, ο συνολικός τζίρος για δώρα και αγορές προϊόντων κατά την εορταστική περίοδο εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος για τα εορταστικά τραπέζια των νοικοκυριών εκτιμάται σε 0,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το 73% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι δεν σκοπεύουν να ταξιδέψουν για τις γιορτές. Ποσοστό 13% θα ταξιδέψει με διαμονή σε ιδιόκτητο σπίτι ή σε φίλους/συγγενείς, 6% θα ταξιδέψει στο εσωτερικό με διαμονή σε ξενοδοχείο ή άλλο πληρωμένο κατάλυμα, 3% θα ταξιδέψει στο εξωτερικό σε φίλους ή συγγενείς και παρόμοιο ποσοστό (3%) θα ταξιδέψει στο εξωτερικό με διαμονή σε ξενοδοχείο ή άλλο πληρωμένο κατάλυμα. Συνεπώς, συνολικά το 6% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι θα ταξιδέψουν σε εσωτερικό ή εξωτερικό σε πληρωμένο ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα.
Κατά την εορταστική περίοδο ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές στις αγορές τους. Στο πλαίσιο αυτό το ΚΕΠΚΑ-Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συμβουλεύει τους καταναλωτές, μεταξύ άλλων, για κάθε αγορά τους να επιμένουν στην έκδοση απόδειξης πληρωμής και να προτιμούν προϊόντα από καταστήματα, όχι από πλανόδιους πωλητές, τους οποίους δεν μπορούνε να βρουν, ώστε να αποζημιωθούν, σε περίπτωση, που το προϊόν είναι ελαττωματικό. Επίσης, να κάνουν έρευνα αγοράς, αυστηρό προγραμματισμό αγορών, βάσει του οικογενειακού προϋπολογισμού και να μην προσφεύγουν σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, οι καταναλωτές πριν αγοράσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια ή παιδικά παιχνίδια να ενημερώνονται για τις προδιαγραφές ασφάλειάς τους.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)