Σε κατακερματισμό της φορολογικής πολιτικής αλλά και σε θύλακες πελατειακών σχέσεων οδηγούν με βάση όσους επιμένουν σε πολιτικές δημοσιονομικής ορθοδοξίας οι πολλές φοροαπαλλαγές που εγγράφονται και φέτος στον Προϋπολογισμό και καταγράφονται σε ειδικό κεφάλαιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.
Βέβαια, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και το ύψος των ποσών που φεύγουν από τον κρατικό κουμπαρά λόγω των φοροαπαλλαγών αυτών. Ανέρχονται δε στα 12, 9 δισ. ευρώ. Οι δε περιπτώσεις φοροαπαλλαγών ή μειώσεις φόρων ανέρχονται, για το 2023, στις 1047.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στην τελευταία τριετία ο αριθμός των φορολογικών απαλλαγών και των εκπτώσεων αυξήθηκε σημαντικά. ‘Ετσι, ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 περιελάμβανε 774 περιπτώσεις εκπτώσεων φόρου, το 2021 έφτασαν τις 852 περιπτώσεις για να πάρουν και φέτος την ανιούσα. Το 2015 έφταναν τις 715 και το συνολικό τους κόστος στον προϋπολογισμό ήταν στα 3,041 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα απαλλαγές από φόρο ή οι εκπτώσεις προβλέπονται κυρίως στον φόρο εισοδήματος, τη φορολογία των πλοίων, αλλά και στον φόρο πολυτελείας, τον φόρο κληρονομιάς και τα τέλη χαρτοσήμου.
Ο πιο μεγάλος λογαριασμός προέρχεται από το φόρο εισοδήματος και φτάνει τα 5 δις. ευρώ. Ακολουθούν οι απαλλαγές στην φορολογία κεφαλαίου με κόστος 3,8 δις ευρώ.
Μεταξύ άλλων:
- Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων υπάρχουν 231 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν συνολικά έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 5 δις ευρώ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα απαλλαγών είναι η μη εφαρμογή των τεκμηρίων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογούμενων. Ο αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών είναι 7.008.909.
- Στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων υπάρχουν 200 φοροαπαλλαγές που αφορούν 53.021 επιχειρήσεις. Κοστίζουν συνολικά στον προϋπολογισμό 1.3 δις ευρώ.
- Στη φορολογία κεφαλαίου (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΑ, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις κ.λπ.) υπάρχουν 152 απαλλαγές με κόστος 3,8 δις. ευρώ . Οι φοροαπαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται σε 84 εκατ. ευρώ και κάνουν χρήση 5.044.977 φορολογούμενοι.
Πηγή: News247.gr