Στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο βρέθηκαν το πρωί φοιτητές από τμήματα του Βόλου και της Λάρισας πραγματοποιώντας κινητοποίηση διαμαρτυρίας ζητώντας να αποσυνδεθεί κάθε χρηματική οφειλή προς το Πανεπιστήμιο σαν όρος για την απόκτηση του πτυχίου. Η κινητοποίηση αυτή αποφασίστηκε με αφορμή και τη δημοσιοποίηση της περίπτωσης φοιτητή από τη Ζαγορά, που διαμένει στις φοιτητικές εστίες της Λάρισας και όφειλε 150 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ορκιστεί και να λάβει το πτυχίο του.
Οι φοιτητές, που συγκεντρώθηκαν στην Πρυτανεία του ΠΘ τόνισαν πως διεκδικούν να καταργηθεί ο αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός των εστιών που επιβάλλει χαράτσια, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, σε φοιτητές δικαιούχους στέγασης και φτάνει στο σημείο να τους πετά στο δρόμο. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές αρχικά μετέβησαν στο γραφείο του Πρύτανη κ. Μαμούρη, ωστόσο δεν ήταν παρών με αποτέλεσμα να ψάχνουν να βρουν στους διαδρόμους και τους ορόφους της Πρυτανείας, κάποιον από τους Αντιπρυτάνεις.
Σε γραφείο του 3ου ορόφου ήταν ο Αντιπρύτανης κ. Μπιλλίνης που πραγματοποιούσε συνάντηση εργασίας. Οι φοιτητές προσπάθησαν να του μιλήσουν, του ζήτησαν τον λόγο και τη θέση των πρυτανικών αρχών πάνω στο θέμα και τόνισαν πως προσπαθούν να μιλήσουν εδώ και μέρες στον Πρύτανη ή σε αντιπρυτάνεις και αδυνατούν. Από την πλευρά του ο κ. Μπιλλίνης ανέφερε πως οι φοιτητές δεν επικοινώνησαν ποτέ με τον ίδιο ή την γραμματεία του για να ζητήσουν ραντεβού, ανέφερε πως δεν μπορεί να λάβει μία θέση από τη στιγμή που βρίσκεται σε δουλειά και οι φοιτητές τον διέκοψαν, με τους φοιτητές να παραμένουν στο χώρο προσπαθώντας να πιέσουν τον Αντιπρύτανη για συζήτηση.
Η κατάσταση σε Βόλο και Λάρισα
«Καταγγέλλουμε τη στάση της πρυτανικής αρχής που για άλλη μια φορά δεν έκατσε να ακούσει τα προβλήματα των φοιτητών και να πάρει κάποια θέση, γιατί τα προβλήματα αυτά είναι ουσιώδη και ζωτικής σημασίας για τις σπουδές μας και για το μέλλον μας», τόνισε η Κατερίνα Αγγελοπούλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Γεωπονίας και Φυτικής Παραγωγής.
Η ίδια μετέφερε και την εμπειρία της από τις φοιτητικές εστίες στον Βόλο, επισημαίνοντας πως «στον Βόλο παρέχονται 39 δωμάτια μόνο για πρωτοετείς φοιτητές σε μια πόλη με 14 Τμήματα και κοντά στους 12000-14000 ενεργούς φοιτητές. Πληρώνουμε ένα παράβολο 20 ευρώ τον μήνα και κάποια εγγύηση στην αρχή του έτους κι έπειτα μας πετάνε έξω, αμέσως μετά την εξεταστική του Ιουνίου και δεν μπορούμε να κάνουμε αίτηση την επόμενη χρονιά». Η ίδια συμπλήρωσε πως πολλοί από τους φοιτητές που διέμεναν στις εστίες τα επόμενα χρόνια συγκατοίκησαν με δύο και τρία άτομα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οικονομικά και άλλα παιδιά όπως και εκείνη πρέπει να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις σπουδές τους.
