Το ζήτημα της αύξησης της αποδοτικότητας των καλοριφέρ έχει αρχίσει να απασχολεί ολοένα και περισσότερους από εμάς, όσο πλησιάζει ένας δύσκολος χειμώνας, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης.
Πρόσφατα μιλήσαμε σχετικά με το σωστό τρόπο καθαρισμού των καλοριφέρ, καθώς και για τους μύθους σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση.
Ωστόσο, κάτι που πολλοί από εμάς δε γνωρίζουμε είναι πως η εξαέρωση των καλοριφέρ είναι μια σημαντική διαδικασία που χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε σε ετήσια βάση, προκειμένου να έχουμε ένα καλά συντηρημένο σύστημα θέρμανσης.
Για όσους δεν τα πάνε καλά με τα μαστορέματα, η εξαέρωση των καλοριφέρ μπορεί να γίνει από κάποιον ειδικό, ωστόσο πρόκειται για μια διαδικασία που κάλλιστα μπορεί να ολοκληρωθεί και χωρίς επαγγελματική βοήθεια, εάν ακολουθήσετε τα σωστά βήματα.
Τι είναι η εξαέρωση του καλοριφέρ
Η εξαέρωση των καλοριφέρ είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρούμε τον περιττό αέρα που είναι παγιδευμένος στο σώμα, με σκοπό τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα του συστήματος θέρμανσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο αέρας αυτός βρίσκεται μέσα στο ζεστό νερό το οποίο κυκλοφορεί στο εσωτερικό του καλοριφέρ, όταν έχουμε ανοιχτή τη θέρμανση, με τη μορφή των φυσαλίδων.
Οι εν λόγω φυσαλίδες λειτουργούν σαν εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία του νερού, το οποίο θα κινείται πιο αργά και δύσκολα μέσα στους σωλήνες. Το αποτέλεσμα είναι να «χάνουμε» ένα μέρος της ενέργειας που έχουμε πληρώσει.
Μερικά σημάδια που μπορούν να σας προειδοποιήσουν ότι το καλοριφέρ σας χρειάζεται εξαέρωση, είναι οι περίεργοι ήχοι (σαν γουργούρισμα) που μπορεί να ακούτε όταν ανοίγετε τη θέρμανση ή η μη ομοιόμορφη θέρμανση των σωμάτων (κάποια σημεία του καλοριφέρ να είναι πιο ζεστά και κάποια άλλα πιο κρύα.
Εξαέρωση καλοριφέρ – Εξοπλισμός
Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση της βρετανικής εφημερίδας «Express», για την εξαέρωση του καλοριφέρ θα χρειαστείτε τον παρακάτω εξοπλισμό:
- Ένα κλειδί για καλοριφέρ
- Ένα ζευγάρι χοντρά γάντια
- Ένα μεγάλο δοχείο
- Μία πετσέτα
Εξαέρωση καλοριφέρ – Ο πλήρης οδηγός
- Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε ποια σώματα χρειάζονται εξαέρωση, ανοίγοντας τη θέρμανση του σπιτιού σας. Όταν η θέρμανση είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία, παρατηρήστε εάν ακούτε κάποιον περίεργο ήχο και φορέστε τα γάντια σας. Έπειτα, εξετάστε το κάθε σώμα ξεχωριστά, προσπαθώντας να εντοπίσετε εάν κάποιο καλοριφέρ έχει κρύα σημεία (τα γάντια θα προστατεύσουν τα χέρια σας από την θερμότητα).
- Στη συνέχεια, κλείστε την κεντρική θέρμανση εντελώς (χωρίς όμως να κλείνετε και τις βαλβίδες εισαγωγής) και ξεκινήστε τη διαδικασία της εξαέρωσης από το ισόγειο προς τα πάνω, εάν το σπίτι σας έχει περισσότερους από έναν ορόφους. Θα πρέπει να περιμένετε για αρκετή ώρα, έτσι ώστε όλα τα καλοριφέρ να κρυώσουν πλήρως.
- Ξεκινήστε με το καλοριφέρ που βρίσκεται πιο κοντά στο λέβητα και αναζητήστε την βίδα εξαέρωσης του σώματος. Βρίσκεται σε ένα από τα άκρα του καλοριφέρ (συνήθως στην κορυφή) και μοιάζει με μια στρογγυλή τρύπα με μια τετράγωνη μεταλλική ράβδο μέσα σε αυτό.
- Προτού προχωρήσετε, μία καλή ιδέα είναι να στρώσετε μία πετσέτα στο πάτωμα, κάτω από το καλοριφέρ σας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα για μία μικρή διαρροή νερού. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα κενό δοχείο κάτω από το σημείο που βρίσκεται η βαλβίδα, για να συλλέξει τυχόν διαρροές.
- Τοποθετήστε ένα κλειδί για καλοριφέρ στη βαλβίδα (μέσα από την τετράγωνη εγκοπή) και περιστρέψτε αριστερόστροφα με αργές κινήσεις. Για να αποφύγετε μία μεγαλύτερη διαρροή του νερού, μην ανοίξετε τη βαλβίδα εντελώς, αλλά ολοκληρώστε περίπου το ¼ με ½ της περιστροφής, μέχρι να ακούσετε ένα σφύριγμα, το οποίο προκαλείται από τον αέρα, που φεύγει από το καλοριφέρ.
- Όταν ο αέρας σταματήσει, είναι πιθανό να τρέξει νερό, στην αρχή σε έναν άτακτο ρυθμό, αλλά μετά από περίπου 30 δευτερόλεπτα θα παρατηρήσετε ότι έχει αρχίσει να υπάρχει μία πιο σταθερή ροή. Αυτό είναι σημάδι πως η εξαέρωση έχει ολοκληρωθεί.
- Χρησιμοποιήστε το κλειδί για να κλείσετε εντελώς τη βαλβίδα του καλοριφέρ και στη συνέχεια σκουπίστε καλά το θερμαντικό σώμα, μέχρι να στεγνώσει εντελώς, έτσι ώστε να αποφύγετε το σχηματισμό σκουριάς. Επαναλάβετε τη διαδικασία στα υπόλοιπα καλοριφέρ του σπιτιού.
- Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αφού είστε σίγουροι πως όλες οι βαλβίδες έχουν κλείσει καλά, μην παραλείψετε να ελέγξετε πως η πίεση του λέβητα εξακολουθεί να βρίσκεται στα συνιστώμενα επίπεδα. Στο τέλος, μπορείτε να ανοίξετε και πάλι τη θέρμανση, για να βεβαιωθείτε πως όλα τα σώματα ζεσταίνονται ομοιόμορφα.
Πηγή: ieidiseis.gr