Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας: «Ρεσιτάλ υποκρισίας από διοίκηση Καλογιάννη και Καραλαριώτου απέναντι στους επαγγελματίες της πόλης»

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

«Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαρισαίων οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας έφεραν προς συζήτηση το θέμα της προστασίας του εισοδήματος και της ανακούφισης των χιλιάδων επαγγελματιών της εστίασης και του εμπορίου. Η διοίκηση Καλογιάννη που στηρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.α. και η παράταξη της ΝΔ μαζί με το ακροδεξιό μόρφωμα του Βαϊούλη, αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα με αστεία επιχειρήματα.

Η αλήθεια είναι πως το θέμα παρόλο που έχει ξανάρθει πριν 2μήνες με τη μορφή επερώτησης στο δημοτικό συμβούλιο, όχι μόνο δεν έχει παρθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, αντιθέτως παραπέμπεται η υλοποίηση των όποιων μέτρων ελάφρυνσης στο αβέβαιο μέλλον και εφόσον η κυβέρνηση εκδώσει καινούργια ΚΥΑ.

Έτσι λοιπόν και ενώ εδώ και τρεις μήνες στενάζουν οι επαγγελματίες εν’ μέσω νέας καπιταλιστικής κρίσης που την επιταχύνει η πανδημία, ο δήμος συνεχίζει κανονικά να βεβαιώνει χρέη προς τους επαγγελματίες της εστίασης και το εμπορίου για μισθώματα και δημοτικά τέλη. Ακόμη και εκείνοι οι επαγγελματίες που εγγράφηκαν στην ειδική πλατφόρμα που δημιούργησε ο δήμος Λαρισαίων για το μεγαλύτερο «φιλτράρισμα» των δικαιούχων, δεν έχουν πάρει πίσω τις μειώσεις που δικαιούνταν από τον πρώτο κύκλο της πανδημίας.

Δεν μπορεί λοιπόν η διοίκηση Καλογιάννη και οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν το αίτημα για συζήτηση και λήψη απόφασης, να επικαλούνται την κυβέρνηση για την όποια μείωση των δημοτικών τελών. Γιατί τα ανταποδοτικά τέλη βρίσκονται στην άμεση ευθύνη του δήμου και είναι στη διακριτική του ευχέρεια να τα διαμορφώνει.

Όσο δε για το επιχείρημα-ερώτημα της δημοτικής αρχής πως θα ισοσκελιστούν οι απώλειες αυτές από τον προϋπολογισμό χωρίς νέα κυβερνητική απόφαση, η απάντηση είναι ότι μπορούν να καλυφθούν από αυτά που αναμένεται να εισπράξει η δημοτική αρχή από το νέο «χαράτσι» των «αδήλωτων τετραγωνικών», που για το δήμο Λαρισαίων θα αγγίξει τα 3.000.000 ευρώ. Και μάλιστα αυτός ο «μικρός ΕΝΦΙΑ» θα εισπραχθεί αναδρομικά φέτος και για το 2020.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους επαγγελματίες της πόλης να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση διοίκησης Καλογιάννη και μείζονος αντιπολίτευσης της κ. Καραλαριώτου. Στην ουσία αποκαλύπτουν την υποκριτική ανησυχία τους για τους «μικρούς της αγοράς» όπως λένε, αλλά δείχνουν και την επόμενη μέρα που ξημερώνει για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, ότι θα τους φορτώσουν όλα τα βάρη στις πλάτες τους.

Οι εκλεγμένοι με την στήριξη του ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας καλούμε τους επαγγελματίες της πόλης να μην συμβιβαστούν μ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής και να διεκδικήσουν την άμεση λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο για:

  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για τους καταστηματάρχες που παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση. Καθώς και απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις για το διάστημα που προηγήθηκε αλλά και για το επόμενο 6μηνο (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
  • Αύξηση των δημοτικών τελών για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και αλυσίδες πολυεθνικών, τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές κ.α.
  • Να μη διαταραχθεί η Ρύθμιση χρεών των 100 δόσεων για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα».

 

 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας