Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τον μεγάλο αριθμό των θανάτων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την θνητότητα και την νοσηρότητα, ωστόσο η μεγάλη είκονα δείχνει ότι ο Ιανουάριος έκλεισε με 7.500 θανατους το 4ο κύμα. Η πρώτη και αιτία είναι οι ανεμβολίαστοι. Το ΕΣΥ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις μεγάλες ανάγκες. Όταν αυτές υπερβαίνουν τα όρια μας έχουν επίπτωη στην νοσηρότητα και την θνητότητα», δήλωσε αρχικά για την έλλειψη προσωπικού των νοσοκομείων.
Οσον αφορά στην υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον και την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, είπε πως: «Σε όλον τον κόσμο, η όμικρον είναι ένα στέλεχος υπερμεταδοτικό, δεν αδηγεί και δεν πιέζει το σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ. Έχουμε μείωση των εισαγωγών μας και τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τα εισιτήρια. Ωστόσο είναι πολύ υψηλά τα νούμερα των κρουσμάτων καθώς η πανδημία αναζωπυρώθηκε από την όμικρον», συμπληρώνοντας: «Το μεγαλύτερο μάθημα που πήραμε ήταν ότι δεν επεκτείναμε την υποχρεώτικοτητα των εμβολιασμών. Διαφωνώ με την πολιτεία που δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είμαστε λιγότερο δημοκράτες όταν πιστεύουμε ότι το εμβόλιο μπορεί να περάσει ως υποχρεωτική ενέργεια. Έτσι προστατεύεται η ζωή».
Τέλος για την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ο Νίκος Καπραβέλος υπογράμμισε ότι «έχουμε σταθεί μακρια από αυτές τις πολιτικές αποφάσεις. Δεν είμαστε σύμφωνοι. Χθες η θετικότητα ήταν στο 17%, δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Δεν μπορούμε να θρηνούμε 7.500 νεκρούς σε ένα τρίμηνο. Πρεπει να επεκτείνουμε την υποχρεώτικοτητα εάν θέλουμε να έχουμε ένα ηπιότερο 5ο κύμα και να μη χαλαρώσουμε καθόλου».
«Οι 800 εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει την 3η δόση δεν θα απολυθούν. Για τους νέους προσληφθέντες, ωστόσο, δεν είναι απλά υποχρεώση του υγειονομικού να εμβολιαστεί αλλά είναι ασυμβίβαστο με την ιδιοτητα του υγειονομικού», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Καπραβέλος.
Πηγή: protothema.gr