Μία ακόμα πρωτιά, μία ακόμα καινοτομία από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Είναι γνωστό πως πέραν των άλλων συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με COVID-19, η νόσος συχνά τους προκαλεί και μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση, λόγω της αναγκαστικής τους απομόνωσης. Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα σοβαρότερο αν αναλογιστεί κανείς πως η νοσηλεία αυτών των περιστατικών συνήθως διαρκεί τρεις εβδομάδες ή και περισσότερο: οι ασθενείς με COVID-19 δεν έχουν συνοδούς, συχνά νοσηλεύονται μόνοι τους, ενώ οι επαφές τους ακόμα και με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είναι κάποιες φορές περιορισμένες, ειδικά για όσους νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα.
Αν εξαιρέσει κανείς τις ώρες που οι ασθενείς δέχονται ιατρικές ή νοσηλευτικές υπηρεσίες, και με δεδομένη τη δυσκολία και τον χρόνο που απαιτείται για την κατάλληλη προφυλακτική ένδυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την επαφή με τέτοια περιστατικά, οι ασθενείς με COVID-19 περνούν στην πραγματικότητα τον περισσότερο χρόνο τους χωρίς συντροφιά, χωρίς κάποιον με τον οποίο μπορούν να μοιραστούν τον πόνο και την αγωνία τους. Χωρίς κάποιον με τον οποίο θα μπορούν να ανταλλάξουν δυο κουβέντες, για να πάρουν θάρρος και να ανεβάσουν την ψυχολογία τους!
Την κατάσταση αυτή θέλησε να αλλάξει η υφυπουργός υγείας κα Ράπτη, με την Γ3β/Γ.Π.οικ.1529 της 11/01/2021 απόφασής της.
Σε εφαρμογή της παραπάνω απόφασης και πρώτη εξ όσων γνωρίζουμε σε όλη την Ελλάδα, η διοίκηση του Γ.Ν. Λαμίας προχώρησε σήμερα στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Πρότυπη Εταιρεία Ψυχικής Υγείας κ Κοινωνικής Αρωγής (Π.Ε.Ψ.Υ κ Κ.Α).
Μέσω της χρήσης ειδικά εξοπλισμένων tablets, που η εταιρεία παραχώρησε στο νοσοκομείο, τα οποία μπορούν να συνδέονται με το πάτημα ενός κουμπιού κατευθείαν με την ομάδα ψυχολόγων της Π.Ε.Ψ.Υ κ Κ.Α., οι νοσηλευόμενοι, οι συγγενείς τους αλλά και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που το έχουν ανάγκη, θα μπορούν να συνομιλούν και να λαμβάνουν υπηρεσίες εξειδικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης, από ειδικούς γι’ αυτό επιστήμονες.
Με τον τρόπο αυτό ελπίζουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ανάρρωσή τους και να τους προστατέψουμε από πιθανές δευτερογενείς ψυχολογικές επιπλοκές που μπορούν να επέλθουν λόγω του μακρού εγκλεισμού τους αλλά και της προσωπικής αγωνίας για την κατάσταση της υγείας τους, που καλούνται να αντιμετωπίσουν συχνά χωρίς επαρκή ψυχολογική υποστήριξη.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας