Μετά άνοιξε το ψυγείο και κάνε focus στα έτοιμα γεύματα (που θέλουν ζέσταμα ή ένα ταπεινό ψήσιμο) ή ό,τι άλλο λατρεύεις να έχεις, γιατί σου κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη.
Ωραία.
Ήλθε η ώρα να σε ενημερώσω πως δυο διαφορετικές μελέτες (η μια διενεργήθηκε από επιστήμονες των ΗΠΑ) και η άλλη από ερευνητές της Ιταλίας) συμφώνησαν ότι η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει άνδρες και γυναίκες σε καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.
(Παρένθεση: ο εμπνευστής του quod me nutrit me destruit -αυτό που με τρέφει, με καταστρέφει- θεατρικός συγγραφέας και ποιητής της ελισαβετιανής εποχής, Christopher Marlowe εννοούσε πως το όποιο κίνητρο μας ή η θέληση μας για κάτι μπορεί να μας ‘καταπιεί’).
ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ -ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΜΕΙΣ
Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου, παγκοσμίως. Είναι ο τρίτος πιο κοινός για τους άνδρες (μετά του πνεύμονα και του προστάτη) και ο 2ος για τις γυναίκες (μετά του στήθους).
Σύμφωνα με το Global Cancer Observatory το 2020 είχαν προκύψει περισσότερα από 1.9 εκατομμύριο νέα περιστατικά (1.931.590, με τα 1.065.960 να αφορούν άνδρες) και είχαν χαθεί -από αυτήν την αιτία- 935.173 ζωές.
Στα πολύ αρνητικά της συνθήκης είναι πως συνήθως δεν προκύπτουν συμπτώματα, πριν να είναι αργά.
Ενδείξεις θέλουν το κάπνισμα, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αυτήν αλκοολούχων ποτών, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία και το μεγάλο ύψος να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης.
Τον μειώνουν α) η σωματική δραστηριότητα, β) η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, γ) οι τροφές που περιέχουν διαιτητικές ίνες, δ) τα γαλακτοκομικά προϊόντα και στ) τα συμπληρώματα ασβεστίου.
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ
Έχουν προηγηθεί εκατοντάδες εργασίες που έχουν συνδέσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, με την παχυσαρκία, τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι δυο που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα αφορούσαν μελέτη της διατροφής περισσότερων από 200.000 ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ για διάστημα έως 28 χρόνια και 22.000 ανθρώπων στην περιφέρεια Μολίζε της γείτονας, από το Μάρτιο του 2005.
Η πρώτη κατέληξε στο ότι όλα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα παίζουν ένα ρόλο στην υγεία μας (ελήφθη υπ’ όψιν ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η ποιότητα διατροφής όλων), αλλά όσο το παρακάνουμε το αποτέλεσμα είναι χειρότερο.
Όπως είπε ο εκ των συγγραφέων, επιδημιολόγος καρκίνου και πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας της διατροφής στο Tufts University, Fang Fang Zhang “βρήκαμε ότι οι άνδρες στο υψηλότερο πεμπτημόριο κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους στο χαμηλότερο πεμπτημόριο”.
Δεν έγινε κατανοητό γιατί υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών. “Ενδεχομένως να περιλαμβάνει τους διαφορετικούς ρόλους που παίζει η παχυσαρκία, οι ορμόνες του φύλου και αυτές του μεταβολισμού στους άνδρες και τις γυναίκες. Ή μπορεί οι γυναίκες να επιλέγουν πιο υγιεινές τροφές”.
Φάνηκε πως “η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων -όπως το γιαούρτι- συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες.
Βρήκαμε ότι κάποια υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο υγιεινά, όπως τα ολικής αλέσεως που περιλαμβάνουν μικρή ποσότητα ή καθόλου ζάχαρης, το γιαούρτι και τα γαλακτοκομικά”.
Στην Ιταλία, σύγκριναν το ρόλο των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων (πχ αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά) με αυτόν των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, ως προς την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών και αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και τα δύο είδη τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ειδικά από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το 80% των τροφίμων που ταξινομήθηκαν ως ‘διατροφικά ανθυγιεινά’ ήταν υπερ-επεξεργασμένα.
“Αυτό υποδηλώνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας δεν οφείλεται άμεσα (ή αποκλειστικά) στην κακή διατροφική ποιότητα ορισμένων προϊόντων, αλλά στο γεγονός ότι αυτά τα τρόφιμα είναι ως επί το πλείστον υπερ-επεξεργασμένα”, όπως εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, επιδημιολόγος στο τμήμα επιδημιολογίας και πρόληψης του IRCCS Neurologico Mediterraneo Neuromed, Marialaura Bonaccio.
Πηγή: news247.gr