Χαμηλές επιδόσεις καταγράφει η Ελλάδα μεταξύ των 30 κρατών μελών του ΟΟΣΑ σε σχέση με το επίπεδο μισθών και εργασιακών συνθηκών. Συγκεκριμένα, με βάση νέα έρευνα της Βρετανικής Ασφαλιστικής εταιρείας William Russel, που συγκρίνει τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες ανά τον κόσμο, με βάση στοιχεία από 30 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι τρίτη στη λίστα με το χαμηλότερο μέσο μισθό, ενώ έχει ένα από τα χαμηλότερα σκορ στο δείκτη εργασίας και απασχόλησης με 2,89.
Το Μεξικό είναι βέβαια η χώρα με το χαμηλότερο μέσο μισθό ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, με 16.610 δολάρια ετησίως, δηλαδή περίπου 15.878 ευρώ (μικτά). Η χώρα έχει επίσης το χειρότερο εργασιακό σκορ στην έρευνα με 0,47, εξαιτίας των χαμηλών μισθών, των ημερών άδειας μετ’ αποδοχών και των δωρεάν διακοπών. Συνυπολογίζονται επίσης οι πολλές ώρες εργασίας, αλλά και η συστηματική καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η Σλοβακία καταλαμβάνει τη δεύτερη χειρότερη θέση με μέσο μισθό 24,769 δολάρια δηλαδή 23677,43 ευρώ το χρόνο.
Ακόμα η Ελλάδα είναι 22η μεταξύ των 30 χωρών όσον αφορά τον κατώτατο μισθό με 10.389 δολάρια δηλαδή 9931,16 ευρώ ετησίως. Ακόμα είναι δεύτερη μετά το Μεξικό στις εργάσιμες ώρες ανά εβδομάδα με 39,2 ώρες.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο μέσο μισθό κατά μέσο όρο με 74.738 δολάρια που είναι 12.000 δολάρια πάνω από κάθε άλλη χώρα. Aπό την άλλη βέβαια είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και τις παροχές, έχοντας λάβει βαθμολογία εργασίας και απασχόλησης μόλις 2,37.
Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είναι οι μόνοι που δεν λαμβάνουν εγγυημένη άδεια μητρότητας ή επίσημες αργίες μετ’ αποδοχών και ετήσια άδεια.
Τα θετικά παραδείγματα
Επίσης, η Λιθουανία έχει το υψηλότερο ποσοστό στο δείκτη εργασιακών δικαιωμάτων με 96 στα 100. Η Νέα Ζηλανδία έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό με 29.051 δολάρια και είναι η καλύτερη χώρα για εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης σε χαμηλά αμειβόμενους τομείς. Η Εσθονία προσφέρει το υψηλότερο ποσό άδειας μητρότητας από οποιαδήποτε χώρα στη μελέτη που ανέρχεται στις 62 εβδομάδες. Η χώρα έχει επίσης το υψηλότερο ελάχιστο ποσό ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών στις 28 ημέρες. Η Δανία έχει το χαμηλότερο μέσο όρο εργάσιμων ορών από κάθε άλλη χώρα που ανέρχεται στις 26.48. Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο ποσοστό διακοπών μετ αποδοχών με 16 μέρες διακοπών κάθε χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, μόλις το 6,9 % των ελληνικών νοικοκυριών αύξησε το εισόδημά του το 2021, σε σχέση με το 2020. Αυτή μάλιστα ήταν η 2η χειρότερη επίδοση μετά την Ιταλία. Στον αντίποδα το 26,3% είδε μείωση εισοδήματος, επίδοση που είναι 2η χειρότερη μετά την αντίστοιχη στην Κύπρο.
Ο πληθωρισμός και το φρένο στη ζήτηση
Κι όλα αυτά ενώ, φέτος έχουν “κουρευτεί” τα εισοδήματα λόγω πληθωρισμού, κατά σχεδόν 10%. ενώ για το 2023 έρχεται, με βάση τις προβλέψεις, άλλο ένα στο 5%. Ακόμη, δηλαδή, και οι αυξήσεις που αναμένονται το Μάιο στον κατώτατο μισθό ή οι αυξήσεις στις συντάξεις που έρχονται, με βάση τη σχετική ρύθμιση, από το Φεβρουάριο και θα είναι στο 7,8%, δεν αρκούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.
Άλλωστε, όπως αναφέρει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, η ακρίβεια έχει ασύμμετρες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, επειδή η ποσότητα και η σύνθεση των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνουν διαφέρουν ανάλογα με το εισόδημά τους.
Από τα στοιχεία παρατηρείται μια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση της διάρθρωσης της δαπάνης μεταξύ των νοικοκυριών ανάλογα με το αν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν είναι πρώτης ανάγκης ή όχι.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα νοικοκυριά που ανήκουν στα πιο χαμηλά εισοδήματα οι δαπάνες στην ομάδα “στέγαση” αντιπροσωπεύουν το 38,6% της συνολικής κατανάλωσής τους, έναντι 28,7% των πλουσιότερων νοικοκυριών. Αντίστοιχα, οι δαπάνες στην ομάδα “τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά” αντιπροσωπεύουν το 22,2% της κατανάλωσης των φτωχότερων νοικοκυριών, έναντι 17,6% των πλουσιότερων.
Πάντως με βάση και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο όπου καταγράφηκε ρυθμός ανάπτυξης +2,8% σημειώνεται μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών από τρίμηνο σε τρίμηνο, δείγμα της δύσκολης συγκυρίας.
Πηγή: News247.gr