Μείωση στα επίπεδα οξυγόνου για σημαντικό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του ύπνου, το οποίο σχετίζεται με σοβαρή υπνική άπνοια, φαίνεται πως παρουσιάζουν οι άνθρωποι που καπνίζουν, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη – Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κάθε επιπλέον τσιγάρο
Στην πρώτη μελέτη του είδους της, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρδιακής Έρευνας (HRI) έκανε μια σύνδεση ανάμεσα στις ποσότητες νικοτίνης στο αίμα και το χρονικό διάστημα κατά τα οποίο οι άνθρωποι έχουν λιγότερο οξυγόνο στο αίμα ενώ κοιμούνται.
Πιο αναλυτικά, στην εργασία που δημοσιεύθηκε στο ESC Heart Failure, οι επιστήμονες από το HRI βρήκαν ότι η αύξηση στα επίπεδα νικοτίνης σχετιζόταν με αύξηση κατά 2,3 λεπτά στον χρόνο με κορεσμό οξυγόνου κάτω του 90%, στοιχείο που αποτελεί έναν από τους δείκτες σοβαρότητας της υπνικής άπνοιας. Η υπνική άπνοια συμβαίνει όταν ο λάρυγγας και ο ανώτερος αεραγωγός ενός ατόμου μπλοκάρονται κατά ένα μέρος ή συνολικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας σύντομες περιόδους διακοπής της αναπνοής.
Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. John O’Sullivan από την Ομάδα Καρδιομεταβολικών Παθήσεων του HRI εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι για κάθε τσιγάρο που καπνίζει ένας άνθρωπος, οι πιθανότητες για «επικίνδυνα χαμηλά» επίπεδα οξυγόνου είναι μεγάλες. «Οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο με κορεσμό οξυγόνου κάτω του 90% καταλήγουν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε καρδιαγγειακό θάνατο», σημειώνει ο ειδικός και προσθέτει:
«Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει την καρδιά και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για εμφράγματα. Και παρόλο που είναι γνωστό πως μειώνει τη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα, η αλληλεπίδραση του καπνίσματος με την υπνική άπνοια δεν έχει ποσοτικοποιηθεί. Χρησιμοποιώντας συγκεντρώσεις του βασικού μεταβολίτη της νικοτίνης στο αίμα, καταφέραμε τώρα για πρώτη φορά να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση του καπνίσματος στις συγκεντρώσεις του οξυγόνου τη νύχτα σε πάσχοντες από υπνική άπνοια», σημειώνει ο Δρ. O’Sullivan.
Σύμφωνα με τα όσα αναδείχθηκαν από τα αποτελέσματα, μια σταθεροποιημένη αύξηση στα επίπεδα αυτού του μεταβολίτη σχετίστηκε με 2,3 περισσότερα λεπτά με συγκέντρωση οξυγόνου κάτω του 90% σε ανθρώπους με υπνική άπνοια. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο χρόνος με συγκέντρωση οξυγόνου κάτω του 90% είναι αποδεδειγμένη ένδειξη κακών καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων.
Πηγή: ygeiamou.gr