Παρόντες στη διαμαρτυρία και φοιτητές από την Λάρισα. Ο Μαρσέλ Βελικάι, φοιτητής του ΠΘ, αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου των εστιών Λάρισας τόνισε πως «έχουμε πάρει αποφάσεις από φοιτητικούς συλλόγους και του Βόλου και της Λάρισας και ζητούμε να μην ισχύει αυτός ο αντιδραστικός κανονισμός που ισχύει για τις εστίες, να μην πληρώνει κανείς φοιτητής το χαράτσι και να αποσυνδεθεί κάθε χρηματική οφειλή προς το Πανεπιστήμιο σαν όρος για την απόκτηση του πτυχίου.
Οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό για να μείνουν στις εστίες. Στις εστίες της Λάρισας πληρώνουμε κάθε χρόνο 150 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο και 400 ευρώ για μονόκλινο παρόλο που μπαίνουμε στα δωμάτιά μας με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Ο Σύλλογος των Εστιών έχει πάρει χρόνια αυτή την απόφαση και διεκδικεί να μην πληρώνει κανείς αυτό το ποσό».
Ο φοιτητής επεσήμανε πως υπάρχουν φοιτητές που θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα των χρεών το επόμενο χρονικό διάστημα και δεν θα μπορούν να λάβουν το πτυχίο τους, ενώ ανέφερε πως το προηγούμενο διάστημα μία φοιτήτρια στο πτυχίο αναγκάστηκε να πληρώσει ποσό περίπου 400-500 ευρώ για να μπορέσει να ορκιστεί.
«Εμείς ζητάμε να διαγραφούν όλα τα χρέη των φοιτητών και να είναι δωρεάν παντού οι εστίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Χωρίς νερό για ενάμιση μήνα φοιτήτρια στη Λάρισα
Τη δική της προσωπική ιστορία είπε η Έλλη Μάτιου, φοιτήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΠΘ, καθώς η ζωή της στις φοιτητικές εστίες έγινε ένας Γολγοθάς.
«Περνάω κάθε χρόνο από τον διαγωνισμό φτώχειας και εισέρχομαι στις εστίες λόγω κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Τον Σεπτέμβριο μπήκα στις εστίες με το αντικλείδι που είχα από πέρυσι, γιατί με απειλούσαν ότι άμα αν δεν δώσω τα 150 ευρώ δεν θα με αφήσουν να μπω στο δωμάτιο. Δεν είχα τα λεφτά αυτά, μπήκα με το αντικλείδι κι αντίκρισα ότι ήταν κλειστές όλες οι βάνες, δεν είχα πρόσβαση καθόλου σε νερό και μου έλεγαν ότι αν θέλεις να έχεις νερό, θα πρέπει να πληρώσεις. Ήμουν για ενάμιση μήνα χωρίς πρόσβαση σε νερό, για να κάνω μπάνιο πήγαινα σε σπίτια φίλων μου, για να πλυθώ το πρωί πήγαινα σε βρύσες κάτω από το κτήριο που έβρισκα και η απάντηση του ΠΘ ήταν αυτή και δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Δεν το πλήρωσα το χρέος, βρήκα μόνη μου τις βάνες και τις άνοιξα μαζί με τον Σύλλογο Εστιών και μένω στο δωμάτιο που έχει και βλάβες», ανέφερε χαρακτηριστικά η νεαρή φοιτήτρια.
Η ίδια τόνισε πως τόσο εκείνη όσο και πολλοί συμφοιτητές της αδυνατούν να πληρώσουν τις εστίες και θα έρθουν αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα με αυτό το χρέος και δεν θα μπορούν να λάβουν το πτυχίο τους, ενώ υπάρχει φοιτητής που μένει σε μονόκλινο και θα του ζητήσουν και 1000 ευρώ οφειλόμενα.
Να σημειωθεί τέλος, πως τις προηγούμενες ημέρες οι πρυτανικές αρχές του ΠΘ με ανακοίνωσή τους σημείωναν για τον φοιτητή από την Ζαγορά πως «αν πράγματι αδυνατεί και πληρώσει το ποσό των 105 ευρώ, το αίτημά του θα ρυθμιστεί από το ίδρυμα.
Το αίτημά του όμως να καταργηθεί για όλους τους φοιτητές το «χαράτσι» όπως επικαλείται, κατά παράβαση του κανονισμού, δεν μπορεί να γίνει δεκτό».
Πηγή: magnesianews.gr